[I/A]數碼暴龍Linkz(46) 究V X光速進場

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
17/11/2017 updated
註:呢度充滿懞撚 講野毫不留情 如閣下為玻璃心請注意
國際服新手問題整合喺#5

[日伏現況]糞營運說明:接受到先好入坑

1:自營運由CROOZ轉返Bandai,推出左一樣吸錢工具,叫晶片系統

2:晶片系統推出後,每星期只要係新event,都要抽1種event晶片[10抽100石]先有最低參加event權[唔係街場無人會理你]

3:晶片系統推出後,寵自然會有晶片槽,而自此之後,友情點抽嘅寵,都只會最多有5個槽,而用石抽嘅寵,則有最多10個槽[6-10為用CD開槽,PVP交換所換]
*5槽同10槽係PVE上影響唔大,但係PVP上影響好大

4:PVP卡狗 / 街場Script.Bot狗 此等外掛撚,官方係唔會處理,因為遊戲已經少人玩,某啲課金者更係外掛撚之一,Ban左無錢收

5:課金有人權,0課無人權

6:如果想用低成本而可以確保每個event都參加到[保底+4 21碎],除左淘寶買分身,搵人幫拖之外,都冇咩方法可以做到

下面入正題
Lihkg好友表

新整登記表
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1twht4CI8f-rWBK1WsaOXOQfbz2pqdioXZgU4YKMbniE/edit?usp=sharing

填Form
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSft1gXJaMujHDP_C_ds-PTtD_PLdsB8-oXDa1fpbB8PwffsnQ/viewform?usp=sf_link#responses

主要遊戲資訊網站:
https://digimonlinkz.gamewith.jp/
http://www65.atwiki.jp/digimon_linkz/

1001請copy範本開post
新template: https://docs.google.com/document/d/1PDtrXipG9wse7VHxuWAPqgRZe3Tb0AEj36rOEHZq4OU/edit?usp=sharing
入門篇

Q:首抽刷邊隻好?邊隻最勁?
A:並無最勁,有太多分歧進化,揀隻最岩你自己開局
有人會刷盾/隊長技/繼承技 自己諗 唔好再問邊隻好唔好 亦都唔好再問進邊隻好

Q:技能之後有無得變?
A: 固定技會隨住進化變,繼承技可以靠道場轉,要用a食b (b需要滿等) 咁a招繼承會變左b果招 b食完會消失。隊長技無得改。

Q:運有咩用?
A:任務額外獎勵。強化食同種族有機會升。越高運,出獎勵的機會率越高,100運必出。運獎勵只計隊長。

Q:強化 同 耐性變化係咩黎?
A:強化 A食B A加EXP B消失 強化暫時作用:食同種族有機會升運
耐性變化 去道場 食相同寵同進化素材 隨機加一個耐性(紅色) 被食寵會消失
*食越高級升運機會越高 食究極體必升
*係運UP event期間食完全體必升

註1: 如果你洗左新既火抗性
你進化之後果隻寵原本無火抗呢 新既火抗就會留低
但你進化之後果隻寵原本已經有火抗呢 新既火抗就會自己洗左做其他抗性
註2: 可以進行多次耐性變化, 但耐性變化只有一個

Q:隻GAME有無得聯機架?
A:想pvp就禁第二個島個競技場。想協力就開任之後揀右下角紅色粒制。

Q:如何賣寵
A:去屋仔一覽 お別れ
*現時賣究極體會返還碎片,但極度不建議咁做

Q:最多得30體?有無得升上限架?
A:升級圓形屋頂既建築物 (施設右下レストラン 餐廳)
當完成時你一禁佢就會回哂所有體
主升呢間同肉田 PS:用哂體力先好禁完成升級

Q:食肉個到要自己禁制標百勁幾下咁勁煩
A:長禁即可加多d

刷EXP:8-4或者等EXP關
刷錢:快就19-4 慢就3-3- 或者等錢關
刷友情: 8-4 / 分身抽ticket,正身R場有10友情一場
進階篇:
現階段唔係隻隻都可以V2到,等公告
Q:V2要用咩材料進化?
A:+4究極體VUP到V2要3粒圓形物體+35碎片

刷狀態抗要3粒方形物體+15碎片

有關覺醒:
(好似係)
主體(左邊) 肥料(右邊) 均為究極體
主體必須滿友情 肥料唔使 如果主體唔滿友情會覺醒唔到
必定繼承主體盾牌
必定繼承主體繼承技及隊長技

+1後要11碎先進到究極體 +2要14碎 +3同+4各要21碎

有關才能開花(過盾):
(好似係)
主體(左邊)成長期到究極體都無影響
肥料(右邊)升到究極體會大大提高過盾成功率,而成長期則為最低成功率
當主體過盾部位重係銀盾(1-5級)嘅時候,副體金盾係無法成功過繼,詳情請留意開花介面下面個表格
*過盾up event 一個月開放一次,到時會有1.5倍機率UP(爆)如果想變勁請留石抽盾
究極體碎片篇:

Q:究極體碎片點有?
A:[日服限定]
1:打降臨,降臨關卡會跌普通進化素材同究極體碎片。
下附降臨時間表,通常會係咁Loop,呢啲都係一般究極體,但某啲可以Version up去V2,有使用價值

11月17號日開始新增特別降臨關卡,期限內可打7次
下為時間表

2:打event,每個event都會維持一個星期,通常會出特別究極體,例如十三皇騎同七大魔王

另外重有隻超麻煩Linkz原創封面龍,新人一般唔建議整
下附垃圾龍進化需求

PVP 強弱獸參考表,有咩唔滿意請搵OFF巴上訴

同樣off 巴嘅資訊:各熱門寵爆擊(crit)率表
整合By WANDA巴

國際ser d新手問題其實有d舊post都有人問左/game入面都有得睇
係咁易整理左(抄左部份巴打既答案/建議)希望唔好再重覆問

新手包課金揀邊隻好
- 因為呢個新手包係得+1, 最後你都係會覺醒左佢去到+4, 但岩岩開始玩一定唔夠素材同冇究極碎升佢做+2~+4, 所以呢隻用黎做前期打event/素材用都夠做, 點揀就以稀有程度為主for日後用
1. 古狼隊長技 傑斯獸
2. 古魔隊長技 劍皇獸
3. 古龍隊長技 顱骨獸
Game入面list埋你課果隻會係乜技能, 自己睇啦

首抽隊長 繼承 金盾 覺醒 嘅重要性點分?
- +4究極 > 金盾 > 大隊長技 > V繼技 > 銀盾 > 其他
[隊長技係天生冇得後天改; 繼承可以後天改; 盾都係可以用"才能開花"後天將B身上既盾過去A度 (但有機會過唔到)]
- +0 ~ +1其實咩究極唔算重要,呢個首抽如果抽唔到+2以上其實都未必要抽,因為每日login有劵送,又有降臨入門,拎+0/+1究極體其實唔難, 留下石應付下bamdie之後嘅垃圾event重好
- 以上只係建議, 冇話抽到咩先係最好, 更加冇話抽唔到咩就玩唔落去

咩屬嘅金盾比較好?
- 睇係咩寵,魔攻寵就魔攻金, etc.

盾lv點升?
- 用才能開花過盾or升盾lv, 通常等開花up先過盾/up盾 (成功機會比平時大1.5倍), 有盾既副寵最好係升做究極體, 否則成功機率會低d

進化路線點睇?
- Game內有圖鑑
- 清楚d既可以dl呢個post入面既: https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=28833&snA=3089&tnum=114 (好耐冇update但一定夠新手用)
- 日文version: https://www65.atwiki.jp/digimon_linkz/pages/12.html

新手刷200石首抽教學:協力頭10場=100石 協力11-50場,每場3石,總共120石,協力好友頭10場=100石

資訊by 燉益力多巴打

怪可以分2/3種用途, 1種係對戰用(PVP競技場), 另1種係用黎刷素材 , 高機會event bonus角色(無人預知到)
第1類嘅例子:墜天地獄獸, 你可以上網睇到佢係高血高攻高防高速+最高威力&多段(高爆擊)單體技
第2類嘅例子:劍皇,機邪etc. 全體多段技, 刷素材一流
第3類嘅例子: 皇騎系列, e.g. Alpha, OMG, 某d event會列明用某d怪有bonus
(最好每隻皇騎都有, 其他盡量儲啦)

注: 後期會有樣叫屬性技能晶片嘅嘢裝咗會每hit都加威力
墜天原本 暗單體 75 x 8 = 600
配暗技晶後 (75+35) x 8 = 880
所以多段技嘅都留意下

初期通常刷弱點抗, 相剋屬性最好
e.g. 水火相剋, 戰暴(火屬火固有技)會刷水抗, 咁就可以吊打D電腦
繼技...初期應該唔洗諗住
OX威咗有冇一個月?
收工一推
正常都係蛋池出先,繼續威
BANDIE一早plan好哂

究V X根本係為左屌打OMG X而出

到時OMG X技都出唔到

ALL DELTE FAIL
大雄巴你隻腦魔仲惡過ox
不嬲又硬又大力
咁岩唔記得佢隻腦魔識3種屬
之後2隻弱水食左佢招水全魔V

隻龍帝又唔生性 過唔到個銀魔防6
我係咪贏ox爆擊左野 我仲未搵到野去換走隻金仔 弱暗 而家主要用黎幫腦魔吸傷
等個個vx刷草,點知隻紅墮lin跟住仲惡
快撚出啲墮爆
應該係
隻變異墮天刷草抗解決所有究V X 啦,其實唔難
弱光抗暗抗草 人地出得基路比咪上兩隻ox 醒一醒佢
又去返乜撚都刷草年代

見個陣容都知一定係bug狗
又係佢,鋼狗bug
我都中過呢條友幾次
大雄,宜家有無?
等我10分鐘
開左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞