【因航被踢】管理不善業績差 國泰航空遭剔出恒指成分股

21 回覆
8 Like 0 Dislike
而家恆指真係得啖笑
國泰係係香港經濟其中一環嘅龍頭,點會將佢剔出
一味掉d 爆升股入去
因航d期油炒輸晒啦,仲有撚錢發展業務
因管理不善而被恒指剔除的國泰航空
因管理不善而被恒指剔除的國泰航空

992 點解唔駛踢?
冇所謂啦D死鬼佬
李小加識佢地老鼠咩
而家恆指真係得啖笑
一味掉d 爆升股入去

又舊又過時既經濟,咪玩啦龍頭,年年都賺少錢跟本唔值留係度
新手學野
預期油價上升及國泰的燃油對沖持倉,將會對公司業績不利。
油升佢d對沖唔係蝕少d咩
依家升又輸跌又輸?
而家恆指真係得啖笑
一味掉d 爆升股入去

cx 唔係香港航空業龍頭係咩?
同埋過時?有咩取代左飛機?
新手學野
依家升又輸跌又輸?

佢本業直情傲視同儕
不過輸晒落油到啫
新手學野
依家升又輸跌又輸?

對沖只係一部份,唔係全部
佢份對沖合約好似下年定19年到期
新手學野
依家升又輸跌又輸?

升咪輸少啲,跌就輸多啲,結論:都係輸
而家恆指真係得啖笑
一味掉d 爆升股入去

cx 唔係香港航空業龍頭係咩?
同埋過時?有咩取代左飛機?

航空公司一街都係,業務跟本唔會有咩突破
國泰本身都唔係咩巨無霸公司,市值低對恆指都影響力唔大,不如加d高增長科技公司仲好,係覺得佢加埋2007有d奇怪下
恆指比紅色資本攻佔曬咁滯

所以我唔明呢度 乜撚

十X撤資,因航收皮
反而香港航空呢d支那垃圾就有得續牌

成個香港跟本已經聞到棺材香
道不同不相為謀犯東方雖遠必誅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞