『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
岩岩去左永安整 澳洲ETA, 依家要250

之前唔係話星X係最平架咩

可能見多人幫襯,就座地起價
sorry
講得唔清楚
我係老豆 (BNSS申請人) 傳落
所以無得再傳俾個仔
除非晌英國生

咁已經係一個方法啦 如果你真係為個仔著想嘅你都會去英國生啦話?
sorry
講得唔清楚
所以無得再傳俾個仔
除非晌英國生

咁已經係一個方法啦 如果你真係為個仔著想嘅你都會去英國生啦話?

無錢買機票,不了
sorry
講得唔清楚
所以無得再傳俾個仔
除非晌英國生

無錢買機票,不了

係香港生 方便又快捷
不如照樣試下申請啦 果千幾蚊港紙
買六合彩都唔止呢個數

我都係自己試番黎
其實uo單嘢搵領事館幫唔幫到手
Dispatched 左
好緊張
唔知幾時收到
但好驚係彈返轉頭叫我補文件

Dispatched喎

Dispatched喎

星期日都開工?

UO 單野係天災?

我又真係睇唔到領事館有啲乜嘢可以幫手

如果你仲未出發嘅,駐港總領事館就更加彩你都有味

咁如果出發咗,俾佢cancel 回程呢?

佢最多咪借錢比你買返香港嘅機票
都要還架

佢最多咪借錢比你買返香港嘅機票
都要還架

咁已經好好啦。

又唔係牽涉到人生安全,佢點解要理你? 又唔係冇其他方法處理。
今個月去印尼巴里,個關員話系統顯示bno要visa,好彩我囉埋特衰去,show 一 show 就攪掂,其他朋友留意下
今個月去印尼巴里,個關員話系統顯示bno要visa,好彩我囉埋特衰去,show 一 show 就攪掂,其他朋友留意下

佢部電腦係時光機拎返黎架?

按照FCO travel advice同IATA嘅資料顯示,BC同BN(O)係肯定免簽,而且連指定關口入境嘅限制都無埋。

不過面對呢個情況如果交涉無效,最多都係被佢屈落地簽證費,唔會入唔到境嘅。如果無咁好心機同佢哋嘈嘅話,袋定幾廿蚊美金先飛就穩陣。
去愛爾蘭exchange
咁入左境要去immigration登記啦
book immigration appointment 已經要揀nationality 但係冇british/bno揀(因為EU passport 唔使登記)
咁焗揀hong kong啦
然後尋日去immigration照用BNO登記
登記完張卡nationality 寫hong kong
http://www.ir-basilica.com/申請bno變bc/

問:我同我媽一齊申請番BNO,我係細個寫埋入我媽果本度的。姐係今次申請呢本係我第1本啦,到呢幾日分別寄咗黎,我媽果本照出BNO,但我果本佢出咗BC俾我,我當然好開心啦,不過想問下係英國果邊 ‘出錯’,想問下你意見,我可吾可以吾理,照用咖?定又要通知佢地? Hahha thanks so much!!!!

答:這問題的官方答案似乎不是你需要的,假如你需要非官方答案,我們已聯絡專研這問題的黃世澤先生私下給你回覆,純粹供參考。

如果佢都出錯比我就好啦
http://www.ir-basilica.com/申請bno變bc/

問:我同我媽一齊申請番BNO,我係細個寫埋入我媽果本度的。姐係今次申請呢本係我第1本啦,到呢幾日分別寄咗黎,我媽果本照出BNO,但我果本佢出咗BC俾我,我當然好開心啦,不過想問下係英國果邊 ‘出錯’,想問下你意見,我可吾可以吾理,照用咖?定又要通知佢地? Hahha thanks so much!!!!

答:這問題的官方答案似乎不是你需要的,假如你需要非官方答案,我們已聯絡專研這問題的黃世澤先生私下給你回覆,純粹供參考。

如果佢都出錯比我就好啦

我哋呢度嘅答案都係一樣,本嘢收返黎係BC嘅話,對過無印錯嘅就收埋佢算,反正過往我哋有巴打做勇士夠膽問,問完個結果HMPO都係話佢哋無印錯,咁就問黎都哂氣。

巴打,呢啲機會可遇不可求呀

如果佢都出錯比我就好啦

我哋呢度嘅答案都係一樣,本嘢收返黎係BC嘅話,對過無印錯嘅就收埋佢算,反正過往我哋有巴打做勇士夠膽問,問完個結果HMPO都係話佢哋無印錯,咁就問黎都哂氣。

巴打,呢啲機會可遇不可求呀

我都希望係我
我只係上網睇到 想知點解佢地會咁樣出錯

你帶得特衰咁帶 BNO 去做乜

你帶得特衰咁帶 BNO 去做乜

證明個心無祖國
去愛爾蘭exchange
咁入左境要去immigration登記啦
book immigration appointment 已經要揀nationality 但係冇british/bno揀(因為EU passport 唔使登記)
咁焗揀hong kong啦
然後尋日去immigration照用BNO登記
登記完張卡nationality 寫hong kong

我之前張GNIB寫British Overseas
不過都成2年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞