『薪火post』BNO 續期資訊(12)討論別人的續期態度

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
有錯勿屌
平權可能性雖然真係不大,但係議會立法話bno holders可以減移民要求的話有冇機

其實可唔可以考慮下bno持有人係英國投夠三次票就可以有居英權? 你投得三次票既一係就係好有錢可以去英國讀書一係就係有能力留低做野
咁咪可以確保到有居英權既人至少有一定能力同會關心英國事務唔會過去做寄生蟲
定係我諗得太過天真

home office攞唔攞到呢啲data㗎先
會唔會又一次居英權計劃,又要計分?

抑或簡單啲,曾經過往20年內持有有效BNO滿 n 年就可以登記?
劉慧卿要求彭定康爭取現時手持BNO護照的港人有居英權,彭定康笑稱她高估了上議院的權力,但指下次辯論時會提出。

四方西終於做番件好事
http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170920&guid=57232959&category_guid=6996647&category=instant

bno post開始多人

但上議院無權

現時手持得15萬人
無續期無資格有居英權

The UK government is not only thinking about the 150,000 who holds a valid BN(O) passport. You need to remember that BN(O) passport holders will have non BN(O) spouse and children - they would have the right to apply for visas to go and settle in the UK once BN(O) passport holders are given the right of abode in the UK. This means that the final number will be greater than 150,000.

呢個問題更加唔係問題
同依家居英權第二代(bc by-descent)
的處理方法一樣就得
佢地配偶/子女都要申請
兼英國住夠N年先有BC
唔會自動得到
今年廿八,你申請前有無睇過你張身份證

請問係點睇
利申唔係三粒星

巴打你邊道出生?

唔係三粒星申請嚟做乜

但可能有呢
或者人地係南亞你唔知㗎嘛

三粒星只係代表可唔可以攞回港證(入境權)
A 至係代表居留權
而如果係 R 或 U 係申請唔到 bno (但同時你應該有其他國家護照)
屌, bno有撚用咩, 仲攬住本垃圾護照托柒咩

我自己有BNO,我父母有BC, 全家都係香港出世,想問我會唔會有機會申請到BC?
我自己有BNO,我父母有BC, 全家都係香港出世,想問我會唔會有機會申請到BC?

你搵下有無你自己既BC登記證書先,再唔係用世系申請就得,就算無BNO都可以直達BC

你搵下有無你自己既BC登記證書先,再唔係用世系申請就得,就算無BNO都可以直達BC

我父母應該係由居英權計劃攞到BC, 但又唔記得幫我申請埋
之後過咗97佢地好似有幫我嘗試申請, 但大使館話我唔知申請唔到定點
11/9寄
13/9 到
今日就轉了Dispatched

無副簽 相有戴眼鏡但無反光
寄埋特區正本

收到喇
唔該曬係到解答問題嘅巴打絲打

之後過咗97佢地好似有幫我嘗試申請, 但大使館話我唔知申請唔到定點

照申請,準備定父母bc + 結婚證書 + 出世紙都得
11/9寄
13/9 到
今日就轉了Dispatched

無副簽 相有戴眼鏡但無反光
寄埋特區正本

巴打好貪靚

我無BC登記證書,不過遲D都照巴打講試下申請

我無BC登記證書,不過遲D都照巴打講試下申請

居英權BC點都可以傳一代,你未來要生仔就真係要係英國/英國屬地生
琴日寄左空郵掛號
$3X
點解咁平
是咪會奶野
琴日寄左空郵掛號
$3X
點解咁平
是咪會奶野

兩樣嘢係 mutually exclusive 架喎
出世嗰陣父/母已經係 BC otherwise than by descent 咁先可以靠世系 (出世就自動係 BC by descent)
出咗世之後父/母根據 BNSS section 1(1) 拎到 BC 嘅話,配偶同子女可以跟隊 section 1(4) 拎 BC

兩樣嘢係 mutually exclusive 架喎
出世嗰陣父/母已經係 BC otherwise than by descent 咁先可以靠世系 (出世就自動係 BC by descent)
出咗世之後父/母根據 BNSS section 1(1) 拎到 BC 嘅話,配偶同子女自己、兄弟同埋父母另一方可以跟隊 section 1(4) 拎 BC
兄弟姊妹先啱
place of birth個town應該點填
hong kong?
hong kong?

”Place of birth”一項中,Town的一欄請參照你的現有護照來填寫。
好似無town 照填番bno入面place of birth行字?

收到喇
唔該曬係到解答問題嘅巴打絲打

welcome onboard , 同胞

利: 上次自己google搵方法, 申請成功, 順便幫老母同個妹搞埋
hong kong?

kwai chung
hong kong?

kwai chung

比你參考下
hong kong?

kwai chung

比你參考下

寫左Kowloon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞