『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
我想問下,如果我拎bno,家人用特衰
去到外地遇到天災,我向英領事館求助
佢會唔會理埋我家人架

如果佢地有英籍、只係無用英國護照、而當地政府無阻止、都叫有可能幫
如果無英籍、幫係人情唔幫係道理

如果有帶埋本BNO,就有機會幫。如果冇,佢都唔肯定你係唔係真係有英國籍。想幫都幫唔到。

下下都要花時間verify身份,咁就花曬時間,幫唔到真係英籍人士。

其實遲早都應該會出現依個問題
bno下一代冇得繼承
咁變左7,8,90後既下一代會拎廁所板(當然依d下一代真係支國人)
咁一齊旅行果時有事好似311咁
唔通包機只包大人細路就冇得走咩

呢個我都有諗過,應該遲早要解決

個人覺得好難會解決到

你哋就係講出我嘅問題,我同太太,小朋友去旅行,遇到天災咁點算呢。
我就去大英館,叫太太帶小朋友去支那領事館。咁唔通我自己走,留低佢哋咩。但支那又唔會理我,因為我無特衰。
我依家唯一諗法係,如果出事,大英唔幫我太太同小朋友的話,咁我都唔會走,等支那政府送走太太同小朋友,咁我先再自己搵大英
利申,太太係真香港人,不過佢父母on9無幫佢申請bno

幫你係人情唔幫係道理
磨地囉如果真係咁狠
人道嚟講唔會嘅
轉個國籍
一個英國人同加拿大人一齊有事
我覺得如果係一家人嘅
都會一齊幫嘅

好奇一問

可唔可以取消中國國籍。之後以Dependents of BNO Holder身份,申請BNO?

你點取消中國國籍先?

http://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html

咁樣得唔得?

係中國政府眼中,bno只係旅遊証件,唔係國籍。唔會比你退,如果可以呢道大把人退左。

個人覺得好難會解決到

你哋就係講出我嘅問題,我同太太,小朋友去旅行,遇到天災咁點算呢。
我就去大英館,叫太太帶小朋友去支那領事館。咁唔通我自己走,留低佢哋咩。但支那又唔會理我,因為我無特衰。
我依家唯一諗法係,如果出事,大英唔幫我太太同小朋友的話,咁我都唔會走,等支那政府送走太太同小朋友,咁我先再自己搵大英

幫你係人情唔幫係道理
磨地囉如果真係咁狠
人道嚟講唔會嘅
轉個國籍
我覺得如果係一家人嘅
都會一齊幫嘅

如果以政府心態去睇,好難講人情。

曾經係正苦做過短時間,佢地唔係諗方法解決問題或幫人。

佢地每做一件事嘅心態係:有冇violate guideline/procedure?

所以,基本上,你唔係嗰個國籍,佢唔會理你。費事其他國話你插手佢地國家事務。。。之後演變外交風波。。。

尤其啲所謂「大國」。話你搞佢子民。

噉真係唔知啦
都係磨地囉
佢地大使館之間溝通啫講

咁又唔駛磨地,我從來無話過大英唔啱,亦無話過一定要佢幫,只係帶出件事如果發生咗,應該點處理啫

我指磨地係指用盡方法求下
因為依個問題真係佢地整出嚟
冇繼承權
唔通bno嘅人只可以自己出國咩?
我又唔覺得話為咗確保全家都一齊有得救要用特衰
噉當bno依樣嘢就係問題源頭,如果有繼承權,但唔合資格/冇申請就真係抵死,不過依家個case係因為用bno而被迫分開一家人
我覺得唔通啫

可唔可以用呢個point幫bno平權呢
尋日收到今日未變proceeding
好緊張

如果有帶埋本BNO,就有機會幫。如果冇,佢都唔肯定你係唔係真係有英國籍。想幫都幫唔到。

下下都要花時間verify身份,咁就花曬時間,幫唔到真係英籍人士。

其實遲早都應該會出現依個問題
bno下一代冇得繼承
咁變左7,8,90後既下一代會拎廁所板(當然依d下一代真係支國人)
咁一齊旅行果時有事好似311咁
唔通包機只包大人細路就冇得走咩

個人覺得好難會解決到

我都有同樣問題
我揸BC , 老婆BNO, 小朋友得得衰
出咗事會唔會不理個小朋友

BC 唔係有得傳嫁咩

可以傳一代

除非本BC係上一代俾你 咁你個仔唔係英國出世就冇
如果你係第一代 咁你快手幫你個仔攪bc
咁你一家三口起碼都叫全家英藉
到你個仔結婚生孫就要去英國生
有D人好搞笑,有BNO又唔續反而用特衰,在外遭遇不測又希望憑本失效BNO可以得到幫助,最憎呢D人

續左唔用唔好浪費個千多銀
攞去食幾餐都得啊
同埋,唔用就同我燒撚左佢
繼續共享支共榮耀

之前有港女frd見我續左
佢又話想續 咁我都開心呀講哂可以幫佢地副簽咁
轉個頭話其實bno 都冇乜用 免簽都少d
即刻唔洗講野

共享支共榮耀
支持終國人用特衰

睇見張圖就火滾,垃圾支那國永遠就係你背後睇撚住你扑街,根本就係你死你嘅事

Sam哥,你出黎啦~

想問下HMPO有冇講明你係BDTC?佢有冇任何資料證明你係BDTC,例如,護照號碼?

另外,你有冇印象係唔係一家人一齊申請BNO?如果係,因為BNO護照號碼係順序咁派。你可以嘗試以呢個號碼去搵。你爸爸媽媽續到嘅話,HMPO應該有佢地舊護照號碼。而若果你係一齊申請,應該可以順住號碼搵到你資料。

Sam 哥,你個 case 我大約睇過吓,無完全睇晒,有一個方法唔知可唔可行,你之前去過泰國,有無試過可唔可以去泰國入境處攞返你嘅出入境紀錄,睇吓可唔可以睇返你之前用乜證件,同埋證件號碼

個人覺得好難會解決到

幫你係人情唔幫係道理
磨地囉如果真係咁狠
人道嚟講唔會嘅
轉個國籍
我覺得如果係一家人嘅
都會一齊幫嘅

如果以政府心態去睇,好難講人情。

曾經係正苦做過短時間,佢地唔係諗方法解決問題或幫人。

佢地每做一件事嘅心態係:有冇violate guideline/procedure?

所以,基本上,你唔係嗰個國籍,佢唔會理你。費事其他國話你插手佢地國家事務。。。之後演變外交風波。。。

尤其啲所謂「大國」。話你搞佢子民。

噉真係唔知啦
都係磨地囉
佢地大使館之間溝通啫講

咁又唔駛磨地,我從來無話過大英唔啱,亦無話過一定要佢幫,只係帶出件事如果發生咗,應該點處理啫

我指磨地係指用盡方法求下
因為依個問題真係佢地整出嚟
冇繼承權
唔通bno嘅人只可以自己出國咩?
我又唔覺得話為咗確保全家都一齊有得救要用特衰
噉當bno依樣嘢就係問題源頭,如果有繼承權,但唔合資格/冇申請就真係抵死,不過依家個case係因為用bno而被迫分開一家人
我覺得唔通啫

可唔可以用呢個point幫bno平權呢

記得之前日本定尼泊爾果單有寫家人都可以上機,但要比錢
其實無BNO的人更加要努力移民,去澳紐等英聯邦國家。之後再注銷特衰。除非中共倒台,否則這是唯一拒絕成為中國人的唯一方法
有個論點話香港太多共諜,比BNO 有居英權等於捉蟲入屎忽窿。咁今天英國咪又係大把共諜。中東難民潮中大把極端分子,為何英國反而會放行無誤而非送入難民營?完全是雙重標準,我真係覺得以下幾種被迫做中國人的人好唔抵,
配偶是BNO holder而自己沒有
父母是BNO holder而自己97後出世
97前出世但未成年卻因父母on9而沒有申請BNO
英國剝奪香港人效忠英壬的機會卻放任蛔蝗蠻族入侵是不可理喻,佢唔係中門大開我都無咁嬲
其實無BNO的人更加要努力移民,去澳紐等英聯邦國家。之後再注銷特衰。除非中共倒台,否則這是唯一拒絕成為中國人的唯一方法

我BNO都覺得自己要拎返個BC先心息
不過個原因只係想要個正常嘅passport
唔想成日出入都要擔心佢點對依個國籍
有個論點話香港太多共諜,比BNO 有居英權等於捉蟲入屎忽窿。咁今天英國咪又係大把共諜。中東難民潮中大把極端分子,為何英國反而會放行無誤而非送入難民營?完全是雙重標準,我真係覺得以下幾種被迫做中國人的人好唔抵,
配偶是BNO holder而自己沒有
父母是BNO holder而自己97後出世
97前出世但未成年卻因父母on9而沒有申請BNO
英國剝奪香港人效忠英壬的機會卻放任蛔蝗蠻族入侵是不可理喻,佢唔係中門大開我都無咁嬲

支共搞搞震啦明顯
Have you had a British passport before?
03年前係咪答no
Have you had a British passport before?
03年前係咪答no

Please read the doc again, again, and again

我BNO都覺得自己要拎返個BC先心息
不過個原因只係想要個正常嘅passport
唔想成日出入都要擔心佢點對依個國籍

脫歐可能會係一個機會

膠問題:冇申請過特衰係咪都自動入中國國籍?
03年前係咪答no

Please read the doc again, again, and again

BNO係英國護照

梗係

全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會 關 於 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 的 幾 個 問 題 的 解 釋
( 1996 年 5 月 15 日 第 八 屆 全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會 第 十 九 次 會 議 通 過 )
根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 香 港 特 別 行 政 區 基 本 法 》 第 18 條 及 附 件 3 的 規 定 , 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 自 1997 年 7 月 1 日 起 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 。 考 慮 到 香 港 的 歷 史 背 景 和 現 實 情 況 , 對 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 作 如 下 解 釋 :
一 .
凡 具 有 中 國 血 統 的 香 港 居 民 , 本 人 出 生 在 中 國 領 土 ( 含 香 港 ) 者 , 以 及 其 他 符 合 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 規 定 的 具 有 中 國 國 籍 的 條 件 者 , 都 是 中 國 公 民 。
二 .
所 有 香 港 中 國 同 胞 , 不 論 其 是 否 持 有 「 英 國 屬 土 公 民 護 照 」 或 者 「 英 國 國 民 ( 海 外 ) 護 照 」 , 都 是 中 國 公 民 。 自 1997 年 7 月 1 日 起 , 上 述 中 國 公 民 可 繼 續 使 用 英 國 政 府 簽 發 的 有 效 旅 行 證 件 去 其 他 國 家 或 地 區 旅 行 , 但 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 因 持 有 上 述 英 國 旅 行 證 件 而 享 有 英 國 的 領 事 保 護 的 權 利 。
三 .
任 何 在 香 港 的 中 國 公 民 , 因 英 國 政 府 的 「 居 英 權 計 劃 」 而 獲 得 的 英 國 公 民 身 份 , 根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 不 予 承 認 。 這 類 人 仍 為 中 國 公 民 , 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 享 有 英 國 的 領 事 保 護 的 權 利 。
四 .
在 外 國 有 居 留 權 的 香 港 特 別 行 政 區 的 中 國 公 民 , 可 使 用 外 國 政 府 簽 發 的 有 關 證 件 去 其 他 國 家 或 地 區 旅 行 , 但 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 因 持 有 上 述 證 件 而 享 有 外 國 領 事 保 護 的 權 利 。
五 .
香 港 特 別 行 政 區 的 中 國 公 民 的 國 籍 發 生 變 更 , 可 憑 有 效 證 件 向 香 港 特 別 行 政 區 受 理 國 籍 申 請 的 機 關 申 報 。
六 .
授 權 香 港 特 別 行 政 區 政 府 指 定 其 入 境 事 務 處 為 香 港 特 別 行 政 區 受 理 國 籍 申 請 的 機 關 , 香 港 特 別 行 政 區 入 境 事 務 處 根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 和 以 上 規 定 對 所 有 國 籍 申 請 事 宜 作 出 處 理 。
佢指既中華人民共和國其他地區係講緊
中華人民共和國國內
定係中國以外既國家?
一路驚get錯
中華人民共和國國內
定係中國以外既國家?
一路驚get錯

邊個係「佢」
中華人民共和國國內
定係中國以外既國家?
一路驚get錯

邊個係「佢」

全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會
03年前係咪答no

Declaration form received, being processed

中華人民共和國國內
定係中國以外既國家?
一路驚get錯

邊個係「佢」

全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會

其實你講緊邊篇嘢

全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會 關 於 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 的 幾 個 問 題 的 解 釋
( 1996 年 5 月 15 日 第 八 屆 全 國 人 民 代 表 大 會 常 務 委 員 會 第 十 九 次 會 議 通 過 )
根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 香 港 特 別 行 政 區 基 本 法 》 第 18 條 及 附 件 3 的 規 定 , 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 自 1997 年 7 月 1 日 起 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 。 考 慮 到 香 港 的 歷 史 背 景 和 現 實 情 況 , 對 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 在 香 港 特 別 行 政 區 實 施 作 如 下 解 釋 :
一 .
凡 具 有 中 國 血 統 的 香 港 居 民 , 本 人 出 生 在 中 國 領 土 ( 含 香 港 ) 者 , 以 及 其 他 符 合 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 規 定 的 具 有 中 國 國 籍 的 條 件 者 , 都 是 中 國 公 民 。
二 .
所 有 香 港 中 國 同 胞 , 不 論 其 是 否 持 有 「 英 國 屬 土 公 民 護 照 」 或 者 「 英 國 國 民 ( 海 外 ) 護 照 」 , 都 是 中 國 公 民 。 自 1997 年 7 月 1 日 起 , 上 述 中 國 公 民 可 繼 續 使 用 英 國 政 府 簽 發 的 有 效 旅 行 證 件 去 其 他 國 家 或 地 區 旅 行 , 但 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 因 持 有 上 述 英 國 旅 行 證 件 而 享 有 英 國 的 領 事 保 護 的 權 利 。
三 .
任 何 在 香 港 的 中 國 公 民 , 因 英 國 政 府 的 「 居 英 權 計 劃 」 而 獲 得 的 英 國 公 民 身 份 , 根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 不 予 承 認 。 這 類 人 仍 為 中 國 公 民 , 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 享 有 英 國 的 領 事 保 護 的 權 利 。
四 .
在 外 國 有 居 留 權 的 香 港 特 別 行 政 區 的 中 國 公 民 , 可 使 用 外 國 政 府 簽 發 的 有 關 證 件 去 其 他 國 家 或 地 區 旅 行 , 但 在 香 港 特 別 行 政 區 和 中 華 人 民 共 和 國 其 他 地 區 不 得 因 持 有 上 述 證 件 而 享 有 外 國 領 事 保 護 的 權 利 。
五 .
香 港 特 別 行 政 區 的 中 國 公 民 的 國 籍 發 生 變 更 , 可 憑 有 效 證 件 向 香 港 特 別 行 政 區 受 理 國 籍 申 請 的 機 關 申 報 。
六 .
授 權 香 港 特 別 行 政 區 政 府 指 定 其 入 境 事 務 處 為 香 港 特 別 行 政 區 受 理 國 籍 申 請 的 機 關 , 香 港 特 別 行 政 區 入 境 事 務 處 根 據 《 中 華 人 民 共 和 國 國 籍 法 》 和 以 上 規 定 對 所 有 國 籍 申 請 事 宜 作 出 處 理 。

呢篇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞