[整合查冊POST]LIHKG股東同愛國人士拍住上? (錯台重開)

96 回覆
56 Like 8 Dislike
【深入調查】今次將會係最後一個Post (三) (2017年9月4日)
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=6779445

事隔對上兩個Post,都有一段時間。

曾經諗過唔再寫落去,事關我都要為自己個人著想
但就近日嘅事件,我覺得呢件事唔再只係關乎我個人

係影響緊
香港既網路力量

以及香港既下一代。

我由15歲開始上高登,我覺得係高登
令我變成一個有創意,識得清分是非黑白,
同埋會關心政治既一個「高登仔」。
可惜而家嘅高登,勢孤力寡,有心無力。

但連登更加無可能繼承大統,
培育出嚟嘅,只會係掛住交配睇Gossip
嘅小學雞同狗公。

我並唔係講緊連登既人全部都低汁
而係連登成個氣氛同意識形態既導向
會令你必然地,變成一個咁既人

然後「高登仔」將會日復日,年復年咁消磨
最後不復存在.....

呢幅係我整合咁多連登資料既雞精圖
當然仲有好多唔完善嘅地方

而我做咁多嘢,只係一個目的
希望咁多位認清一個事實:

連登嘅出現
係切底瓦解左
香港嘅網路力量

而新一代亦會繼續被荼毒
變成一個思想空泛既小學雞同狗公
因為佢地會用熱門、正皮、打手
去操控你地接觸到既資訊。

利申:
你地班打手依然可以繼續講
連尼住偉大
邊個平台方便咪用邊個
話我係林早洩打手
方丈咪仲衰
但你地要認清一個事實

事實係無論你地點樣改大典,
人係會記住你地做過咩野。

四、補充資料:

膠登:lihkg要會員身分證認證,是否犯法? (2017年9月7日)
http://hkgalden.com/view/441892

連登討論-膠登:lihkg要會員身分證認證,是否犯法? (2017年9月8日)
https://lihkg.com/thread/391537/page/1

重點:

LIHKG要求部份用戶註冊時手機認證及提供身分證號碼頭4個數字及括弧內數字,當會員被懷疑開分身需要email管理員提交身份證副本作核實,而身份證副本只可遮蔽身份證號碼第4-6位數字,其他資料需清晰可見

admin回應 #90

因管理團隊發現存在分身帳號及疑似商業打手湧入等問題,所以決定當以部份電郵註冊 LIHKG 討論區帳戶時加設局部身份證明文件欄目。

首先,我們必須強調,相關數據以單向式加密演算法 (Hash) 儲存於伺服器,即使開發團隊也無法解密相關內容,只能透過用戶提供相關資料以再加密形式核對,故會員毋須擔心資料外洩問題。

一般情況下,我們並不會要求會員核實相關身份證明,只會於發現可疑使用情況時(包括但不限於:以疑似分身帳戶回覆自己之帖文、疑似商業打手製造輿論等)才會暫時凍結會員帳戶,要求認證相關文件,並提醒用戶於提交時可以遮蔽部份敏感資料。

本討論區一直致力保護用戶之個人私隱,所有會員資料只供本討論區內部使用,不會向第三方提供。

疑為LIHKG向會員發出既email(同以上admin回應無矛盾):

你好,

閣下已在註冊時輸入了身份証頭四位及括號內的字元,並已了解及同意我們為防止「分身」帳號,系統日後將有機會要求提供證明文件。

跟據系統偵測所得,閣下的帳號最近有異常登入記錄。

請把閣下之身份證明文件副本(可遮掩第四至第六位數字,但其他資料必需清晰)並以紙條寫上你的會員編號,以註冊戶口之電郵傳送至info@lihkg.com 以確認註冊者之身份,我們將於完成相關程序後重啟帳戶。

係度想問下LIHKG既admin, email sd既身份證副本未經過加密, 會點處理?
留名
留名
等睇拆 post
以前高登日日俾人講iproA都無人走
最後都係Joe哥自爆先收皮
後面內容好多都鳩吹
大佬,連生生意拍檔中有紅底

係prove 唔到你後面堆陰謀論喎

Btw 唔係joe仔搞死個apps就唔會有連登

生意合作伙伴有紅底就類似郁民幫東方做野咁

係值得質疑但唔係conclusive

現實係依家做咩都好難完全唔同支國資金合作

發哥,杜sir拍野都要夾埋支國啦

要質疑連仔係咪奶共,有兩大考慮:

1)連登控制權係邊個手

2)財政上連登係咪倚賴支國生意

我理解2應唔成立
樓主點睇第一點?

1)連登控制權係邊個手

我理解2應唔成立
樓主點睇第一點?

其實我只係轉貼幾位巴打開既post
查冊post同陰謀論post冇直接關係
只係講背後點染紅
陰謀論既所謂"prove"就要睇返該topic入面d圖

另外查冊只查到佢地股份每人佔1/4
但實際控制權係邊得佢地內部先知
同埋你有細心睇既話會發現查到同愛國人士有合作關係既係plus仔
連仔表面睇就好似冇份
一睇樓豬起底好明顯就係派來抹黑

只係整合資料俾大家睇
留名

只係講背後點染紅

同埋你有細心睇既話會發現查到同愛國人士有合作關係既係plus仔
連仔表面睇就好似冇份

如果涉事者利益關係屬實,當年膠登作為試驗版Lihkg都無可厚非

幾年前某出名膠登會員比人批鬥屌走果陣講嘅野都算水落石出

睇黎係香港要搵一個無紅資同建制關係嘅討論區已經係無可能嘅事

只係講背後點染紅

連仔表面睇就好似冇份

如果涉事者利益關係屬實,當年膠登作為試驗版Lihkg都無可厚非

幾年前某出名膠登會員比人批鬥屌走果陣講嘅野都算水落石出

睇黎係香港要搵一個無紅資同建制關係嘅討論區已經係無可能嘅事

膠登作為試驗版lihkg?
講左咩野?
睇黎係香港要搵一個無紅資同建制關係嘅討論區已經係無可能嘅事<sad but true
但其實呢度既人係咪都唔係好介意連登有冇紅底

1)連登控制權係邊個手

我理解2應唔成立
樓主點睇第一點?

錯重點?
Btw睇返d 開post日期
第2同第3個查冊post遲開過個3個咩深入調查post
所以應該係冇關係
「Lihkg 嘅成立 目的打散高登網路力量
並刻意挑動雙方對立 以內耗消磨民氣
係中共網路統戰計劃既一部分」

你呢個結論都幾武斷
Lihkg可能係紅底
但iproA咪又係紅底
By user 賽莉娜:

攞iProA黎講嗰D其實係咪真係了解呢件事
成件事無錯一開始係好多人反
但到阿Joe出公告嗰時情況已經變晒
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=LV&message=2157122
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=LV&message=2156931

明明件事當時已經平息
仲要炒返出黎講去誤導D唔知頭唔知路既真係居心叵測
高登嗰時都係加入iproa, 而家連登似乎係直接under紅色資本
如果當時iproa都搞到咁大
今次點都應該有相當規模既哄動
但事實竟然會撳住左
如果染紅一事發生係高登, 相信都一定有騷動去質疑去強烈不滿
咁樣既靜局絕對唔係一件好事 直頭係奇怪
btw當時公告有一句
「千萬小心別反過來成為任何人士或組織利用來打壓高登的工具」
而家睇返都幾有味
By user 賽莉娜:

攞iProA黎講嗰D其實係咪真係了解呢件事
成件事無錯一開始係好多人反
但到阿Joe出公告嗰時情況已經變晒
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=LV&message=2157122
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=LV&message=2156931

明明件事當時已經平息
仲要炒返出黎講去誤導D唔知頭唔知路既真係居心叵測
高登嗰時都係加入iproa, 而家連登似乎係直接under紅色資本
如果當時iproa都搞到咁大
今次點都應該有相當規模既哄動
但事實竟然會撳住左
如果染紅一事發生係高登, 相信都一定有騷動去質疑去強烈不滿
咁樣既靜局絕對唔係一件好事 直頭係奇怪
btw當時公告有一句
「千萬小心別反過來成為任何人士或組織利用來打壓高登的工具」
而家睇返都幾有味

紅字我真係睇唔到LIHKG邊忽同中資有直接關係
邊忽 "似乎",求解
連登有4份3係建制,又如何?

唔好上囉

根本返唔到轉頭,俾牙祖BAM咗AC,就算好彩俾人解BAM返到去實俾班高登仔窮追猛打

鄉土多五毛
高登多怨婦
膠登少人上

人生仲有咩意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞