VSCO愛好者入

89 回覆
12 Like 2 Dislike
lr vsco 你地用develop presets 定 camera output個presets
同一隻film preset用唔方法apply,色水有唔同

請指教

係camera calibration 用返對應菲林的curve,但唔係一定的

左上開始: adobe stnadard, portra 160 so, S5 pro F1B, S5 pro F1B 2013, S5 pro F2, S5 pro S2T2

機身較正curve (S5, 1DsM2, Leica M8 M9等色彩):
sony: http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=254&t=3556825
nikon: http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=2870440

無搵canon curve因為我淨係得sony nikon body

portra係0幾?

唔見既? 有時我想影人好多turn完都好怪人色

FE, 01, 06都有,新手買FE好似多d 變化

Portra影人對鏡頭要求有d高,偏紅的鏡頭影人會最好,偏黃果d鏡會偏左去橙色

Nikon 50mm F/1.4 D

Nikon 135mm F/2 DC

Tamron 35-80mm F/2.8-3.9 Macro

Nikon 135mm F/2 DC

光質本身都會影響到成色

尾3呢個係邊個preset 想搵呢隻好耐
我自己都整左幾個日系preset

果隻都係portra 160, 要影呢隻色要用背光同係LR加大個black,整體exposure都加大0.5到1個EV左右

btw呢隻唔係日系色係high key photography
LR VSCO 既preset真係好多..........
留名學野,用開Canon Camera Standard再自己tone

用G3
www.instagram.com/lam.zai/
求指教
留名
LR 想要日系色應該用邊隻film
有用開Fuji pro400 果隻,但個人覺得同真既果隻菲林有好大出入,唔係好日系
留名
孝子留名
留名

Portra影人對鏡頭要求有d高,偏紅的鏡頭影人會最好,偏黃果d鏡會偏左去橙色

]

幾鍾意呢隻tone
套完preset會再點tune?

我唔知係鏡頭問題定係WB問題定係點,呢支鏡不嬲都有少少偏紅的,用nikon同sony機都係咁

再套VSCO portra preset + 對應camera calibration curve,拉返光暗值同sharpness就完事

用Sony機基本上一定係用manual較WB,成日都黃黃地

]

幾鍾意呢隻tone
套完preset會再點tune?

我唔知係鏡頭問題定係WB問題定係點,呢支鏡不嬲都有少少偏紅的,用nikon同sony機都係咁

再套VSCO portra preset + 對應camera calibration curve,拉返光暗值同sharpness就完事

用Sony機基本上一定係用manual較WB,成日都黃黃地

請問用咩cal monitor?
用VSCO唔代表係走曬色

A7r + Kodak Ektar 100

A7r + Fuji Velvia 100

A7r + Portra 160

sony + adobe standard色水太灰,用左vsco可以較正返同其他機少返d色差

ektar 100係lr係邊隻?
劉鳴先
留名
你地多數係直接禁相應preset完事定係再改curve?
娘左VSCO 01
唔係太識有無清分享下心得?

sony + adobe standard色水太灰,用左vsco可以較正返同其他機少返d色差

係咪LR 先有菲林preset

係咪LR 先有菲林preset

Aperture 都有

HB2

E1

E1

C8

呢個次序先啱

HB2

E1

C8

E1

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞