阿聯酋航空 vs. 卡塔爾航空

41 回覆
31 Like 40 Dislike
早幾日搭卡塔爾來回倫敦
分別坐777、787、A380
整體黎講無咩特別,走廊位比較唔舒服
因為腳前空間較細,用左黎裝娛樂設施
電視電影選擇少,如果想搵港產片,
全部都舊片,多數動作片,
飛機餐保持一樣樣,都係好難食,
食過早午晚餐都係唔掂,
多哈機場幾多位坐,但物價貴到仆街
野食選擇好少,無咩野行。

無搭過阿航,比較唔到

d鬼佬講到卡塔爾飛機餐好好食咁

未去到話勁好食, 但好食過emirates
Qater
卡塔爾飛機餐好食到仆街

Ek多數a380 服務求其d
QR 有787 a380 服務好 餐好食
去左兩次歐遊EK QR各一次
QR好dd
個人認為阿聯酋飛機餐好食啲

6月坐過Qatar 787同a380 確係唔錯
冇坐過阿聯酋 比較唔到
仲有一段小插曲 平時因為趕唔到返香港班機 佢仲安排左專車酒店接送 間酒店都係多哈四級黎 睇得出危機意識處理得好好

冇坐過阿聯酋 比較唔到
仲有一段小插曲 平時因為趕唔到返香港班機 佢仲安排左專車酒店接送 間酒店都係多哈四級黎 睇得出危機意識處理得好好

個餐真係幾吸引

冇坐過阿聯酋 比較唔到

個餐真係幾吸引

點解趕唔到? 上班機delay?

冇坐過阿聯酋 比較唔到

個餐真係幾吸引

點解趕唔到? 上班機delay?

本身中間轉機得40分鐘 上班機delay左1個鐘 一到多哈就已經有職員企係gate個到同你做曬啲手續 包括俾酒店入住證明同新既航班機票 之後岀境有人會接應再帶埋上車去酒店 因為上班機遲都幾多人受影響 但qatar每班航班都有職員跟所以都冇人鼓噪 下班機再check in前會有room service call你搭車去機場 雖然delay左差唔多一日但係整體安排妥當
留名睇報告
黎緊會去兩次bangkok 搭 emirates
早幾日搭卡塔爾來回倫敦
分別坐777、787、A380
整體黎講無咩特別,走廊位比較唔舒服
因為腳前空間較細,用左黎裝娛樂設施
電視電影選擇少,如果想搵港產片,
全部都舊片,多數動作片,
飛機餐保持一樣樣,都係好難食,
食過早午晚餐都係唔掂,
多哈機場幾多位坐,但物價貴到仆街
野食選擇好少,無咩野行。

無搭過阿航,比較唔到

呢度搵港產片搵人無得揀
係無知定玩野?
2間都搭過幾次:

阿聯酋:
Pros:
- 去歐洲機多用A380 , econ位都好闊, 好靜,好穩!有10mb free wifi, or u can buy 500mb data (1usd)
- 杜拜轉機既話, 多時間可出去睇下野, eg.帆船酒店
- 服務不錯
-食物

Cons:
- A380雖然係econ來講全球最舒服, 但太大, 載滿人(500)既話你有排落機, D行李等等
- 杜拜機場counter D人做野較慢; 好大但無咩座位你休息, 訓地都難 (太多人轉機)

卡塔爾:
Pros:
- 服務感覺上比EK更好
- 新hamad轉機場: 如果要轉機, qatar機場2014落成, 好新, 快wifi, 大量座位比人休息、 有得沖涼、工作人員有效率、transit 無杜拜咁慢、機場中間有好多跑車做裝飾 (好像可以抽車 )

- 機倉更靚
1. 有紫紅色led光,好浪漫(但又好似D色情架步咁 )
2. 某D機型座位更闊: 例如同是boeing777-300ER, Qatar D位闊D, EK好窄! 加上qatar座位有可調節式頭墊, 配合不同人高度

- 有更多用品提供: 除了一般毛巾、耳機等比你外,更有過夜包(眼罩, 耳塞, 襪, 牙膏和牙刷, 品質都不錯)

-價格通常較EK平

結論:本人揀qatar
其實2間都頂級, 視乎航線,價錢,
另外, 機型分別 ( EK;A380 QATAR: 787 )
Qatar香港起飛ge話轉機唔使安檢,一落機就即刻上到去gate

但wifi貴過emirates幾多
wifi 貴左ek 唔少 不過你都唔會買, 太慢

即是去多哈時唔使安檢 ?

巴打分享下, 其實幾日前我想買EK去義大利, 4程a380, 先4100左右, 可惜錯過了,
wifi印象中圍埋多過港紙50蚊
係多哈過境唔使安檢,係登機橋直接上候機室,超方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞