VSCO愛好者入

89 回覆
12 Like 2 Dislike

用得VSCO,就預左有Filter架啦
歡迎大家Pist下用VSCO tune既相
我以前中意用C3,而家中意用A5

vsco tone. curve. 都得,唔一定攪到咁重扮菲林lomo味

vsco tone. curve. 都得,唔一定攪到咁重扮菲林lomo味

係架,我成日落好重effect既,如果細tune, 應該點樣先叫岩岩好呢?
以為話lr果隻
點知係mobile版
走先 bye
我都好鍾意加重effect
以為話lr果隻
點知係mobile版
走先 bye

LR都歡迎架

係架,我成日落好重effect既,如果細tune, 應該點樣先叫岩岩好呢?

你覺得隻色好張相先靚因為只係隻色靚張相唔靚
大部份人掛住影構圖就無望到顏色組合,
所以一係lomo一係黑白扮下都好, 呢種係自欺欺人,
利申 : 講緊用數碼彩色機,真係要黑白就菲林
廢事一間比人咬

廢事一間比人咬

咬唔咬有乜所謂呢其實又

除左顏色組合同構圖,有時候用Filter,可能只係相機/Mon色水唔岩睇
vsco有 1234567代

其實你地用邊代?

我指lr d preset

原來有分?可否講解下

廢事一間比人咬

咬唔咬有乜所謂呢其實又

除左顏色組合同構圖,有時候用Filter,可能只係相機/Mon色水唔岩睇

更係,我都因為sony同canok d.色太垃圾先用vsco, tune. 又煩,vsco 快靚正,不過唔係講緊呢樣野
用VSCO唔代表係走曬色

A7r + Kodak Ektar 100

A7r + Fuji Velvia 100

A7r + Portra 160

sony + adobe standard色水太灰,用左vsco可以較正返同其他機少返d色差
用VSCO唔代表係走曬色

A7r + Kodak Ektar 100

A7r + Fuji Velvia 100

A7r + Portra 160

sony + adobe standard色水太灰,用左vsco可以較正返同其他機少返d色差

有分01 02 咁

你地用邊種多定dl晒?
有時太多好難揀

而家淨係用portra,影人風景兩相宜

第二張
留名

有分01 02 咁

你地用邊種多定dl晒?
有時太多好難揀

而家淨係用portra,影人風景兩相宜

portra係0幾?

唔見既? 有時我想影人好多turn完都好怪人色

FE, 01, 06都有,新手買FE好似多d 變化

Portra影人對鏡頭要求有d高,偏紅的鏡頭影人會最好,偏黃果d鏡會偏左去橙色

Nikon 50mm F/1.4 D

Nikon 135mm F/2 DC

Tamron 35-80mm F/2.8-3.9 Macro

Nikon 135mm F/2 DC

光質本身都會影響到成色
孝子留名
lr vsco 你地用develop presets 定 camera output個presets
同一隻film preset用唔方法apply,色水有唔同

請指教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞