[劇透討論] 難以置信 竟然無人講《風河谷謀殺案 Wind River》

182 回覆
36 Like 2 Dislike
點解咁好睇都無人討論

因為去睇嘅人都少,鷹眼號召力唔夠,雖然佢表現得好好
仲有我記得hkmovie6個app一開始得3.3分咁上下,好多人見到實以為係爛片,d垃圾打手

呢個apps充斥住唔同電影公司既打手
好多好爛既戲都可以洗到好高分 不理也罷
點解咁好睇都無人討論

因為去睇嘅人都少,鷹眼號召力唔夠,雖然佢表現得好好
仲有我記得hkmovie6個app一開始得3.3分咁上下,好多人見到實以為係爛片,d垃圾打手

呢個apps充斥住唔同電影公司既打手
好多好爛既戲都可以洗到好高分 不理也罷

中過呢個app一次伏之後以撚後都唔信個app
我覺得成套戲嘅主角就係環境對人嘅影響
係冰天雪地下令人失去人性
亦都令佢地一生困係小鎮到
帶黎嘅 只有貧窮同罪惡

住係當地嘅人就好似hell or high water講咁
poverty is a disease,
passing from generation to generation

我都覺得個槍戰場面非常真實
同埋佢同一般推理懸疑片不同嘅就係條女屍背後係有故事 唔係求其一個人
成個故事無論係底果個 定面果個都拍得常好睇

我好鍾意尾段講martin因為個仔既來電而令佢有返希望,放棄自殺
雖然細佬走入歪路,但因為家姐既死搵返屋企
好似一個循環、宿命咁
最尾兩個經歷相似既人靜靜地坐埋一齊,完得好好
個劇本好勁,成套戲最關鍵果班人同果件事,響頭¾都冇出現,但係咁遲出又唔會覺得兀突,反而覺得有種非常突然嘅感覺,然後大打一場後,仲有樹林追逐,再流放山上講道理,好多 layer 好有設計!
咁正?
咁正?

咁正?

Hell or high water同sicario個編劇
個劇本好勁,成套戲最關鍵果班人同果件事,響頭¾都冇出現,但係咁遲出又唔會覺得兀突,反而覺得有種非常突然嘅感覺,然後大打一場後,仲有樹林追逐,再流放山上講道理,好多 layer 好有設計!

突如其來係模仿緊風河谷天氣嘅節奏,悲劇/危機會突然如暴風雪出現,波動,破壞;然後一切又突然回復恬靜,安逸;一如生命無常,而人總需要勇敢生存
好想去睇
但無fd想睇呢套
d場又少
好想去睇
但無fd想睇呢套
d場又少

睇戲都要人陪

突如其來係模仿緊風河谷天氣嘅節奏,悲劇/危機會突然如暴風雪出現,波動,破壞;然後一切又突然回復恬靜,安逸;一如生命無常,而人總需要勇敢生存

成套戲好多野都係環環相扣
風河谷氣候、流放仆街上山回應Natalie既死亡、cory個女既死亡,佢既職業、仲有一開頭幫外父睇死牛既對話,等等
咁好睇既戲竟然咁少人睇
第一次覺得鷹眼好型
對眼真係交到戲
Elizabeth olsen好靚

本身以為佢係懸疑查案戲
其實唔係 係講人性同埋點樣面對親人離開果種痛苦 呢d都寫得好到位
查案基本上一入油廠門口導演都已經想你知道班人係鬼 唔洗估估下 因為重點唔係邊個兇手
槍戰爽快唔拖 同埋鷹眼每次撚槍/整子彈既聲都做得好好
第一次覺得鷹眼好型
對眼真係交到戲
Elizabeth olsen好靚

本身以為佢係懸疑查案戲
其實唔係 係講人性同埋點樣面對親人離開果種痛苦 呢d都寫得好到位
查案基本上一入油廠門口導演都已經想你知道班人係鬼 唔洗估估下 因為重點唔係邊個兇手
槍戰爽快唔拖 同埋鷹眼每次撚槍/整子彈既聲都做得好好

鷹眼
一套以懸疑片包裝嘅劇情片 雖然套野推理嘅部分唔多,但男主同當地原住民嘅關係處理得好細膩,最後個段睇得好爽
以牙還牙制裁 I am a hunter
岩岩睇完
可憐老差骨同果幾個警察

不過睇唔明去緊油廠果陣
男主角行另一邊路會察覺到油廠唔對路
D 腳印咩 Hints ?

BTW 男主角趕到開第一槍果下
開槍之前成個畫面都係白雪
佢唔開槍我都睇唔到佢係到
好強既保護色
岩岩睇完
可憐老差骨同果幾個警察

不過睇唔明去緊油廠果陣
男主角行另一邊路會察覺到油廠唔對路
D 腳印咩 Hints ?

BTW 男主角趕到開第一槍果下
開槍之前成個畫面都係白雪
佢唔開槍我都睇唔到佢係到
好強既保護色

cory去返發現男人屍體既位置附近搵線索,跟住獅子既腳印意外發現到直接通往油廠既單程車軌
推斷條車軌係同棄屍位置發現既車軌係同一條
以牙還牙制裁 I am a hunter

I hunt predators cory查案同佢既職業互相呼應
入場都係為左睇olsen
入場都係為左睇olsen

Old Boy岩唒你

成套戲好多野都係環環相扣
風河谷氣候、流放仆街上山回應Natalie既死亡、cory個女既死亡,佢既職業、仲有一開頭幫外父睇死牛既對話,等等

最正係佢出到果邊晌邊境嘅人生活嘅世界同感覺,
對上一套有嘅種味嘅,我諗起 Blood Diamond,
This is Africa !
jeremy renner發揮得好好
佢個女到底係點死?
條屍仲要俾狼咬爛哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞