『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
咩情況要寄三張相
26/09 EMS 寄
28/09 寄到英國PASSPORT OFFICE
03/10 PROCESSING
05/10 DISPATCHED

等待收件中

過期20年, 有完好舊護照, 唔係BB相, 無副簽, 彩色身份證影印, 稅單正本, 信用卡信正本, 特區護照正本

過期二十年無 countersignature 都咁快 dispatched
如果有資料同佢講左畀唔到佢會唔會reject?
其實特區真係好用好多

其實特區真係好用好多

00到期用續期case 都得
Thank you for your application.

The name on you Hong Kong Special Administrative Regions Passport differs from the Hong Kong Permanent Identity Card.

Please change the HKSAR Passport to match your new names.

We will accept an acknowledgement of receipt for your new passport application and you can send this via email.

Please advise us how you wish to proceed.

即係要寄返本新改咗名嘅特衰比佢?

你本身改咗身分證名,就要將所有其他文件改名嫁啦!有咩好驚訝!
琴日先轉processed
今日已經dispatched
仲要係冇副簽 但有寫信希望見諒

幫屋企人續 過期21年 BB相bno
Thank you for your application.

The name on you Hong Kong Special Administrative Regions Passport differs from the Hong Kong Permanent Identity Card.

Please change the HKSAR Passport to match your new names.

We will accept an acknowledgement of receipt for your new passport application and you can send this via email.

Please advise us how you wish to proceed.

你本身改咗身分證名,就要將所有其他文件改名嫁啦!有咩好驚訝!

但佢最後又話接受我嘅新護照申請....佢又冇寫要我重新寄本新特衰...媽啊 好亂啊

點解咁對我 我都係幫屋企人申請啫

我應該等到2046

我應該等到2046

仲未得?

我應該等到2046

仲未得?

未呀, 又無叫我補交

但佢最後又話接受我嘅新護照申請....佢又冇寫要我重新寄本新特衰...媽啊 好亂啊

你哋啲咁嘅水平嘅英文真係唔怕行出去被會懷疑你揸假護照?

呢句嘢係話,你申請完本特區護照之後嗰張領取通知書email畀佢就得,唔使你等到本新嘅印咗出黎再寄畀佢。

如果你寄咗本正本特區護照畀佢嘅話,就叫佢寄返黎畀你先。如果你依家都keep住正本嘅話,咁就直接預約整特區護照。
其實特區真係好用好多

係year 3

我應該等到2046

仲未得?

未呀, 又無叫我補交

今日幾耐

我應該等到2046

仲未得?

未呀, 又無叫我補交

今日幾耐

轉左being process足2星期啦
離題問
BN(O)不能自行申請澳洲ETA,係香港既話要經旅行社或航空公司
台灣護照同樣不能自行申請澳洲ETA,但可以
If you hold an eligible citizen passport but cannot lodge your application online, you can apply:
at your nearest office outside Australia
有無人試過向香港以外既澳洲大使館、領事館、高級專員公署或辦事處申請ETA?
續領成功

23/8開account填表,24/8交表畀錢
交咗表先發現冇喺Additional Information填身份證no.同特衰no.
於是寫信補返+簽名

交表之後寄咗以下文件︰
-Declaration Form(搵續咗BNO嘅同學幫我副簽)
-舊BNO(02年到期,BB相)
-身份證彩色影印本
-特衰彩色影印本
-相兩張(其中一張有副簽)
-16年3月銀行信
冇寄自己出世紙、冇寄父母出世紙、冇寄父母結婚證書

14/9 空郵掛號寄出 $44.5
18/9 成功派遞
19/9(應該係)轉Processed
25/9 轉Dispatched
26/9 收到DHL兩個SMS
27/9 打電話改自取(要填授權書再email返畀佢)
28/9 拎曬兩份DHL

感謝整doc嘅幾位巴打,份doc真係好有用
同埋多謝各位巴絲分享經驗,追post嘅同時學到好多野

p.s. 睇doc眼大睇過龍,睇漏Place of Birth原來係跟舊嗰本黎填,結果填咗Kowloon
好彩最後都係落返Hong Kong
佢死都話要我老豆老母出世紙正本
已經應佢要求寄左好多文件正本比佢
啲文件來來回回都已經洗左我成千蚊
打定輸數

咁你之前寄過啲咩俾佢哋?

一開始係諗住renew, 照正常程序寄LS01,身份證,護照副本個堆野
之後佢話搵唔到record叫我當new application再申請過

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

90後,97前
唔係係英國/香港申請

邊度申請
你肯定有見過之前果本

我冇見過,但家母好肯定話有申請

你90年香港出世 你冇見過但伯友肯定你有
第一次寄LS01 , 寄HKID COPY , 寄特衰副本 , 副簽?
要求你第二次 寄ID正本?
再第三次要你寄父母出世紙?
唔知有冇理解錯...
咁樣樣真係........仲未REJECT你...俾我就寄埋父母出世紙去搏
睇下有冇巴打答你

[img]assets/faces/mf/chicken.gif[/img] 我應該等到2046

仲未得?

未呀, 又無叫我補交

今日幾耐

轉左being process足2星期啦

直接填e form問佢啦、好快應
之前我心急,being process一個星期就問佢,佢都好快覆,何況你已經2個禮拜,都好合理
佢死都話要我老豆老母出世紙正本
已經應佢要求寄左好多文件正本比佢
啲文件來來回回都已經洗左我成千蚊
打定輸數

咁你之前寄過啲咩俾佢哋?

一開始係諗住renew, 照正常程序寄LS01,身份證,護照副本個堆野
之後佢話搵唔到record叫我當new application再申請過

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

90後,97前
唔係係英國/香港申請

邊度申請
你肯定有見過之前果本

第一次寄LS01 , 寄HKID COPY , 寄特衰副本 , 副簽?
唔知有冇理解錯...
咁樣樣真係........仲未REJECT你...俾我就寄埋父母出世紙去搏
睇下有冇巴打答你

第二次要埋我自己出世紙正本,同埋父母出世紙正本
但因為父母出世紙唔見左好耐,而且佢地大陸出世,攪返好麻煩,所以冇寄比佢
有同佢解釋過,但佢每次email都會提一次要父母出世紙正本
叫我老豆老母特登返上去攪出世紙真係采我有味

唔知有冇理解錯...
睇下有冇巴打答你[/quote]

但因為父母出世紙唔見左好耐,而且佢地大陸出世,攪返好麻煩,所以冇寄比佢
叫我老豆老母特登返上去攪出世紙真係采我有味[/quote]

你父母係CI ? 真係bno?
你出世當年佢地在港已經滿7年?
定係當年你父母在灣仔排隊歸化入英藉?
歸化有證明

唔知有冇理解錯...
睇下有冇巴打答你

叫我老豆老母特登返上去攪出世紙真係采我有味[/quote]

你父母係CI ? 真係bno?
你出世當年佢地在港已經滿7年?
定係當年你父母在灣仔排隊歸化入英藉?
歸化有證明[/quote]

一定過七年
根據佢地講法當年係有排隊,不過係排BNO
而且當年係全家一齊去攪,父母過期BNO都仲係到
歸化既話會有咩證明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞