『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
佢死都話要我老豆老母出世紙正本
已經應佢要求寄左好多文件正本比佢
啲文件來來回回都已經洗左我成千蚊
打定輸數

咁你之前寄過啲咩俾佢哋?

一開始係諗住renew, 照正常程序寄LS01,身份證,護照副本個堆野
之後佢話搵唔到record叫我當new application再申請過

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

你地當初填表有冇呢樣要求交父母出世紙
同結婚證書(姐係要埋我個名)
冇的話點算
同埋有冇交埋自己果張出世紙

冇的話點算

請問你係咩CASE?

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
之前本bno 過期十幾年
睇哂doc
上網填左form 有上面張圖父母資料既要求
我見其他巴打都冇講呢一part 定係唔洗理

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
睇哂doc

同埋呢個位填d 咩 唔該

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
睇哂doc

睇doc啦
中國人一定要申請番特區護照

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
睇哂doc

睇doc啦

佢係連英文都唔識

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
睇哂doc

睇doc啦

佢係連英文都唔識

即係咁....希望那位巴打自己用GOOGLE翻譯晒先
我會考英文U 都係自己查 有D位真係唔使寫俾HMPO

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
睇哂doc

睇doc啦

佢係連英文都唔識

on someone’s behalf即係代表某人,咁你係咪代表緊某人申請BNO

利申:我當年填咗myself,冇事

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
睇哂doc

睇doc啦

佢係連英文都唔識

on someone’s behalf即係代表某人,咁你係咪代表緊某人申請BNO

利申:我當年填咗myself,冇事

真心, 打真係睇咗doc?
打定輸數

一開始係諗住renew, 照正常程序寄LS01,身份證,護照副本個堆野
之後佢話搵唔到record叫我當new application再申請過

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

90後,97前
唔係係英國/香港申請

冇的話點算

請問你係咩CASE?

續本bno
睇哂doc

睇doc啦

佢係連英文都唔識

唔怪得啲人話有班教填form
兩星期啦 好期待

你哋就係講出我嘅問題,我同太太,小朋友去旅行,遇到天災咁點算呢。
我就去大英館,叫太太帶小朋友去支那領事館。咁唔通我自己走,留低佢哋咩。但支那又唔會理我,因為我無特衰。
我依家唯一諗法係,如果出事,大英唔幫我太太同小朋友的話,咁我都唔會走,等支那政府送走太太同小朋友,咁我先再自己搵大英
利申,太太係真香港人,不過佢父母on9無幫佢申請bno

我都有同樣問題
我揸BC , 老婆BNO, 小朋友得得衰
出咗事會唔會不理個小朋友

BC 唔係有得傳嫁咩

可以傳一代

No
居英權果隻寫到明無得傳

BNSS申請人本人嘅話本身會以otherwise than by descent ,個仔係邊度出世都可以by descent 拎BC

BNSS申請嘅子女同配偶就係by descent ,個仔要有BC就要帶老婆返英國生,或者你住夠英國三年就可以邊度生都得

BC係無可能無任何方法傳畀下一代,BNO係邊度生仔都唔會生得出BNO BC, 只有個仔出生時乜國籍都拎唔到先可以靠老豆老母嘅BNO拎 BOC

boc

我要boc 啊
打定輸數

佢肯比你當new咁申請已經算好,我同你一樣佢唔肯比我填表申請直接reject啊⋯⋯
Thank you for your application.

The name on you Hong Kong Special Administrative Regions Passport differs from the Hong Kong Permanent Identity Card.

Please change the HKSAR Passport to match your new names.

We will accept an acknowledgement of receipt for your new passport application and you can send this via email.

Please advise us how you wish to proceed.

即係要寄返本新改咗名嘅特衰比佢?

打定輸數

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

90後,97前
唔係係英國/香港申請

香港申請都要寄hkid正本?
打定輸數

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

90後,97前
唔係係英國/香港申請

邊度申請
你肯定有見過之前果本
打定輸數

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

90後,97前
唔係係英國/香港申請

邊度申請
你肯定有見過之前果本?
中國人一定要申請番特區護照

共享中國人榮耀
打定輸數

有冇寄你張出世紙
唔係香港出世?

香港出世
有寄出世紙
身份證都要寄埋

你幾年出世?
英國本土申請?

90後,97前
唔係係英國/香港申請

邊度申請
你肯定有見過之前果本

我冇見過,但家母好肯定話有申請
26/09 EMS 寄
28/09 寄到英國PASSPORT OFFICE
03/10 PROCESSING
05/10 DISPATCHED

等待收件中

過期20年, 有完好舊護照, 唔係BB相, 無副簽, 彩色身份證影印, 稅單正本, 信用卡信正本, 特區護照正本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞