[突發] 城大QS排名懷疑造假

141 回覆
409 Like 9 Dislike
Student Number of CityU from CityU: 20032

Student Number of CityU from QS: 9240

Source:
https://www.topuniversities.com/universities/city-university-hong-kong#wurs
http://www6.cityu.edu.hk/puo/newscentre/publication/annual_report/pdf/cityu_annual_report_2015-2016.pdf

永遠懷念為了排名而人間蒸發的10792名城大生
平時班城大XX收晒皮
即使係唔存在嘅學生都好
係城大仔嘅就一定會
連成一線!yayayaya!誓做一號U
會唔會係城大網頁寫錯,我唔會覺得城大做假

好難講 之前先重金禮聘咗個professor
I forgot to mention, there's a sub-score called "Student : Faculty Ratio" in QS.

It measures how many student one professor needs to teach.

So, lower the student number on QS, higher the "Student : Faculty" score.

I feel bad for ShittyU.....

重金禮聘=造假? 巴打你d logic好奇怪
平時班城大XX一齊人間蒸發埋??
平時班城大XX一齊人間蒸發埋??

港三
好多人妒忌城大

不願面對CU成功超越ChinU嘅事實
好多人妒忌城大

Tell that to your employers
好多人妒忌城大

Tell that to your employers

Ok

重金禮聘=造假? 巴打你d logic好奇怪

重金禮聘唔係問題
但問題cityu好似係重金禮聘一個數學超勁既professor之後乜都唔洗佢做唔洗教書或者帶phd
佢想做咩就做咩
由於佢d paper好勁所以排名幫city拉高好多分
但對學生就
QS依啲垃圾邊有人理嘅姐,理得佢真定假

識睇一定係睇連登大學排名
QS依啲垃圾邊有人理嘅姐,理得佢真定假

識睇一定係睇連登大學排名

樓主有無打算send 俾QS 研究下?
哩個中大仔好自卑 日日哂9時間做哂research 不斷係連燈踩City拎返d自信心同存在感
好心你 有時間 就學好你d英文 做下d relate你個科嘅intern/pt 啦
替你兩老擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞