(求救)Nokia 6 android 8.0用唔到數據

21 回覆
1 Like 0 Dislike
有無巴絲有類似情況
我昨晚update完就用唔到data上網..

我用緊中移動
最新試到..用3台卡 sim 1無問題
中移動用sim2可以上網

係sim1唔得......
你sim2竟然可以 我都係支那移動 sim 1 sim 2試過曬都係唔得 你入去男人的浪漫個區睇下 有巴打話要等下次安全性更新
我 Nokia 5 做 beta tester 時已發覺呢個問題仲 report 埋bug, 睇黎佢做係無fix 到, 你中左伏啦, 而家好多 Nokia 6/8 user 都去左維修.
By the way, 你試試 reset 個 APN 睇下會唔會好返.
中伏
同nokia 6 ,update左android 8.0,中移用唔到數據
我都係
拎左去整?
今次hmd係針對支那移動
其他台完全無事
Well done
真係淨係支那移動先有問題
唔知hmd係唔係block咗支那移動啲監控程式,搞到連唔到上網
要去邊到整
銀城?過左保養未?
Nokia 5, upgrade 左, 一樣死 Network.

原本係4G 而家只見3G

打到電話, 上唔到網.

Beta 時已有問題同report過, 好明顯無整過.

https://community.phones.nokia.com/support/discussions/topics/7000014642
都係支那移動?
用完Live chat 問, 佢地aware of the issue, 叫左 developer 整但唔知幾時整好. 要有得用只有話試下換過個sim card 台/ 攞去warranty 整.

所以, 千其唔好upgrade去 Oreo 住
用緊華龍, 背後應該都算係支動
係得支那移動有問題
如果有第二個台sim card 既巴打可以試下做以下動作, 我頭先做完就上得返網:

1. 開住機開sim card tray
2. 搬唔work果張卡去sim 2 tray, 入張第二個台既去sim 1 tray
3. 去 settings -> Network & Internet -> SIM cards
4. Preferred SIM for 果度, 全部 set 去 SIM 2

留意下status bar d icon, 我就出現返 4G 同 up down 付號, 已經上得返網

5. 開sim tray, 攞返走sim 1 張卡, 放返sim 2 張卡去 sim 1, 完成.

之後試過on off wifi / reboot 機都仲work 到.
得左! 多謝巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞