求指教: 同時間clone幾十部機,用咩方法比較好?

25 回覆
0 Like 0 Dislike
話說黎緊公司要會入差唔多80部新台機返黎
仲要一部機要有3個windows系統
平時做機我都係做好一個種再用ease todo backup黎包起成隻hdd,再還原隻hdd落下一部機度, 一部一部咁做。
但今次有成80部機, 一隻一隻咁做太花時間,如果用network方式黎同一時間還原落去咁多部機度, 有咩software可以做到呢個效果?
我自己上網睇過好多資料, 但都比較亂, 冇乜太多詳細講解
求指教
用 Ghost 可以行 Network Clone ...

關鍵字 : MaxDOS

雖然大陸野, 用來 clone 機, 求其啦 ... 用 MaxDOS 可以一次過起埋個 PXE Server 之後用 Network boot 個 Ghost Client 連去 Ghost Server 就可以 ~

不過做完記得轉返個 SSID, 或者你預先 sysprep 好個種先 Clone.
留名
我搵到好多人都係講用ghost黎做, 再boot入個pxe server呢個方法
但係未搵到詳細教學
等我試下你個keywords 謝謝
留個 email,我 send 套野俾你。你用 ghost 做好隻種先。
學野
有版權有無俾錢?
無,我報海關
用 clonezilla加隻switch
google下都幾多教學
我有見到, 但唔知clonezilla可以用switch黎clone落去
謝謝指教, 我再搵下先
veembackup 都可以, 做種backup 上一部機
之後做隻veembackup 開機碟 搞
用 clonezilla加隻switch
google下都幾多教學
我有見到, 但唔知clonezilla可以用switch黎clone落去
謝謝指教, 我再搵下先

前排用完 都算ok易用
但都係要處理返sysprep問題
希望幫到你
sysprep係咪造種個陣一齊造埋就冇問題?
因為windows10好似係自帶sysprep
係咪都可以用network方式還原落去??
係咪client機入隻開機碟再連返去個種機到就得?
請個part time 返黎搞唔好煩
樓主本身已經係PARTTIME
OK, sent
中國野就咪撚用
clonezilla for sure
Clone 機姐 ... 隻種都係你自己做, 怕乜 ?

佢只不過集合左 Ghost Server + TFTP Server + DHCP Server, 之後幫你做埋 Network Card Driver 姐 ...

如果你識, 咪自己起囉 ... 唔識, 咪用佢囉 ... 反正 clone 出來都係你個種 ...

工具來姐 ... 就好似你屋企把交剪咁, 中國制同外國制都係用來剪姐 ... 無傷大雅 ..
中國製既電池 同 德國製既電池 有得揀會邊個 ?
用返同樣方法用usb 3.0手指咪得。同一時間爆5-10部
你鍾意用就用, 唔用咪唔用囉, 關我春事? WFC ?
你部電話好多零件都係中國制啊, 唔好用啊笨 ..
LM
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞