【遊記】用講故台既故參加文學獎

84 回覆
78 Like 3 Dislike
先講明我唔係咩大作家,我只係係連登寫下少甜奇幻既嘍囉

呢個po亦只係純粹想分享下我去台灣參加文學獎既所見所聞,可能會見下黎自日本等地既真正大作家同出版社之類

事緣我上年係講故台寫過一個推理故,然後忽發奇想,究竟講故台既故仔用黎參加文學獎會去到咩地步?

於是我就投稿比賽,然後係上個月,主辦單位就寄左邀請函黎,邀請我出席頒獎典禮

總共有三個作品入圍決選,而拙作居然係其中一個
簡單介紹返,呢個獎係一位大師級既日本推理作家,為左推動華文推理西說,於是係台灣搞左個咁既獎

而且島田莊司先生仲會負責埋最終評審、頒獎。機會難得,諗都唔諗我已經去左台灣

順帶一提,因為個故係連登未出現就寫,善用起底功能只會見到我而家寫緊既甜故

不過呢個po只係遊記,講故台寫懸疑故比我好既巴打有好多,我無謂太過hardsell啦
幫推
去頒獎典禮之前,先去左有份協辦既皇冠文化踩場

其實只係去幫手宣傳活動,拍下短片咁。但開始之前見到有先客,原來陳浩基先生已經係度做緊訪問

佢係近年香港最成功既其中一位作家,亦都係第二屆既得獎者,係香港寫推理小說應該無人唔識佢

本來想偷影佢,但又好似唔係幾好,唯有轉貼今日其他人影既相既link
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1895947074057598&id=1475459329439710

至於我自己既訪問就無乜特別,因為我真係唔識國語,答問題嗰陣諗起以前考oral既感覺
暫時打住咁多先,聽日瞓醒就係戲玉既頒獎典禮,到時會由島田老師親自宣佈首獎得主
宣佈完之後,大家就可以恥笑樓主喇
不過可以見到推理大師一面,係精神既
暫時打住咁多先,聽日瞓醒就係戲玉既頒獎典禮,到時會由島田老師親自宣佈首獎得主
宣佈完之後,大家就可以恥笑樓主喇
不過可以見到推理大師一面,係精神既

好幸福
斷黑貓真身
LM

今日流程,食完飯就去被公開處刑

會場好似會有大陸台灣同日本既出版界同埋作家,我去影下相就好
之後會唔會公開個故?
留名
結果呢
之後會唔會公開個故?

其實個故應該仲留左係高登,過左一年幾應該仲係度掛
不過既然出版社幫我出左書,我唔方便貼link
結果呢

今日下晝頒獎,結果未知
結果呢

今日下晝頒獎,結果未知

要繼續寫阿!
敖維
敖維

點解大師兄人氣高過淫塵
敖維

點解大師兄人氣高過淫塵

因為大師兄 gay既
lm
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞