『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
愈黎愈低質

無辦法,鬼叫依家連肥彭都助攻宣傳

而家一聽到居英權就鳩衝想續,之前就WFC
提提大家,你同你嘅家庭醫生如果只有醫生同病人嘅關係而非真正嘅朋友,係唔符合作為副署人嘅要求

咁我即係淨係可以空左佢啦
我最大機會得個唔係成日睇既醫生
大佬 無朋友都係罪
無啦啦走番去中學 仲要搵個無contact開既啊sir 仲要問佢有冇bc
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd

咁做個朋友咪得囉

問題係我都唔知佢係咪bc/required nationality...
一陣唔係又odd左...

你搵下有無你自己既BC登記證書先,再唔係用世系申請就得,就算無BNO都可以直達BC

兩樣嘢係 mutually exclusive 架喎
出世嗰陣父/母已經係 BC otherwise than by descent 咁先可以靠世系 (出世就自動係 BC by descent)
出咗世之後父/母根據 BNSS section 1(1) 拎到 BC 嘅話,配偶同子女自己、兄弟同埋父母另一方可以跟隊 section 1(4) 拎 BC

睇番呢到話 required to be made on or before 31 December 1996,係咪代表我已經錯過咗嗰個時間

你父母個BC係點拎嘅先,你出世時佢哋係唔係已經係BC,嗰個日期同你就應該無乜關係嘅

我出世個時佢地應該浄係得bno, 係後尾經居英權計劃攞到bc

你搵到 registration cert 就有,搵唔到就依度冇人答到你,自己分析
不過都要問下,你老豆老母申請 BNSS 嗰陣你夠十八歲未?

未,有咩分別
place of birth個town應該點填
hong kong?

kwai chung

比你參考下

BC如果寫New territories 隨時可以成功拎中國簽證正式擺脫支那身分
提提大家,你同你嘅家庭醫生如果只有醫生同病人嘅關係而非真正嘅朋友,係唔符合作為副署人嘅要求

大佬 無朋友都係罪
無啦啦走番去中學 仲要搵個無contact開既啊sir 仲要問佢有冇bc
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd

咁做個朋友咪得囉

問題係我都唔知佢係咪bc/required nationality...

大佬 無朋友都係罪
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd

咁做個朋友咪得囉

痴線 而家走難呀
走唔到會死架
咁你就會個個朋友 醫生 老師 連ex個老母都問 冇壓力架喇

大佬 無朋友都係罪
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd

咁做個朋友咪得囉

痴線 而家走難呀
走唔到會死架

問人野仲煩過落車叫有落...

痴線 而家走難呀
走唔到會死架

寄咗份嘢先再搵人countersign,好嗎?
Declaration form received, being processed

痴線 而家走難呀
走唔到會死架

寄咗份嘢先再搵人countersign,好嗎?

就咁話啦
Declaration form received, being processed

咁快....巴打你唔係岩岩先搞咩

我係英國果邊搞, 尋日寄今日到 搵左個bc簽

呢個世界好多同學話冇溫書 唔做功課
其實拖慢你
佢考試一定PASS TIM

我係英國果邊搞, 尋日寄今日到 搵左個bc簽

good luck good luck

x2
今日我果邊都見到轉左

出世嗰陣父/母已經係 BC otherwise than by descent 咁先可以靠世系 (出世就自動係 BC by descent)
出咗世之後父/母根據 BNSS section 1(1) 拎到 BC 嘅話,配偶同子女自己、兄弟同埋父母另一方可以跟隊 section 1(4) 拎 BC

睇番呢到話 required to be made on or before 31 December 1996,係咪代表我已經錯過咗嗰個時間

你父母個BC係點拎嘅先,你出世時佢哋係唔係已經係BC,嗰個日期同你就應該無乜關係嘅

我出世個時佢地應該浄係得bno, 係後尾經居英權計劃攞到bc

你搵到 registration cert 就有,搵唔到就依度冇人答到你,自己分析

未,有咩分別

補充:我老豆老母申請BNSS 個時我已經出咗世
我寄哂啲野過去,今日上午8點簽收左(英國時間)
但依家(下午1點,英國時間)入自己AC都未見到佢更新個狀態

咁係唔係正常,好驚寄失
有冇巴絲改咗名但都唔洗比副簽?

未,有咩分別

想像唔到有人申請 BNSS 會落老婆/老公名但係冇落仔女
有無巴絲試過收唔到DHL SMS,同老母一齊申請,大家都前日轉左dispatch,但佢今日收到dhl sms,我無收到,擔心唔知係唔係填錯電話,又check唔到係唔係真係填錯
我寄哂啲野過去,今日上午8點簽收左(英國時間)
但依家(下午1點,英國時間)入自己AC都未見到佢更新個狀態

咁係唔係正常,好驚寄失

無咁快,起碼多一兩日先會轉,掛號簽收左就okay,唔係寄失!
有無巴絲試過收唔到DHL SMS,同老母一齊申請,大家都前日轉左dispatch,但佢今日收到dhl sms,我無收到,擔心唔知係唔係填錯電話,又check唔到係唔係真係填錯

我一個SMS都冇 網都冇CHECK 有一日就收晒兩份
驚乜
有就有 冇就dispatch都寄失 SMS冇用架

未,有咩分別

我今日上過gov.uk 睇過都覺得可以apply博一博睇下攞唔攞到

未,有咩分別

我今日上過gov.uk 睇過都覺得可以apply博一博睇下攞唔攞到

就算你係有登記,如果你以前冇申請過 BBC passport,又或者舊嗰本過咗期超過十年當 new application,最好都係要有張 cert
愈黎愈低質

無辦法,鬼叫依家連肥彭都助攻宣傳

而家一聽到居英權就鳩衝想續,之前就WFC

出面公海都嘈緊就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞