『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
有無巴絲試過收唔到DHL SMS,同老母一齊申請,大家都前日轉左dispatch,但佢今日收到dhl sms,我無收到,擔心唔知係唔係填錯電話,又check唔到係唔係真係填錯

我一個SMS都冇 網都冇CHECK 有一日就收晒兩份
驚乜
有就有 冇就dispatch都寄失 SMS冇用架

明白,唔該晒

我出世個時佢地應該浄係得bno, 係後尾經居英權計劃攞到bc

你搵到 registration cert 就有,搵唔到就依度冇人答到你,自己分析
不過都要問下,你老豆老母申請 BNSS 嗰陣你夠十八歲未?

未,有咩分別

補充:我老豆老母申請BNSS 個時我已經出咗世

想像唔到有人申請 BNSS 會落老婆/老公名但係冇落仔女

我今日上過http://gov.uk 睇過都覺得可以apply博一博睇下攞唔攞到

就算你係有登記,如果你以前冇申請過 BBC passport,又或者舊嗰本過咗期超過十年當 new application,最好都係要有張 cert

得我父母有張cert,我自己/我老豆老母冇幫我申請過BNSS,淨係得本BNO
同埋我出世嘅時候我父母都仲係用緊BNO, 係92 年先申請咗BNSS
今日去寄左掛號

你搵到 registration cert 就有,搵唔到就依度冇人答到你,自己分析

未,有咩分別

我今日上過http://gov.uk 睇過都覺得可以apply博一博睇下攞唔攞到

就算你係有登記,如果你以前冇申請過 BBC passport,又或者舊嗰本過咗期超過十年當 new application,最好都係要有張 cert

得我父母有張cert,我自己/我老豆老母冇幫我申請過BNSS,淨係得本BNO
同埋我出世嘅時候我父母都仲係用緊BNO, 係92 年先申請咗BNSS

你老豆老母有冇愛過你?

家庭㗎嘛,點解會唔落你名?你執返嚟㗎?
提提大家,你同你嘅家庭醫生如果只有醫生同病人嘅關係而非真正嘅朋友,係唔符合作為副署人嘅要求

咁我即係淨係可以空左佢啦
我最大機會得個唔係成日睇既醫生
大佬 無朋友都係罪
無啦啦走番去中學 仲要搵個無contact開既啊sir 仲要問佢有冇bc
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd

咁做個朋友咪得囉

問題係我都唔知佢係咪bc/required nationality...
一陣唔係又odd左...

一同fd講我整緊bno成村人問點估有無
係唔係咁樣:
97前未夠11歲又有過無相身份證
兩老係你出世就係三粒星
首次簽發日期早過英國國民(海外)國籍各組別的截止登記日期

就基本上無走雞?
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

1. 無相身份證係正確,不過有啲人嘅印象未必有咁深,而且主權移交後到今日入境處簽發特區護照畀11歲以下嘅兒童時一樣會簽發無相身份證,所以有機會會混亂記憶。建議直接睇身份證首次簽發日期,一般唔過06-97嘅話就已經有相當大嘅機會。97年1月1日至6月30日出世嘅就09-97前。

2. 三粒星唔重要,有無個A字先係重點,A先係代表香港居留權。

3. 截止日期可以無視,或者可以講完全無參考價值,因為如果一個11歳以下人係97年6月30日前可以拎到一張無相身份證嘅話,而佢本身係BDTC-HK嘅話,咁呢張無相身份證嘅簽發原因就只有因為申請BN(O)而取得,直情無第二個可能。
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

成村人都係大中華膠父母淫威下嘅受害者?
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

1. 無相身份證係正確,不過有啲人嘅印象未必有咁深,而且主權移交後到今日入境處簽發特區護照畀11歲以下嘅兒童時一樣會簽發無相身份證,所以有機會會混亂記憶。建議直接睇身份證首次簽發日期,一般唔過06-97嘅話就已經有相當大嘅機會。97年1月1日至6月30日出世嘅就09-97前。

2. 三粒星唔重要,有無個A字先係重點,A先係代表香港居留權。

3. 截止日期可以無視,或者可以講完全無參考價值,因為如果一個11歳以下人係97年6月30日前可以拎到一張無相身份證嘅話,而佢本身係BDTC-HK嘅話,咁呢張無相身份證嘅簽發原因就只有因為申請BN(O)而取得,直情無第二個可能。

補充第二點

總之就係你出世時兩老或隨便一個係有香港居留權啦,咁你就會因出生自動取得BDTC,咁就代表你張無相身份證唔會有機會因簽發CI而取得,令到可能性得返一個。

但係係唔係唔係香港出世或者出生時兩老都唔係永久居民嘅話就代表無機會有BN(O)呢,就唔係嘅,但係就要更多嘅資料先可以去判斷啦
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

已經有3個係咁 屋企人死咁話無但係問下又符合哂身份證大法+之前咁多巴打提過特徵
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

已經有3個係咁 屋企人死咁話無但係問下又符合哂身份證大法+之前咁多巴打提過特徵

家變!
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

家變!

佢地話佢地兩老同我嘅一樣話97之後BNO就廢左
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

家變!

宜家互聯網時代仲想呃到幾時
4/9 寄空姐掛號 $3x
11/9 轉being processed
18/9 dispatched
21/9 收到
過期十幾年
寄左副簽 特衰正本 身份證彩print 住址證明
4/9 寄空郵掛號 $3x
21/9 收到
過期十幾年
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

補充第二點

總之就係你出世時兩老或隨便一個係有香港居留權啦,咁你就會因出生自動取得BDTC,咁就代表你張無相身份證唔會有機會因簽發CI而取得,令到可能性得返一個。

但係係唔係唔係香港出世或者出生時兩老都唔係永久居民嘅話就代表無機會有BN(O)呢,就唔係嘅,但係就要更多嘅資料先可以去判斷啦

依個post訓練推理能力
21/9 收到
過期十幾年

有副簽真開心
係唔係咁樣:
兩老係你出世就係三粒星

就基本上無走雞?

家變!

宜家互聯網時代仲想呃到幾時

同幫你儲起d利是錢有得揮

未,有咩分別

你老豆老母有冇愛過你?

家庭㗎嘛,點解會唔落你名?你執返嚟㗎?

等睇家變
愈黎愈低質

無辦法,鬼叫依家連肥彭都助攻宣傳

而家一聽到居英權就鳩衝想續,之前就WFC

出面公海都嘈緊就知

他們的續斯態度
愈黎愈低質

出面公海都嘈緊就知

他們的續期態度
愈黎愈低質

出面公海都嘈緊就知

他們的續期態度

有冇 link 笑下
21/9 收到
過期十幾年

有副簽真開心

求其搵個bno fd 非專業人士
其實唔難

21/9 收到
過期十幾年

有副簽真開心

求其搵個bno fd 非專業人士
其實唔難

其實好多人係合資格簽
但好多申請人諗都唔諗

我果陣係睇領事館網站
慢慢理解咁都係

其實真係唔難的

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞