[經典褸款共賞] 牛仔褸 • Workwear • 軍褸 • Country Jacket

1001 回覆
257 Like 11 Dislike
天氣開始轉涼啦,係時候攞返d褸岀嚟啦。係衫褲鞋襪當中,我最鍾意買褸。今次想分享下幾種functional, 經典褸款。當中絕無潮牌,經典or老土,型or柒隨你喜歡。但classic 同經得起考驗就一定嘅。

會從牛仔褸講起。
ok
留名
留名學野
LM
Pish
Denim Jacket (牛仔褸)

一講牛仔褸,都離不開Levi's, Lee, Wrangler. 當中Levi's 一定係最大Boss .... 雖然近十幾年Levi's 嘅岀品都幾差下,但好彩我地仲可以買到真vintage 同Levi's Vintage Clothing (LVC).

牛仔褸其實係工作服(Workwear) 嘅一種。最初係俾d 牛仔,牧場工人,淘金工人等等著嘅。 Levi's 牛仔褸有分Type I, Type II, Type III. 嚟個就係各type 嘅時間表。

Type I 因爲年代久遠,vintage 又好condition 嘅已經係天價。大約15-20K. 暫時仍然未入手vintage Type I. 三代當中,我覺得Type I 最靚,古典感強,亦無咁公廁。Type I 最大特點係得一個chest pocket . 背面有調節帶。入面有赤耳(即係布邊條紅線). 沒有左右袋。後期Type I 會有Big E red tag. 咩叫Big E? 而家嘅LeVI'S logo 個e 字係細e. 如果個大E字就係Big E. 要70年代前先會係Big E. 嚟件係係ebay 入手嘅Type I LVC (Made in USA).

之後講Type II
留名
好似有個款係ww版?
個隻好正
少有高質post 支持
最好講埋邊到有得入手同價錢。 thx
之前古著店入手左件勁靚色落既type 1 denim jacket
Btw
復古佬留名
Old school
好似有個款係ww版?
個隻好正

係呀,其實果件都係506 Type 1 ... 不過world war 期間物資短缺,果時嘅Levis 會用曬中間有個洞嘅Donut button .

WW or Pre WW 嘅Type 1, 個chest pocket 係無flag

pic from web
高質post
留名學野
好似有個款係ww版?
個隻好正

係呀,其實果件都係506 Type 1 ... 不過world war 期間物資短缺,果時嘅Levis 會用曬中間有個洞嘅Donut button .

WW or Pre WW 嘅Type 1, 個chest pocket 係無flag

pic from web

冇flag四扭再加巴黎扣真係好正
留名
U記
唯一中意既只有type 1
不過錯過左rrl上年嗰件
Lm
然後到Type II. Type II 都有起碼50年歷史。原版vintage Type II 都係天價,但比Type I 平。 一般大約5千至一萬。 嚟件係係日本二手店入手嘅Type II LVC (Made in Japan).

相比起Type I, Type II 有兩個chest pocket。Type II 係無左右袋,tag 係Big E.

入面有赤耳。

背後改為左右兩條帶

Type II 嘅設計明顯較似現代嘅褸款。近年多左好多牌子岀Type II style 嘅褸。

之後講Type III
唯一中意既只有type 1
不過錯過左rrl上年嗰件

Type 1 最正
U記

U 記有件Type 2 都唔差呀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞