敗家聽得多 有冇d 2代/3代將家族生意再上一層既例子

53 回覆
5 Like 3 Dislike
家族生意黎講
Toyota算係幾代都係同一個家族而且維持到
elon 算唔算係
本身都ok 有錢
Ford個仔發展到同法拉利鬥出跑車添
不過佢個孫畀日本仔追過

彤叔咪又要靠老婆發達,外父仲要賣金
on9 同樣情況你都唔會變李嘉誠啦 on9仔
國軍飛行教官
當然有不少第二代或第三代成功接手家族生意,並將其發展至更高層次的例子。這些例子顯示家族企業的接班人不僅能夠繼承父輩的基礎,還能通過創新和現代化管理實現企業的進一步擴展。以下是一些典型的例子:
1. 利豐集團 (Li & Fung) - 馮氏家族

利豐集團由馮氏家族創立於1906年,起初是香港的一家小型貿易公司。到了第三代時,馮國綸和馮國經兄弟接手家族業務,將公司帶向全球化,將利豐轉型為國際供應鏈管理巨頭。他們通過併購、全球佈局和技術創新,擴大了利豐的影響力,將家族企業推向新的高度。
2. 恒隆集團 (Hang Lung Group) - 陳啟宗

恒隆集團原本是陳曾熙於1960年創辦的地產公司,專注於香港市場。其子陳啟宗接手後,將集團重心轉向中國內地,在上海、沈陽、無錫等地開發了多個高端購物中心和商業地產項目。他的戰略眼光和創新管理風格,令恒隆成為中國高端商業地產領域的領導者之一。
3. 新世界發展 (New World Development) - 鄭家純

新世界發展由鄭裕彤創立,最初以珠寶和房地產為主。第二代鄭家純接班後,不僅繼續擴展房地產業務,還進一步多元化經營,拓展了基建、酒店、零售等領域,並推動集團國際化,進軍海外市場,進一步擴大了企業版圖。
4. 嘉里集團 (Kerry Group) - 郭孔丞

嘉里集團是郭鶴年於1970年代創辦的,主要涉及物流、地產和酒店業務。郭孔丞接班後,在鞏固既有業務的基礎上,積極拓展中國內地市場,並推動集團數字化轉型和可持續發展戰略,使嘉里集團在現代商業環境中依然保持競爭力。
5. 三星集團 (Samsung Group) - 李健熙

雖然三星是韓國企業,但它也是全球範圍內家族企業成功接班的典範。三星創始人李秉喆將集團發展為一家小型貿易公司,而他的兒子李健熙於1987年接班後,帶領三星成功轉型為全球電子巨頭,尤其是在半導體、智能手機和家電領域的領導地位。

這些家族企業的第二代或第三代接班人,通過個人的戰略眼光和對市場趨勢的準確把握,將企業帶入新時代,證明了家族企業不一定只能守成,有時接班人反而能把企業推向新的高峰。
天才
你地啲連登仔只係識踩
俾你有個有錢老婆咪只係識得奶閪
李顯龍
不過唔係家族生意,係國家
大劉?
咪係, 成日話李嘉誠鄭裕彤靠外父。
如果淨係靠外父, 最叻咪幾十億身家, 攞住幾間金鋪。 而家人哋有本事一年都蝕成百億。
朱元璋邊度算用老婆?馬皇后係郭子興養女但因為郭子興賞識朱元璋,而且郭子興唔係信任朱元璋甚至猜疑佢,糧荒果陣連飯都唔俾佢食。大帥個位無諗過俾朱元璋而係俾佢長子郭天敘,係朱元璋用計引元軍殺郭天敘先至掌控郭子興部隊
所以佢地咪只係可以網上屌下人 人地啲有錢佬就晚晚屌唔同女
佢剩係等待香港2次回歸姐
我冇佢咁有錢
但我有錢過佢舅
真係叫白手興家咁囉
狗眼看人低
屌原來得我睇到你
原來你係個個都完封既白痴仔來
笑死
當我時運低

係啦 傻閪
諗起呢條友
netflix啱啱有佢套紀錄片

巴菲特在8歲時,被父親帶到紐交所,由高盛董事接引。(wiki)
劉鳴煒
李錦記
你當現實打機?你覺得郭天敘死咗佢啲手下正常就會自動肯跟佢?唔係佢嘅身份啲人會肯?現實係講關係
都改變唔到佢唔係由0開始依個事實,九唔撚搭八
李燦森個冬菇頭大女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞