[真。親生仔] Google Pixel/Pixel XL相片回收站

118 回覆
17 Like 1 Dislike
相信大家都等行貨/ulm既水貨既pixel/XL到手!
有機在手既巴絲不如一齊集中post下d靚相,
當係比重等緊既巴絲望相止渴(順便毒下大家)
我先獻醜!
利申: pixel本身無手動mode, 我都只係普通用家, 歡迎交流

先黎黑夜中影黑貓

呢張重要係草叢中,d毛毛重好光澤,眼仔好明亮

到夜影,自動開HDR,色水同光度都好出色
同場另一部htc10比較,HDR真係令張相唔黎執都upload得

呢張左下就出現眩光問題
現時7.1.1都未完全解決
同時pixel無手動mode, 做唔到長曝/低iso既相
所以都係會有明顯粗粒!

pan過少少拎番個街燈,個清晰度大大提升,HDR效果亦好好!

到食物相啦! 呢張有用lens blur功能,計算左景深出黎,重支援後期再tune景深! 效果真唔真就見仁見智!

呢兩張就係極低光既情況下影既

順帶一提,前鏡既表現都好出色,由其是背光時影會清楚睇到個樣,但呢d我就唔方便upload啦

到你地出手啦
冇機,lm睇圖
晨早推推post!
單睇相係ching識影相多過部機靚喎
隻貓好得意
街貓?

應該係泊岸既船半放養,完全唔怕人,摸都重得
hdr已經幫你執左
單睇相係ching識影相多過部機靚喎

我控制到既都只係影既角度同光暗,其他都係靠部機
上面好多相都係低光,雜訊一定比較多少少
但個色水/dynamic range都係手機中比較出色
抛多舊磚先
冇ois係敗北
hdr已經幫你執左

google個諗法似係好似apple咁
最緊要user exp, 部機自動幫你optimize d相
冇ois係敗北

拍片靠電子野黎防震
不過影相好似無
但我係低光都無咩朦相,自問唔係石膏手
幾時先有行

而家連外國都斷斷地貨
冇ois係敗北

拍片靠電子野黎防震
不過影相好似無

Pixel個auto hdr都係靠multi frame noIse reduction
噪點係少左,但短快門始終唔夠光有d位
hdr+ auto 定 hdr+ on先

hdr+ on 直頭屌打iphone7
hdr+ auto同iphone7差唔多

好撚大分別

好撚大分別

夜晚影正常嘅話auto 都一定會用
留名睇圖
舊機已壞等唔切行貨

好撚大分別

夜晚影正常嘅話auto 都一定會用

auto應該=系統覺得需要就開
我驚喜係前鏡都有 自拍一流
冇ois係敗北

拍片靠電子野黎防震
不過影相好似無

Pixel個auto hdr都係靠multi frame noIse reduction
噪點係少左,但短快門始終唔夠光有d位

可能我之前用G4 , 所以pixel呢個程度都幾令我滿意
留名睇圖
舊機已壞等唔切行貨

我係深水埗買水貨ja.... 暫時無問題
裝opencamera就有手動mode啦
睇下hdr+ auto同 on 既分別

左iPhone 7 1/4秒 右 pixel hdr+ on

左iPhone 7 1/4秒 右 pixel hdr+ auto
睇下hdr+ auto同 on 既分別

左iPhone 7 1/4秒 右 pixel hdr+ on

左iPhone 7 1/4秒 右 pixel hdr+ auto

突登旅行前入手試機

貓貓同好
btw識嘅勿相認

貓貓同好
btw識嘅勿相認

好多毛好正! 低光表現真係好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞