『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
愈黎愈低質

無辦法,鬼叫依家連肥彭都助攻宣傳

而家一聽到居英權就鳩衝想續,之前就WFC

出面公海都嘈緊就知

他們的續期態度

有冇 link 笑下

發夢啦 英國會咁一早做咗啦
講下啫 一句就有錢收
300萬人 去到咪又係蝗

其實我想問一吓嗰啲熟識英國既人
英國而家有幾多eu人? 300萬eu人?
另外改例bno唔使工作visa都可工作咪易
or英聯邦免工作visa去澳加
會唔會做推手使香港人四散 中共得返個香港空瓶
愈黎愈低質

無辦法,鬼叫依家連肥彭都助攻宣傳

而家一聽到居英權就鳩衝想續,之前就WFC

出面公海都嘈緊就知

他們的續期態度

有冇 link 笑下

發夢啦 英國會咁一早做咗啦
講下啫 一句就有錢收
300萬人 去到咪又係蝗

其實我想問一吓嗰啲熟識英國既人
英國而家有幾多eu人? 300萬eu人?
另外改例bno唔使工作visa都可工作咪易
or英聯邦免工作visa去澳加
會唔會做推手使香港人四散 中共得返個香港空瓶

咁同畀居英權無咩大分別
一聽到脫歐好多歐洲人唔去英國做野

一帶一路基金 (洗港錢救支那)

珠海公居屋 (香港錢頂支那樓價+支那建築揾香港錢+引廢老北上換血+珠海公民車落香港投票)

同股不同權 (香港股市變支那atm 香港金融死緊 國際?)

文革
香港十年之後上網可能要vpn

文革
香港十年之後上網可能要vpn

咁樂觀?
我話:第一個5年任期內就要/會做到。
太多添

各位準申請人:請先睇doc包你有好處
太多添

各位準申請人:請先睇doc包你有好處

否則就會成為我們討論的話題
一同fd講我整緊bno成村人問點估有無
係唔係咁樣:
97前未夠11歲又有過無相身份證
兩老係你出世就係三粒星
首次簽發日期早過英國國民(海外)國籍各組別的截止登記日期

就基本上無走雞?

1. 無相身份證係正確,不過有啲人嘅印象未必有咁深,而且主權移交後到今日入境處簽發特區護照畀11歲以下嘅兒童時一樣會簽發無相身份證,所以有機會會混亂記憶。建議直接睇身份證首次簽發日期,一般唔過06-97嘅話就已經有相當大嘅機會。97年1月1日至6月30日出世嘅就09-97前。

2. 三粒星唔重要,有無個A字先係重點,A先係代表香港居留權。

3. 截止日期可以無視,或者可以講完全無參考價值,因為如果一個11歳以下人係97年6月30日前可以拎到一張無相身份證嘅話,而佢本身係BDTC-HK嘅話,咁呢張無相身份證嘅簽發原因就只有因為申請BN(O)而取得,直情無第二個可能。

截止日期絕對可以無視
識人97前過左截止登記日期先去申請BNO
書面寫兩句就得,一樣申請到
一同fd講我整緊bno成村人問點估有無
係唔係咁樣:
97前未夠11歲又有過無相身份證
兩老係你出世就係三粒星
首次簽發日期早過英國國民(海外)國籍各組別的截止登記日期

就基本上無走雞?

1. 無相身份證係正確,不過有啲人嘅印象未必有咁深,而且主權移交後到今日入境處簽發特區護照畀11歲以下嘅兒童時一樣會簽發無相身份證,所以有機會會混亂記憶。建議直接睇身份證首次簽發日期,一般唔過06-97嘅話就已經有相當大嘅機會。97年1月1日至6月30日出世嘅就09-97前。

2. 三粒星唔重要,有無個A字先係重點,A先係代表香港居留權。

3. 截止日期可以無視,或者可以講完全無參考價值,因為如果一個11歳以下人係97年6月30日前可以拎到一張無相身份證嘅話,而佢本身係BDTC-HK嘅話,咁呢張無相身份證嘅簽發原因就只有因為申請BN(O)而取得,直情無第二個可能。

截止日期絕對可以無視
識人97前過左截止登記日期先去申請BNO
書面寫兩句就得,一樣申請到

兩老可能做左都唔講 不過好在佢地中哂大法

如果呢個CASE假設係有
但搵唔到本舊BNO係咪照申請博下?

唔是一定要交得出舊個本

你個case已經唔係假設,而係在於究竟你係唔見咗舊嗰本定係你個名寫咗係你老豆定老母本嘢入面度,如果佢哋嗰本仲係度嘅話我建議你返去睇下。

即係只有兩個可能性嗎?
1. 我自己未擁有過bno但我個名曾出現係父/母既bno上面
2. 我曾經有擁過bno

唔可以咁講,無論你唔見咗本護照定係你個名落咗係你雙親嘅護照,呢兩個情況你都係BNO。

不過就算最後你都分唔清你係邊隻case嘅話我就建議你當lost辦就算

明白
唔該哂巴打

你搵唔搵到你97前出過境嘅證據? 我搵到所以先敢試

我想問係什麼種類嘅出境證據?

唔是一定要交得出舊個本

你個case已經唔係假設,而係在於究竟你係唔見咗舊嗰本定係你個名寫咗係你老豆定老母本嘢入面度,如果佢哋嗰本仲係度嘅話我建議你返去睇下。

即係只有兩個可能性嗎?
1. 我自己未擁有過bno但我個名曾出現係父/母既bno上面

唔可以咁講,無論你唔見咗本護照定係你個名落咗係你雙親嘅護照,呢兩個情況你都係BNO。

不過就算最後你都分唔清你係邊隻case嘅話我就建議你當lost辦就算

明白
唔該哂巴打

就咁一張係支那影嘅相

即係只有兩個可能性嗎?

明白
唔該哂巴打

就咁一張係支那影嘅相

哦⋯⋯
但去支那唔需要bno喎⋯⋯除非係拎bno當回港證
仲以為會好快爆一個POST

唔是一定要交得出舊個本

即係只有兩個可能性嗎?

明白
唔該哂巴打

唔好咁啦你

證明出面五毛都好多

證明出面五毛都好多

大家請用返最好既特區護照, BNO只係旅遊証件

證明出面五毛都好多

咪係。做中國人唔好咩,做咩要去英國

證明出面五毛都好多

證明出面五毛都好多

身為中國人一定愛中國, 擁護國家, 中國萬歲!

證明出面五毛都好多

冇錯,呢啲係英美帝國主義亡我之心不死
大家要為祖國建設一帶一路

證明出面五毛都好多

冇錯,呢啲係英美帝國主義亡我之心不死
大家要為祖國建設一帶一路

成班連登仔一日拎住本冇用既旅遊証件嚟J都唔知諗乜

明明係中國人仲去申請bno 你地知唔知醜

證明出面五毛都好多

證明出面五毛都好多

我唔同意, 寧做中國人, 不做英國狗!

證明出面五毛都好多

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞