[電腦白痴]防毒軟件

20 回覆
0 Like 0 Dislike
是咁的,小弟最近要換一部電腦,想問問有咩好用嘅防毒軟件推介呢?
之前到依家都係用windows defender,但覺得冇咩用...
用 linux
用 linux

我個人推薦korora
Avast 只要click防毒,其他唔好開,再裝多個anti spyware
依段嘢好似我都講過唔少次,不過次次都無人理…

其實識少少電腦安全知識嘅話就連Windows Defender都夠用…
如果你成日周圍上啲不知名嘅網站同Down啲奇怪嘅嘢就真係無一隻防毒軟件幫到你㗎喎…
你就算裝咩都好,隻隻效果都差唔多㗎啦…
你係要顯著咁Feel到有特別效果嘅話不如裝360算…
是咁的,小弟最近要換一部電腦,想問問有咩好用嘅防毒軟件推介呢?
之前到依家都係用windows defender,但覺得冇咩用...

坊間新出保安軟件,有興趣睇睇,希望幫到你
http://fsecure.netvigator.com/freedome/chi/features?utm_source=Folighk

垃圾
Bitdefender free edition
Bitdefender free edition

收費版做緊特價只係HKD15X一年,抵到爛
始終覺得,中「電腦病毒」既,九成係用家弱智,剩低一成係對手勁
前者就算表面上裝左防毒,未一樣會去禁Facebook 啲「毒link」,俾權限人亂post 野,或者被人釣魚,將銀行密碼show 畀team viewer睇,唔中毒都中伏

至於後者,佢地想陰你既,咩防毒軟件都阻擋唔到架啦‥‥‥

防毒呢家野,求其用 windows defender/bit defender 未算囉
始終覺得,中「電腦病毒」既,九成係用家弱智,剩低一成係對手勁
前者就算表面上裝左防毒,未一樣會去禁Facebook 啲「毒link」,俾權限人亂post 野,或者被人釣魚,將銀行密碼show 畀team viewer睇,唔中毒都中伏

防毒呢家野,求其用 windows defender/bit defender 未算囉

人地個post 都寫明係電腦白痴 咪推介下防毒比人囉
我自己就用開360同hao123 雙開 裝左開關機快左好多

同意

用 windows 要進貢 microsoft 同防毒軟件公司
Kaspersky
Avast
malwarebytes

裝ad block 比防毒重要: uBlock origin
Eset internet security 得唔得?
Eset internet security 得唔得?

用 windows 要進貢 microsoft 同防毒軟件公司

linux免費,可惜免費唔代表一定有人會用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞