林鄭現身民主黨黨慶 IG發帖「#大和解」

55 回覆
54 Like 0 Dislike
民主黨今晚喺九龍灣舉行23周年黨慶酒會及晚宴,現身官員陣容可謂近年最鼎盛,特首林鄭月娥、民主黨曾要求下台嘅財政司長陳茂波在內等三名司長、多名局長同高級公務員等賞臉捧場,星光熠熠,同上屆梁振英政府執政時相比,可謂天淵之別。

對於新政府此舉係咪有助改善關係,民主黨主席胡志偉晚宴前強調,政府官員出席政黨黨慶、同唔同政治版塊建立關係,係正常嘅事、應有之義,並非特別。

不過胡志偉都承認,新政府同梁振英政府做法唔同,因為梁振英以前係唔畀司局長出席泛民政黨黨慶,做法係同整個社會決裂。

各司局長出席酒會環節後離開,林鄭月娥就喺晚宴坐足一個鐘先走。其間佢趁住民主黨資深黨員李華明獻唱《笑看風雲》嗰時,即場捐出3萬蚊以示支持;事後又喺instagram分享現場照片,其中一個標籤寫住「#大和解」。

民主黨又一次示範咩叫: If you can't beat them, join them

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180320/s00001/1521550383973
通過國歌法,靠民主黨
屌, load 左幾次都睇唔到有人開po
開完先見2個鐘頭前有人開左
民主黨 真正焦土派
守住關鍵一席
民主黨
大解
收林鄭錢係咪即係收共產黨錢
My 香港
含完民主黨就有得奶林鄭, 爽YY
收到錢了,唔嗌結束一黨專政了
有時候係要同敵人打好交道先有得談判
你地唔明民主黨就唔好亂講
係咪熱狗又想玩抹黑
仲有人信先好野,唔知啲票點黎
招安
Agger,談判收幾多錢出賣香港
我代表焦土派表示
下次全投民主黨
幾時同民主建港協進聯盟合併,叫做民主建港協進聯盟黨,簡稱用番民建聯DAB,logo就用番個時人民力量抗議民主黨個時,白鴿係個D入面個logo,咁香港人都會完全支持呢個黨!
點睇,都似畀人姦完,再比人用三皮掟落塊臉
好囉好囉 大團圓結局 一齊共享中國人既榮耀
好多人到選舉先留意政治
然後聽泛民媒體講
其實同藍絲掌心雷一樣咁低智
三萬?肥仔明係大陸賣條肉腸都唔止三萬啦

#統戰成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞