『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
我1997年有申請過BNO,而家想續領但係唔見左本PASSPORT
爬完POST而如果我冇理解錯的話,我係跟番一般正常程序申請RENEWAL PASSPORT,然後再另外補交一份LS-01 Form同埋副署就OK,請問我有冇理解錯
巴絲全部都係寄去Liverpool?
我唔係嘅

想寄去邊嗰球隊?

我見到舊post係寄去Liverpool嘅
我係寄去Peterborough
我唔係嘅

想寄去邊嗰球隊?

跟番佢張declartion form個地址寄就一定無錯
我唔係嘅

想寄去邊嗰球隊?

有無2日轉左dispatch巴絲講下寄去邊, 會唔會有d地方快有d慢
我唔係嘅

想寄去邊嗰球隊?

有無2日轉左dispatch巴絲講下寄去邊, 會唔會有d地方快有d慢

我都係寄livepool喎
我唔係嘅

想寄去邊嗰球隊?

我都係 前兩日先奇
我唔係嘅

想寄去邊嗰球隊?

我都係 前兩日先奇

申請成功,已收到,其實成個過程都快,我18號由香港寄
今日就收到

我係唔見左十年以上加改過名,要副簽嘅case

講下除左doc講嘅基本野之外,準備左咩文件

出世紙(有改名記錄)
地址證明宣誓(因為銀行信冇N.T同HongKong字眼以防萬一)
一封信(用嚟更正online申請時打錯嘅資料,有我同副簽人簽名)

最後,online填份form要我打外祖父母個名同生日
我因為聯絡唔到我老母問,自己又唔知
所以我係填I don't know之後係下面解釋返點解

結論嚟講係得嘅

續緊嘅巴絲加油努力

多謝依個post比咁多資料令我申請成功

我1997年有申請過BNO,而家想續領但係唔見左本PASSPORT
爬完POST而如果我冇理解錯的話,我係跟番一般正常程序申請RENEWAL PASSPORT,然後再另外補交一份LS-01 Form同埋副署就OK,請問我有冇理解錯

錯呀,不合格

如果有帶埋本BNO,就有機會幫。如果冇,佢都唔肯定你係唔係真係有英國籍。想幫都幫唔到。

下下都要花時間verify身份,咁就花曬時間,幫唔到真係英籍人士。

其實遲早都應該會出現依個問題
bno下一代冇得繼承
咁變左7,8,90後既下一代會拎廁所板(當然依d下一代真係支國人)
咁一齊旅行果時有事好似311咁
唔通包機只包大人細路就冇得走咩

呢個我都有諗過,應該遲早要解決

個人覺得好難會解決到

你哋就係講出我嘅問題,我同太太,小朋友去旅行,遇到天災咁點算呢。
我就去大英館,叫太太帶小朋友去支那領事館。咁唔通我自己走,留低佢哋咩。但支那又唔會理我,因為我無特衰。
我依家唯一諗法係,如果出事,大英唔幫我太太同小朋友的話,咁我都唔會走,等支那政府送走太太同小朋友,咁我先再自己搵大英
利申,太太係真香港人,不過佢父母on9無幫佢申請bno

我都有同樣問題
我揸BC , 老婆BNO, 小朋友得得衰
出咗事會唔會不理個小朋友

BC 唔係有得傳嫁咩

可以傳一代

No
居英權果隻寫到明無得傳

個人覺得好難會解決到

你哋就係講出我嘅問題,我同太太,小朋友去旅行,遇到天災咁點算呢。
我就去大英館,叫太太帶小朋友去支那領事館。咁唔通我自己走,留低佢哋咩。但支那又唔會理我,因為我無特衰。
我依家唯一諗法係,如果出事,大英唔幫我太太同小朋友的話,咁我都唔會走,等支那政府送走太太同小朋友,咁我先再自己搵大英

我都有同樣問題

BC 唔係有得傳嫁咩

可以傳一代

No
居英權果隻寫到明無得傳

又係我

個人覺得好難會解決到

我都有同樣問題

BC 唔係有得傳嫁咩

可以傳一代

No
居英權果隻寫到明無得傳

BNSS申請人本人嘅話本身會以otherwise than by descent ,個仔係邊度出世都可以by descent 拎BC

BNSS申請嘅子女同配偶就係by descent ,個仔要有BC就要帶老婆返英國生,或者你住夠英國三年就可以邊度生都得

BC係無可能無任何方法傳畀下一代,BNO係邊度生仔都唔會生得出BNO BC, 只有個仔出生時乜國籍都拎唔到先可以靠老豆老母嘅BNO拎 BOC
仲可以脫支保一世平安添
啱啱寄咗

個人覺得好難會解決到

我都有同樣問題

BC 唔係有得傳嫁咩

可以傳一代

No
居英權果隻寫到明無得傳

BNSS申請人本人嘅話本身會以otherwise than by descent ,個仔係邊度出世都可以by descent 拎BC

BNSS申請嘅子女同配偶就係by descent ,個仔要有BC就要帶老婆返英國生,或者你住夠英國三年就可以邊度生都得

BC係無可能無任何方法傳畀下一代,BNO係邊度生仔都唔會生得出BNO BC, 只有個仔出生時乜國籍都拎唔到先可以靠老豆老母嘅BNO拎 BOC

boc
Dispatched

佢速遞送上門之前係咪會SMS,可唔可改地址收

個人覺得好難會解決到

我都有同樣問題

BC 唔係有得傳嫁咩

可以傳一代

No
居英權果隻寫到明無得傳

sorry
講得唔清楚
我係老豆 (BNSS申請人) 傳落
所以無得再傳俾個仔
除非晌英國生
岩岩去左永安整 澳洲ETA, 依家要250
只有個仔出生時乜國籍都拎唔到先可以靠老豆老母嘅BNO拎 BOC

純討論
個仔有乜情況會乜國籍都拎唔到 (stateless) ?
20 號寄, 下星期三 有兩個DHL 件收
應該係新BNO 同 文件
真係兩個星期之內搞掂

冇唔見到本舊BNO
冇副簽
只有個仔出生時乜國籍都拎唔到先可以靠老豆老母嘅BNO拎 BOC

純討論

1. 父母非華裔,同時未有或未能申請歸化中國籍
2. 父母因持有外國國籍而不能以2009年修改嘅1981年英國國籍法第4B條於2009年3月19日前除BN(O)外無其他國籍可登記為BC
3. 而係該日後因不同原因喪失所有非BN(O)嘅國籍
4. 生仔

就係咁多。

純討論

1. 父母非華裔,同時未有或未能申請歸化中國籍
2. 父母因持有外國國籍而不能以2009年修改嘅1981年英國國籍法第4B條於2009年3月19日前除BN(O)外無其他國籍可登記為BC
3. 而係該日後因不同原因喪失所有非BN(O)嘅國籍
4. 生仔

就係咁多。

仲有第五點

5. 出生國家並非實行屬地政策,即唔會有人因該國出生而自動擁有該國國籍。

另外華裔可唔可以發生相同嘅事,得,但係就非常罕見

1. 移居第三國並取得第三國國籍
2. 以第三國國籍申請退出中國籍
3. 因不同原因喪失所有第三國國籍
4. 生仔
5. 出生國家並非實行屬地政策,即唔會有人因該國出生而自動擁有該國國籍。
有部份華裔人士即使符合中國全國人大常委會有關中國國籍法係香港實施嘅相關規定但因父母係某啲南亞國家嘅公民嘅話,佢哋一律唔會有中國籍,咁流程就當上面非華裔咁樣。

(嗰啲首先係中國人嘅情況先唔討論)
岩岩去左永安整 澳洲ETA, 依家要250

之前唔係話星X係最平架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞