『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
琴日掉左封銀行信今日先見到個post
又要等一個月

藉口
一年內呀有冇睇post頭條link架
再者銀行可以比幾十蚊去拎張銀行月結單

我上年全年唔響香港 前晚先番
屋企人收到信放晒我枕頭底 琴日朝整理全部掉晒
等下個月 月頭先啦 唔急既
整黎我都係想響外地時候得到多一個保障

番去拎火車頭啦屌你老母

要保障買保險啦柒頭
真係好撚無恥
過期十幾年,無副簽、寄舊BNO、身份証兩面彩色影印、特衰全本彩色影印、相片兩張、銀行月結單、申請表。

6/9 寄空郵掛號
9/9 到英國
11/9 成功派遞
12/9 轉 being process
19/9 轉 dispatched
20/9 收到 DHL SMS (網上改去門市部自取)
22/9 上午收到 DHL 電話兩份文件都收齊

利申:續期前有睇文件,感謝編寫文件的巴、絲打。

CHING, 你本舊BNO 過咗幾耐期? 幅相係咪同你近照無乜大分別? 係咪寫你係 "Adult First Time"? 我本過咗20年, 頭痕緊邊度搵副簽定係搏一搏照寄. 唔使寄出世紙COPY? THANKS
過期十幾年,無副簽、寄舊BNO、身份証兩面彩色影印、特衰全本彩色影印、相片兩張、銀行月結單、申請表。

6/9 寄空郵掛號
9/9 到英國
11/9 成功派遞
12/9 轉 being process
19/9 轉 dispatched
20/9 收到 DHL SMS (網上改去門市部自取)
22/9 上午收到 DHL 電話兩份文件都收齊

利申:續期前有睇文件,感謝編寫文件的巴、絲打。

CHING, 你本舊BNO 過咗幾耐期? 幅相係咪同你近照無乜大分別? 係咪寫你係 "Adult First Time"? 我本過咗20年, 頭痕緊邊度搵副簽定係搏一搏照寄. 唔使寄出世紙COPY? THANKS

same case to me
個post好精彩
po多次我個case,相信夠晒說服力同清晰 btw我都明上面巴打們感受

背景: 屋企其他siblings (我最細) 都有一本實實在在既過期bno, 得我冇
所以一直以黎父母都話我冇
而且我印象中亦冇見過自己果本, 所以都冇諗過自己會有

直至睇呢個post見到身份證大法, 幾經證實後發覺自己根據身份證大法應該係有BNO, 就決定當lost passport case 申請, 搏一搏

超濃縮recap身份證大法:
只要你符合以下4樣野, 就代表你一定有BNO :
一、你響香港出世, 而你出世紙最尾果欄係寫ESTABLISHED (又或者你響香港出世, 而你父或母或both響你出世時已經係香港永久居民)
二、你身份證既首次簽發日期(身份證上面有寫, 簽發日期下面括號果個) 係06-97 前
三、響呢個首次簽發日期果陣, 你未夠11歲
四、你11歲前冇因為特別原因而獲入境處處長批准你未夠11歲都拎到身份證

準備左既野:
本身有諗過寫封信去解釋我情況, 寄出世紙, 寄埋屋企人既BNO等等
但最後決定只係寄佢既required items: 相, 身份證+特區護照影印本, LS01, declaration form + 副署(搵左有效BNO老師), 兩張住址證明 (運輸署學車信+銀行信)

8月22空郵掛號寄出
8月30轉received + processing
9月9轉dispatched
9月11收到第1個DHL sms
9月12收到第2個
9月13收到新BNO
9月14收回申請時寄出的文件

在此感謝一眾解答過我既巴打
希望我呢個case更加鼓勵到人

所以話呢
成功者post返詳細個案 好緊要
雖然 班pk都係唔追post 唔睇doc又伸手
又提提大家多一次,其實呢,

睇doc
想問下 BNO到期可唔可以改簽名
又提提大家多一次,其實呢,
睇doc

關於英文能力,想同各位巴打講:
做英國人,識英文好基本者。
我不敢求大家流利,但起碼日常生活到,而唔係去到入境見immigration officer 淨係知 Can I have an interpreter?

真實案例:
有個親戚(A)移民加拿大四十年(197x),仔女同孫都當地長大。孫果代(c)有時同我親戚講唔流利既廣東話,有時英文。我去到探親,我同C都係英文對話。
A 有朋友200x移民加拿大,去到同C講廣東話,咁岩個俗語C唔識。
當時我在場
佢同我親戚:你D孫咁咋唔識廣東話
點知
C:(用廣東話)點解你移民加拿大唔識又唔學英文或者法文?
串到條友一棟都無

既然香港政府有進修基金(HK$10000 per person),咪拎去考IELTS,提升英文水平
基本上,廢中/廢老係無必要去英國
因為
The earliest you can get the basic State Pension is when you reach State Pension age.

To get the full basic State Pension you need a total of 30 qualifying years of National Insurance contributions or credits. This means you were either:

working and paying National Insurance
getting National Insurance Credits, for example for unemployment, sickness or as a parent or carer
paying voluntary National Insurance contributions

If you have fewer than 30 qualifying years, your basic State Pension will be less than £122.30 per week but you might be able to top up by paying voluntary National Insurance contributions.
你地幫屋企人申請個email同電話係填自己定係佢地?

填自己
琴日掉左封銀行信今日先見到個post
又要等一個月

藉口
一年內呀有冇睇post頭條link架
再者銀行可以比幾十蚊去拎張銀行月結單

我上年全年唔響香港 前晚先番
屋企人收到信放晒我枕頭底 琴日朝整理全部掉晒
等下個月 月頭先啦 唔急既
整黎我都係想響外地時候得到多一個保障

番去拎火車頭啦屌你老母

要保障買保險啦柒頭
真係好撚無恥

忠誠,榮譽呢D嘢真係唔多人識,香港人只識牆頭草食兩家茶飯
其實話要有有效護照先ok係咪on9
我唔洗出國住申請黎做咩 屎忽痕?
一世未出國未申請過任何國家passport嗰啲 係咪等於無國籍人仕?
嗰個國家認你係佢既人嘅話 根本唔洗搵方法prove自己係

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%9C%8B%E6%B0%91%EF%BC%88%E6%B5%B7%E5%A4%96%EF%BC%89
英國國民(海外)於1980年代因香港前途問題而設立,讓香港的英國屬土公民申請,以便他們在香港主權移交以後,繼續與英國保持某種關係

你想同英國保持某種關係
某種關係嘅最佳證明就係一本有效嘅 BNO passport

姐係一男一女想保持某種關係但又唔想結婚
某種關係嘅最佳證明就係親密照片
唔通攞個佢地兩個DNA嘅condom證明佢地兩個有某種關係咩
真係人唔笑狗都吠

咁點解過期既bno護照唔可以當成證明係有所謂既某種關係
之前申請完之後無需要出國自然唔會續期

英國國民(海外)終身有效
點解要續左先係有關係

續期與否決定你對英國有幾多聯繫
護照係最好嘅身份證明,亦都透過身份去行駛該國嘅權利與義務。你唔去續BNO,雖然身份還在,但明顯地你對呢個身份不甚重視。就正如你識嘅朋友裡面,有啲十年都唔見一次,又無聯絡,電話都無一個,有啲會經常見面,甚至係患難之交,無所不談,呢啲行為動作帶有動機,就係去維繫某種關係。若果你重視與某人之間嘅關係,你就算見唔到真人,你都會打個電話噓寒問暖,呢樣就係證明你對呢段關係嘅重視程度。

護照係終身可續領。目前係香港能證明香港人同前往宗主國有關連事物就是本BNO,BNO過期即係失效啦,失效左沒有法律效力,仲如何證明?要保持這關連,有一本有效的以女王名義簽發的護照是十分重要的。
講多無謂,假如他日香港變西貢金邊黎巴嫩,皇家空軍海軍派遣航母包機至到港接人走撤退,你估拎著本失效的護照時班軍人會不會理你呀嗱。
講多無謂,假如他日香港變西貢金邊黎巴嫩,皇家空軍海軍派遣航母包機至到港接人走撤退,你估拎著本失效的護照時班軍人會不會理你呀嗱。

莫講派航母包機
其他國家立即cut火車頭免簽
你用火車頭有錢買機票都走唔到
BNO衰極都去到英國半年

莫講派航母包機

到時廁板連西九膠鐵都上唔到
要歡樂卡先上到車
廁板真係

呢位居英澳人鬼鬼地

仲係到ff

莫講派航母包機

到時廁板連西九膠鐵都上唔到
要歡樂卡先上到車
廁板真係

二等公民就係咁意思
淪陷國係咁

連社保咭都冇就話自己係中囯人真係笑死人啦已經
但你睇,幾多儍西瓜日日自認中囯人?

香港,最終一定要成為三綫城市。

好喇,講返申請啦各位。
睇doc
巴打去澳洲搵邊間旅行社整ETA ?

仲係到ff

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞