有冇人勁鐘意去泰國

1001 回覆
130 Like 16 Dislike
點解呢度咁多人唔鐘意芭堤雅 我兩年前同女朋友去完曼谷芭堤雅,覺得芭堤雅好玩啲,又夠hea,反而曼谷好悶,下個月會直飛芭堤雅,玩4日,我幾鐘意芭堤雅嘅感覺,落街食大排檔,去行海灘,夜市,出海玩

芭堤雅早十幾年前未有咁多大陸人去好...
宜家就唔太好了....

同埋泰國真係 10 月 到來年 4 月天氣比較穩定 (不過今個月頭南部布吉果面大水浸)

宜家積極儲錢泰國果面買屋...一次個比..我要 5-6 年時間去 PLAN

巴打,諗住買邊區?
泰國買樓小心,睇清楚係咪永久業權同埋佢地好興無英文既合約,就算比個律師你都唔撚識英文既

當然以上既係我好多年之前既經驗
而家就無煩lee d野,住老婆屋企算

係泰國買樓,唔係一定要泰國公民先買到?

唔洗, 買condo就ok
大把香港人人有買,我Frd 買到識當地agent, 唔洗俾香港至仆街markup

可唔可以做按揭,搵當地銀行?

可以,但好似幾高厘數,成5厘幾
同埋唔建議買過二百萬既樓,除非會退休自住,因為貴樓當地人都好少人買得起,到時難出租難放賣,有價冇市
我可能好彩少少,香港買都係同當地價單差不超過 20,000 HKD
可能不同時間同匯率
又可能我不是買曼谷,香港 AGENT 無什麼肉(佣金)食

我唯一覺得不公平,是不可以用 THAI BAHT 交易...
我去了當地問...有 D GALLERY (DEVELOPER 陳列室) 話外國人當地可用
THAI BAHT 埋單

有 D FORUM 又講外國人一定要匯外幣才可買..
不過我 AGREE 樓上巴打,在香港買 99% 會買貴
同埋多了幾間不知什麼 AGENT 香港搵食,大家小心..

最好去當地真接同發展商買....用 BAHT 埋單最好....
係開 BANK ACCOUNT 可能要用少少手段..
有人推薦可以了

我朋友話一定不可以係泰幣,政府規定

係香港買唔係唔得,但最緊要知自己有冇俾人mark up lo...
上次去完芭堤雅
今次想去華欣或布吉

邊到好玩d
點解呢度咁多人唔鐘意芭堤雅 我兩年前同女朋友去完曼谷芭堤雅,覺得芭堤雅好玩啲,又夠hea,反而曼谷好悶,下個月會直飛芭堤雅,玩4日,我幾鐘意芭堤雅嘅感覺,落街食大排檔,去行海灘,夜市,出海玩

宜家就唔太好了....

同埋泰國真係 10 月 到來年 4 月天氣比較穩定 (不過今個月頭南部布吉果面大水浸)

宜家積極儲錢泰國果面買屋...一次個比..我要 5-6 年時間去 PLAN

巴打,諗住買邊區?
泰國買樓小心,睇清楚係咪永久業權同埋佢地好興無英文既合約,就算比個律師你都唔撚識英文既

大把香港人人有買,我Frd 買到識當地agent, 唔洗俾香港至仆街markup

同埋唔建議買過二百萬既樓,除非會退休自住,因為貴樓當地人都好少人買得起,到時難出租難放賣,有價冇市

變做 airbnb 得唔得
利申:純鳩up
泰國樓係東南亞升值最小個堆

宜家就唔太好了....

巴打,諗住買邊區?

得,但搵物業管理公司又係錢,同埋出租唔穩定,加上supply咁多,酒店又唔係貴...
想問芭堤亞有邊間酒店推介?budget $500-600 /晚
另外如果舊機場去芭堤亞除左包車仲有無咩快捷既方法去?
上次去完芭堤雅
今次想去華欣或布吉

邊到好玩d

如果鐘意玩水上活動- 布吉
就爆post
我想問 曼谷嗰個水上樂園好玩d 定係芭提雅個水上樂園好玩d
我可能好彩少少,香港買都係同當地價單差不超過 20,000 HKD
可能不同時間同匯率
又可能我不是買曼谷,香港 AGENT 無什麼肉(佣金)食

我唯一覺得不公平,是不可以用 THAI BAHT 交易...
我去了當地問...有 D GALLERY (DEVELOPER 陳列室) 話外國人當地可用
THAI BAHT 埋單

有 D FORUM 又講外國人一定要匯外幣才可買..
不過我 AGREE 樓上巴打,在香港買 99% 會買貴
同埋多了幾間不知什麼 AGENT 香港搵食,大家小心..

最好去當地真接同發展商買....用 BAHT 埋單最好....
係開 BANK ACCOUNT 可能要用少少手段..
有人推薦可以了

我朋友話一定不可以係泰幣,政府規定

係香港買唔係唔得,但最緊要知自己有冇俾人mark up lo...

宜家就唔太好了....

巴打,諗住買邊區?

偷偷地 ok, 不過 d 屋苑多數有通告叫租客搞 TM30 文件即境外人居住証
我想問 曼谷嗰個水上樂園好玩d 定係芭提雅個水上樂園好玩d
24號凌晨機去華欣+曼谷
都係自駕
華欣有咩地方好玩?(eg:潛水跳傘果啲)

我22去華欣
24去芭堤雅
26走返香港
自駕

我廿二號係曼谷去華欣,巴打可唔可以兜埋
岩岩去完返黎
月尾同屋企人跟團去曼谷芭提雅 有咩要注意?
由其是芭提雅d水上活動
第一次去泰國
由其是芭提雅d水上活動
第一次去泰國

如果你係c 打小心..
珊瑚島 (團多數去果度)
有 d 死南亞借 d 2, 攬女合照...
小心佢地...

pattaya 治安亂小心
由其是芭提雅d水上活動
第一次去泰國

如果你係c 打小心..
珊瑚島 (團多數去果度)
有 d 死南亞借 d 2, 攬女合照...
小心佢地...

pattaya 治安亂小心

係?! 以前同屋企人去好多中國人
嚟緊6月再去 係驚落曬水比人偷嘢
諗住帶個鎖去 好似有啲9
有無人坐過非的士出市區?
話停站都係30分鐘左右
有無人坐過非的士出市區?
話停站都係30分鐘左右

咩係非的士?巴士?van?
想試
請問曼谷uber 入唔入到華欣
機場搭uber係咪會捉?
搭的士既話有咩注意地方?
十幾年未去過曼谷 驚做水魚
想問芭堤亞有邊間酒店推介?budget $500-600 /晚

第二題答到你:無

第二題答到你:無

我搵香港炳嫂包車去要1400baht因為我係曼谷舊機場落..係唔係要新機場再轉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞