『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike

啱size就得啦,你去舖頭影都係一大張cut細

去快圖美影話要英國passport size就可以架啦
我想問下,如果我拎bno,家人用特衰
去到外地遇到天災,我向英領事館求助
佢會唔會理埋我家人架

如果佢地有英籍、只係無用英國護照、而當地政府無阻止、都叫有可能幫
如果無英籍、幫係人情唔幫係道理

如果有帶埋本BNO,就有機會幫。如果冇,佢都唔肯定你係唔係真係有英國籍。想幫都幫唔到。

下下都要花時間verify身份,咁就花曬時間,幫唔到真係英籍人士。

其實遲早都應該會出現依個問題
bno下一代冇得繼承
咁變左7,8,90後既下一代會拎廁所板(當然依d下一代真係支國人)
咁一齊旅行果時有事好似311咁
唔通包機只包大人細路就冇得走咩

呢個我都有諗過,應該遲早要解決

個人覺得好難會解決到

俾你哋住五年拎 ILR 咪算好

Or you can joined the British Army and after a period of service get British Citizenship.

以香港第一人身份成爲英國御林軍樂手,David憶述,源於幾年前一次聚餐時偶遇英國陸軍音樂總監,對方提起英國御林軍樂隊招募新隊員,他持有英國國民(海外)護照(BNO)身份也可參與招聘考試,故決定一試。軍樂隊考試分兩部分,體能為先,音樂第二。對於當年33歲的他來說,體能測試是極大的挑戰,要10分半鐘內跑完2.4公里,亦要做掌上壓及仰臥起坐,首輪面試因跑步不達標而失敗。但他並沒有放棄,返港苦操3、4個月後再接受挑戰,2013年過關斬將通過所有測試,成功取錄。

身為英皇室的御林軍,薪酬福利令人關注,David則不予透露,僅指薪金水平較香港警察低一些,除普通的醫療和交通福利外,最優厚是住房福利,他與同事在倫敦市中心合住一間800至900平方呎單位,月租只需30英鎊,僅相當於300港元,相信令不少香港青年人羨慕。他現長居英國,還有一年便可入籍,目標是繼續在軍隊攀升,成爲終身職業。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170812/bkn-20170812093047180-0812_00822_001.html

You can change your own life - you don't need to wait for someone to help you change it!

互勉之

去快圖美影話要英國passport size就可以架啦

今日入去望一望 估唔到兩日就轉左dispatched
好開心 唔該曬答過嘅巴打

Adult first 無交副簽 所以求安心用最近整嘅回鄉證做相片證明 因為都係同一張相
但自己手殘剪到張相斜左 不過再剪就唔岩size
膽粗粗照交 好彩無問題
其他文件都交足 有用memo標返係咩文件
希望快d到手

19/9 空郵掛號
25/9 成功派遞
26/9 being processed
28/9 dispatched

Adult first 無交副簽 所以求安心用最近整嘅回鄉證做相片證明 因為都係同一張相
膽粗粗照交 好彩無問題
希望快d到手

19/9 空郵掛號
25/9 成功派遞

咁快

膽粗粗照交 好彩無問題
希望快d到手

19/9 空郵掛號
25/9 成功派遞

咁快

3日搞好

膽粗粗照交 好彩無問題
希望快d到手

19/9 空郵掛號
25/9 成功派遞

咁快

3日搞好

仲要冇 countersign

膽粗粗照交 好彩無問題
希望快d到手

19/9 空郵掛號
25/9 成功派遞

咁快

3日搞好

仲要冇 countersign

仲要first

膽粗粗照交 好彩無問題
希望快d到手

19/9 空郵掛號
25/9 成功派遞

咁快 同你情況差唔多
22/9 空郵
25/9 成功派遞
但仲未dispatched

膽粗粗照交 好彩無問題
希望快d到手

19/9 空郵掛號
25/9 成功派遞

咁快 同你情況差唔多
22/9 空郵
25/9 成功派遞
但仲未dispatched

唔洗心急

18/9 speedpost
20/9 成功派遞
21/9 processed
28/9 今天先轉dispatched

唔放心可以選用Fedfx or DHL 服務
呀媽結婚證個名同身份證唔同
Li Lee咁既分別 不過唔係姓

睇你做法啦
之前有巴打講過因為bno冇世襲,全部註冊
所以父母身份冇咁重要,佢係for bc用
你可以搏佢唔覺
你亦可以寫句話因為譯音問題所以有分別
巴絲全部都係寄去Liverpool?
我唔係嘅
呀媽結婚證個名同身份證唔同
Li Lee咁既分別 不過唔係姓

睇你做法啦
之前有巴打講過因為bno冇世襲,全部註冊
所以父母身份冇咁重要,佢係for bc用
你可以搏佢唔覺
你亦可以寫句話因為譯音問題所以有分別

Ok 唔該晒

巴絲全部都係寄去Liverpool?
我唔係嘅

想寄去邊嗰球隊?

呢期又快返

呢期又快返

少人續咪快返

呢期又快返

少人續咪快返

點解我成個星期都未轉

呢期又快返

少人續咪快返

點解我成個星期都未轉

我22號speedpost
25送到
26processing
而家仲係processing
不過我無副簽到...其他一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞