『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
麻煩想問下,我黎緊會去英國讀書,期間係英國renew BNO既話我仲係唔係跟「從香港申請英國國民海外」條link既做法?
Status show "Dispatched" 係咪即係成功左?

不過 收到先講
1)被扣關
2)寄失
3)寄錯第二個既 俾你
4)收到印錯名
5)甩貼紙時

5?

滅黃色label
Status show "Dispatched" 係咪即係成功左?

不過 收到先講
1)被扣關
2)寄失
3)寄錯第二個既 俾你
4)收到印錯名
5)甩貼紙時

5?

滅黃色label

大大力搣
麻煩想問下,我黎緊會去英國讀書,期間係英國renew BNO既話我仲係唔係跟「從香港申請英國國民海外」條link既做法?

強烈建議唔好,本土續難度提升50倍
想問下補交資料嘅人個status 轉咗做please contact us之後幾多日會收到dhl sms?hmpo 12號收咗件之後到依家都冇聲氣
我都轉咗dispatched喇

31/8寄掛號空郵
7/9收
15/9轉dispatched

寄咗舊bno,form,住址證明,相,法國人同事countersign
但我好柒咁用藍色原子筆塡form,幾驚佢要我再寄過張form過去

依家放心等收sms
想問下補交資料嘅人個status 轉咗做please contact us之後幾多日會收到dhl sms?hmpo 12號收咗件之後到依家都冇聲氣

叫你contact佢喎巴打/絲打
拿拿聲去check email啦,仲等收SMS?

補咗副簽啦 係佢system慢咗轉status
我都轉咗dispatched喇

31/8寄掛號空郵
7/9收
15/9轉dispatched

寄咗舊bno,form,住址證明,相,法國人同事countersign
但我好柒咁用藍色原子筆塡form,幾驚佢要我再寄過張form過去

依家放心等收sms

打漏咗老身彩色副本

其他咩老豆老母結婚證明,出世紙乜乜柒柒全部冇寄

補咗副簽啦 係佢system慢咗轉status

咁可能都等返一個禮拜左右喇
寄嘅時候諗住短期內都唔會去旅行唔趕時間,所以啲文件連埋特區正本一齊空郵寄過去,9號寄而家仲未寄到

點知公司突然逼我十月中放大假 今次唔放有排都冇得放,想陪兩老去旅行,諗緊搏唔搏趁平買定機票先(早一個月買同臨急買應該會差成三千左右)

計過如果文件冇問題應該時間仲好鬆動嘅,唯一不安嘅因素係萬一佢要我補資料就hihi

假如啲文件真係有問題可唔可以都叫佢寄返本特區返嚟先

補充:
除咗特區仲寄咗舊BNO(十幾年前小學雞相)、係出世紙同父母結婚證書寄左副本,其餘都跟足佢doc寫咁寄
仲有countersign搵咗個BC學生簽

好驚出事
寄嘅時候諗住短期內都唔會去旅行唔趕時間,所以啲文件連埋特區正本一齊空郵寄過去,9號寄而家仲未寄到

點知公司突然逼我十月中放大假 今次唔放有排都冇得放,想陪兩老去旅行,諗緊搏唔搏趁平買定機票先(早一個月買同臨急買應該會差成三千左右)

計過如果文件冇問題應該時間仲好鬆動嘅,唯一不安嘅因素係萬一佢要我補資料就hihi

補充:
除咗特區仲寄咗舊BNO(十幾年前小學雞相)、係出世紙同父母結婚證書寄左副本,其餘都跟足佢doc寫咁寄

好驚出事

俾我就報冇申請特衰

補充:

好驚出事

俾我就報冇申請特衰

所有未被官方註銷的非英國護照整本所有頁數包括封面、說明、空白頁、個人資料頁 彩色影印本(如果你除英國護照外並沒有持有其他護照,你可以略去此項。如你有權申請特區護照但你從來未有申請,你無需因為續領英國護照而特意申請特區護照,此項要求並不適用於沒有持有其他非英國護照人士。如你已遺失你的非英國護照,你亦無需特意申請一本新的護照,但請於additional information 內註明你曾持有相關護照及其狀況。如果你近期沒有外遊公幹需要,你亦可以直接郵寄該本/該些護照正本,但需自行承擔寄失風險。)

補充:

好驚出事

你交足文件又有副簽
應該無乜問題

If you want to renew your BN(O) passport in the UK, you will need to get a passport application form at your local post office (there is only one type of form for all British passport applications in the UK) and send the form with your photos and supporting documents (including your HKID card) to the nearest passport office.

For UK based passport applications, only British nationals and Irish citizens can countersign someone's photo and form.
如果我真係搵唔到人幫手副署咁應該點
毒撚無fd....
如果我真係搵唔到人幫手副署咁應該點
毒撚無fd....

識嗰有外國護照嘅同事,兩年後先續

shittt 仲諗住續bno黎係英國搵工
請問點解會比香港難

請問點解會比香港難

係英國本土你要親身去,要去counter比人問問題,係香港申請,唔通叫你坐飛機去英國答問題咩

請問點解會比香港難

去之前續咗佢唔得咩
唔一定要到期先續架

請問點解會比香港難

btw 你搵工要 working visa / yms visa 喎

請問點解會比香港難

btw 你搵工要 working visa / yms visa 喎

何解不用BNO搞留學VISA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞