『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
我自己有BNO,我父母有BC, 全家都係香港出世,想問我會唔會有機會申請到BC?

你搵下有無你自己既BC登記證書先,再唔係用世系申請就得,就算無BNO都可以直達BC

兩樣嘢係 mutually exclusive 架喎
出世嗰陣父/母已經係 BC otherwise than by descent 咁先可以靠世系 (出世就自動係 BC by descent)
出咗世之後父/母根據 BNSS section 1(1) 拎到 BC 嘅話,配偶同子女自己、兄弟同埋父母另一方可以跟隊 section 1(4) 拎 BC

睇番呢到話 required to be made on or before 31 December 1996,係咪代表我已經錯過咗嗰個時間
place of birth個town應該點填
hong kong?

kwai chung

比你參考下

寫左Kowloon

最後跟番bno填番Hong kong
希望唔會出錯
想問下副簽搵一個有bno 識左有兩年但佢係學生既人簽得唔得

搵唔到專業人士簽

我都想問
真係搵唔到人幫手...
煩左好耐

如果我真係搵唔到人幫手副署咁應該點
毒撚無fd....

有無舊 BNO ?

有...
空左佢就咁寄過去???

Send住先

btw我到而家都真係搵唔到人countersign
佢岩岩份野有印比我要填
照空左佢寄比佢先?

寫左Kowloon

最後跟番bno填番Hong kong
希望唔會出錯

搵唔到專業人士簽

我都想問
真係搵唔到人幫手...
煩左好耐

毒撚無fd....

有無舊 BNO ?

有...
空左佢就咁寄過去???

Send住先

佢岩岩份野有印比我要填
照空左佢寄比佢先?

咪再渣住本廢証打J啦

搵唔到專業人士簽

我都想問
真係搵唔到人幫手...
煩左好耐

毒撚無fd....

有無舊 BNO ?

有...
空左佢就咁寄過去???

Send住先

佢岩岩份野有印比我要填
照空左佢寄比佢先?

咪再渣住本廢証打J啦

我都唔想架

搵唔到專業人士簽

我都想問
真係搵唔到人幫手...
煩左好耐

毒撚無fd....

有無舊 BNO ?

有...
空左佢就咁寄過去???

Send住先

佢岩岩份野有印比我要填
照空左佢寄比佢先?

咪再渣住本廢証打J啦

我都唔想架

識用一定用返我國最強嘅特區護照
我自己有BNO,我父母有BC, 全家都係香港出世,想問我會唔會有機會申請到BC?

你搵下有無你自己既BC登記證書先,再唔係用世系申請就得,就算無BNO都可以直達BC

出世嗰陣父/母已經係 BC otherwise than by descent 咁先可以靠世系 (出世就自動係 BC by descent)
出咗世之後父/母根據 BNSS section 1(1) 拎到 BC 嘅話,配偶同子女自己、兄弟同埋父母另一方可以跟隊 section 1(4) 拎 BC

睇番呢到話 required to be made on or before 31 December 1996,係咪代表我已經錯過咗嗰個時間

你父母個BC係點拎嘅先,你出世時佢哋係唔係已經係BC,嗰個日期同你就應該無乜關係嘅

提提大家,你同你嘅家庭醫生如果只有醫生同病人嘅關係而非真正嘅朋友,係唔符合作為副署人嘅要求

你父母個BC係點拎嘅先,你出世時佢哋係唔係已經係BC,嗰個日期同你就應該無乜關係嘅

我出世個時佢地應該浄係得bno, 係後尾經居英權計劃攞到bc

94年8月出世
屋企人唔肯定我有冇申請過BNO
身份證首次簽發日期係(12-96)
雙親都係香港出世永久性居民
係咪應該有得申請?
提提大家,你同你嘅家庭醫生如果只有醫生同病人嘅關係而非真正嘅朋友,係唔符合作為副署人嘅要求

咁我即係淨係可以空左佢啦
我最大機會得個唔係成日睇既醫生
大佬 無朋友都係罪
無啦啦走番去中學 仲要搵個無contact開既啊sir 仲要問佢有冇bc
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd
94年8月出世
係咪應該有得申請?

有冇去過旅行

BNO只係一本旅遊証件, OK?

大佬 無朋友都係罪
無啦啦走番去中學 仲要搵個無contact開既啊sir 仲要問佢有冇bc
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd

咁做個朋友咪得囉

BNO只係一本旅遊証件, OK?

94年8月出世
係咪應該有得申請?

1. 你邊度出世
2. 你出世時父母或其中一人是否香港永久居民

香港出世加其中一人係香港永久居民嘅話,咁你有BNO嘅機會就好大

退左休得唔得 幫我簽果個老師佢寫佢係teacher(retired)
使唔使搵多個
94年8月出世
係咪應該有得申請?

有冇去過旅行

唔確定97前有冇

退左休得唔得 幫我簽果個老師佢寫佢係teacher(retired)
使唔使搵多個

退休可以,條link入面有提

大佬 無朋友都係罪
跟手仲要求佢幫手
成件事好odd

咁做個朋友咪得囉

問題係我都唔知佢係咪bc/required nationality...
一陣唔係又odd左...
94年8月出世
係咪應該有得申請?

1. 你邊度出世
2. 你出世時父母或其中一人是否香港永久居民

香港出世加其中一人係香港永久居民嘅話,咁你有BNO嘅機會就好大

香港出世
出世時父母兩個都係香港永久居民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞