『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike

國籍證明呢樣嘢真係好重要,丟低太耐霎時要搵返出嚟證明自己嘅身份都幾難,尤其一次都未曾續過BNO嘅,萬一舊個本唔見咗,黑起上嚟英國個系統有無記錄...

我第一次續會唔會搵唔到記錄gg?

其實有齊資料就得 我上一本係13年績 好順利

第二位sam

Sam中唔中身份證大法?

自膠
想問下各位巴打,有個frd老豆係印度人,97 果時因為變無國籍所以拎左bc,但我frd係97 後出世,咁佢可唔可以繼承佢老豆個bc?

係香港出定英國定印度?
想問下各位巴打,有個frd老豆係印度人,97 果時因為變無國籍所以拎左bc,但我frd係97 後出世,咁佢可唔可以繼承佢老豆個bc?

係香港出定英國定印度?

香港

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1997/20
睇 2(1)
老豆應該係跟返之前個 BDTC 係 by descent 定係 otherwise than by descent
之後先可以判斷到個仔女有冇得繼承

留意返仔女申請嗰陣要證明到老豆係跟 British Nationality (Hong Kong) Act 1997 拎 BC (係咪有 certificate of registration???) 同埋之前點拎 BDTC 嘅證明 (e.g. 寫咗 established 嘅香港出世紙或者 certificate of naturalization)

利申: IANAL

睇情況,若果佢老豆97前身份係BDTC的話,BC就應該係 Otherwise than by descent,可以傳承BC俾下一代。若果係BOC的話就唔可以。

http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1997/20/enacted?view=plain
感謝兩位巴打
又好耐冇入嚟
上個月又成功幫多個Friend續咗
諗住渣bno去歐盟國家exchange ,期間想去俄羅斯旅行,到時入俄羅斯境用返特衰得唔得,俄羅斯海關會唔會check 到我有兩本passport
諗住渣bno去歐盟國家exchange ,期間想去俄羅斯旅行,到時入俄羅斯境用返特衰得唔得,俄羅斯海關會唔會check 到我有兩本passport

點解要揸特區入俄羅斯?
又好耐冇入嚟
上個月又成功幫多個Friend續咗

巴打 ho ball

btw各位準申請人:睇doc再問先真係幫到你手

但可以世襲喎

Sam巴,唔係潑冷水,但我由post1到而家都刨晒,其實會唔會你根本冇bno

咁睇啦,咩都有可能發生嘅 當係的話會冇咁嬲

專幫人搞BNO間公司個前examiner都話其實96年出比我本嘢有可能係入境處個IO出錯左bdtc比我,咁5年效期98年去到泰國唔出奇,因為本嘢有效期內各國都依然承認。而且咁耐都冇人提出過出錯本嘢的話根據英國法律就算有人承認行政出錯都好,錯護照都照樣成立。所以有d難民或者外國人issue錯本BC比佢,係有法律根據成為真正英國人,只不過我個case係掉番轉冇左個status而冇任何certificate of registration/naturalisation可以糾正問題。而且入境處話所有bdtc同bno資料比返曬英國,佢地冇任何資料,所以都無從證明,只係出到張證明話我99定唔知00先有第一本廁所板,但都證明唔到乜。泰國就仲嘥氣,所有email,physical mail全部冇回音。

bdtc唔係97年6月30到期?

維基:All BDTCs in Hong Kong lost their BDTC status on 1 July 1997🤔

咁係bdtc護照都係寫30-6-97?

我本應該唔係,所以入到泰國

Sam巴,唔係潑冷水,但我由post1到而家都刨晒,其實會唔會你根本冇bno

咁睇啦,咩都有可能發生嘅 當係的話會冇咁嬲

專幫人搞BNO間公司個前examiner都話其實96年出比我本嘢有可能係入境處個IO出錯左bdtc比我,咁5年效期98年去到泰國唔出奇,因為本嘢有效期內各國都依然承認。而且咁耐都冇人提出過出錯本嘢的話根據英國法律就算有人承認行政出錯都好,錯護照都照樣成立。所以有d難民或者外國人issue錯本BC比佢,係有法律根據成為真正英國人,只不過我個case係掉番轉冇左個status而冇任何certificate of registration/naturalisation可以糾正問題。而且入境處話所有bdtc同bno資料比返曬英國,佢地冇任何資料,所以都無從證明,只係出到張證明話我99定唔知00先有第一本廁所板,但都證明唔到乜。泰國就仲嘥氣,所有email,physical mail全部冇回音。

bdtc唔係97年6月30到期?

維基:All BDTCs in Hong Kong lost their BDTC status on 1 July 1997🤔

咁係bdtc護照都係寫30-6-97?

我本應該唔係,所以入到泰國

咁其實90-97前都有可能申請bdtc?

陸路一定唔得
你用bno入歐盟用特衰再入俄其實冇人知
但係依個post一定屌柒你,我地一直唔鼓勵國籍當工具用
700蚊買起你人格,可能覺得抵,但我地會鄙視你
智障問一句,bc算係乜

英國嘅公民
智障問一句,bc算係乜

英國嘅公民

假膠
無撚聊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞