『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
去愛爾蘭exchange
咁入左境要去immigration登記啦
book immigration appointment 已經要揀nationality 但係冇british/bno揀(因為EU passport 唔使登記)
咁焗揀hong kong啦
然後尋日去immigration照用BNO登記
登記完張卡nationality 寫hong kong

我之前張GNIB寫British Overseas
不過都成2年前

屌佢appointment 冇british overseas 揀迫我揀hk
我以為佢見到我本BNO會幫我轉返
有無人記得,申請表寄咗去,如果郵局CHECK到係已收件,個申請 STATUS要幾耐先會轉? 因為我用EMS寄,見到已收件6日個STATUS都未轉,希望唔會唔見咗...
有無人記得,申請表寄咗去,如果郵局CHECK到係已收件,個申請 STATUS要幾耐先會轉? 因為我用EMS寄,見到已收件6日個STATUS都未轉,希望唔會唔見咗...

驚你咪 send message 去問下囉
喺度求安慰咩

你慌郵局會呃你咩
放心啦
http://www.ir-basilica.com/申請bno變bc/

問:我同我媽一齊申請番BNO,我係細個寫埋入我媽果本度的。姐係今次申請呢本係我第1本啦,到呢幾日分別寄咗黎,我媽果本照出BNO,但我果本佢出咗BC俾我,我當然好開心啦,不過想問下係英國果邊 ‘出錯’,想問下你意見,我可吾可以吾理,照用咖?定又要通知佢地? Hahha thanks so much!!!!

答:這問題的官方答案似乎不是你需要的,假如你需要非官方答案,我們已聯絡專研這問題的黃世澤先生私下給你回覆,純粹供參考。

如果佢都出錯比我就好啦

我哋呢度嘅答案都係一樣,本嘢收返黎係BC嘅話,對過無印錯嘅就收埋佢算,反正過往我哋有巴打做勇士夠膽問,問完個結果HMPO都係話佢哋無印錯,咁就問黎都哂氣。

巴打,呢啲機會可遇不可求呀

我都希望係我
我只係上網睇到 想知點解佢地會咁樣出錯

定係佢阿爸係英籍冇講咋。講真電腦有晒記錄出錯嘅機會真係好細。反而想知係咪真係有巴絲試過咁嘅情況
http://www.ir-basilica.com/申請bno變bc/

問:我同我媽一齊申請番BNO,我係細個寫埋入我媽果本度的。姐係今次申請呢本係我第1本啦,到呢幾日分別寄咗黎,我媽果本照出BNO,但我果本佢出咗BC俾我,我當然好開心啦,不過想問下係英國果邊 ‘出錯’,想問下你意見,我可吾可以吾理,照用咖?定又要通知佢地? Hahha thanks so much!!!!

答:這問題的官方答案似乎不是你需要的,假如你需要非官方答案,我們已聯絡專研這問題的黃世澤先生私下給你回覆,純粹供參考。

如果佢都出錯比我就好啦

我哋呢度嘅答案都係一樣,本嘢收返黎係BC嘅話,對過無印錯嘅就收埋佢算,反正過往我哋有巴打做勇士夠膽問,問完個結果HMPO都係話佢哋無印錯,咁就問黎都哂氣。

巴打,呢啲機會可遇不可求呀

我都希望係我
我只係上網睇到 想知點解佢地會咁樣出錯

定係佢阿爸係英籍冇講咋。講真電腦有晒記錄出錯嘅機會真係好細。反而想知係咪真係有巴絲試過咁嘅情況

1. 唔係樣樣嘢都係哂電腦到
2. 電腦上嘅資料都係人打上去嘅,而人係有犯錯嘅可能
3. 包括舊登在內,至少十幾個巴打已經試過收BC,以佢哋描述嘅背景(假設所提供嘅資料無錯漏)係無可能有BC,呢個你有時間可以睇哂呢幾十個post

喺度求安慰咩

咁全部人都唔使係度問嘢啦, send message 去問英國Passport Office 咪得囉

喺度求安慰咩

咁全部人都唔使係度問嘢啦, send message 去問英國Passport Office 咪得囉

係嫁, 所有野問返官方最好
咁耐都未dispatched架係咪丟左落海

幾耐

幾耐

21到依家
啱啱做咗連登會然, 成功收到新證就即刻上嚟報喜, 之前跟google doc同追少量post就走去申請. 情況同好多巴絲一樣...93年申請舊BN(O), 細路樣, 到98年都無用過去第二度就過咗期...

9/9 寄出申請表, 證件相3張, 無副簽俾HMPO, 舊BN(O), 剛過期特衰正本, 智能身分證正背面彩印, 彩印初版出世紙正背面, 正本93年發出真實副本出世紙, 政府發出信件正本, 銀行發出信件正本, 本人工作證明正本 (空郵掛號)

9/14 到英國並派遞

9/18 收到利物浦辦公室電郵提示我寄漏咗證件相... (明明有寄架...)

9/19 用特快專遞補寄證件相 (用多咗廿舊幾水...)

9/21 到咗英國兼收埋件

9/27 響我9/25再send enquiry 問佢收到未後由awaiting 轉咗 being process

9/28 轉 dispatched

9/29 收到DHL SMS話10/3會送到

10/2 就收到新證鳥

BTW好感謝寫doc嘅巴絲, 真係解決到好多申請上填表上嘅疑難~!! 其實唔駛伸手都攪得掂, 我就是成功的例子!

本BN(O)入面好靚仔, 不過個膠面就真係...

不過再次多謝為呢個post貢獻嘅巴絲

喺度求安慰咩

係嫁, 所有野問返官方最好

有求於人都可以串撚過馬撚咁,當呢到啲巴絲係HMPO呀?老馮要答你呀?

幾耐

21到依家

人地上面都10幾日//
岩岩轉左dispatched
online apply我要填Parents' details呢版,我係咪禁錯咗啲野
我見人地無呢版填
啱啱做咗連登會然, 成功收到新證就即刻上嚟報喜, 之前跟google doc同追少量post就走去申請. 情況同好多巴絲一樣...93年申請舊BN(O), 細路樣, 到98年都無用過去第二度就過咗期...

9/9 寄出申請表, 證件相3張, 無副簽俾HMPO, 舊BN(O), 剛過期特衰正本, 智能身分證正背面彩印, 彩印初版出世紙正背面, 正本93年發出真實副本出世紙, 政府發出信件正本, 銀行發出信件正本, 本人工作證明正本 (空郵掛號)

9/14 到英國並派遞

9/18 收到利物浦辦公室電郵提示我寄漏咗證件相... (明明有寄架...)

9/27 響我9/25再send enquiry 問佢收到未後由awaiting 轉咗 being process

10/2 就收到新證鳥

BTW好感謝寫doc嘅巴絲, 真係解決到好多申請上填表上嘅疑難~!! 其實唔駛伸手都攪得掂, 我就是成功的例子!

廿舊=兩千?
RENEW 成功

幾耐

21到依家

人地上面都10幾日//

咁耐都無聲氣會唔會漏左野

DHL sd 左SMS叫我準備收件
想問大圍火車站間DHL門市到底係閘內定係閘外?
有冇爸打知,BNO個簽名係換護照果陣可唔可以轉?

可以

可以

點做架

9/14 到英國並派遞

10/2 就收到新證鳥

廿舊=兩千?
RENEW 成功

Sor, 手殘打錯, 兩舊水至真
online apply我要填Parents' details呢版,我係咪禁錯咗啲野
我見人地無呢版填

利申:過左期11年 幫老豆續的

DHL sd 左SMS叫我準備收件
想問大圍火車站間DHL門市到底係閘內定係閘外?

閘外, 響速剪剪髮舖個邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞