調查組公佈三隻羊「香港美誠月餅」時構成虛假商業宣傳,決定沒收其違法所得,罰款逾6800萬元人民幣,責令暫停經營

379 回覆
462 Like 5 Dislike
仲有1989年佢搞 民主歌聲獻中華

連北京學生都被佢燈死埋
佢就好明顯係走資出事
好地地喺大陸賣咁多假嘢都無事
一落嚟切燒豬就被人拎出嚟講仲火速升溫
中共應該係想 殺一警百

用小楊哥去警告 其他帶貨網紅 唔好諗住借香港走資
而家係兩單野一齊計
美誠月餅+澳洲牛肉卷

罰則係沒收兩件商品嘅營業額
加6800萬人民幣
客人要退貨就再自己拎錢出嚟退
我覺得獎門人係無間道,引果幾條友黎香港開,等中央有幾會清算佢地。
幾個億
如果呢個都算虛假 好多牌子都應該要搞搞佢
繼續罰邊個仲夠膽係中國做生意
等到中秋過後啲人中完伏先嚟收割
回血劍
共產黨:王敏德
6800萬咁少
當佢平日冇250億咁多,少d ,當50億
一年當開300日,賺1.5萬億
真係講經咩
我一直都話死忠和路人睇到啲野係唔一致嘅

今舖對佢打擊唔算大喇,合肥政府放過佢亦係放過自己,判佢作虛假宣導、誤導咗消費者,罪名唔算嚴重,罰七千萬兼停業整改,算罰得輕,三只羊集團倒閉會影響到地方政府稅收,近期各國地方政府財政緊張,所以合肥政府會輕判都合乎常理。

商標信譽差咗但最多只會影響到佢擴展市場業務的能力,要吸引新顧客難啲,但佢嘅核心顧客大致仲保留係度,加上合肥政府咁關照佢哋,只要三只羊團隊近期唔再搞事火上加油或再曝致命黑料,過幾個月熱度下降就世人就慢慢淡忘,得聞做下慈善賣愛國情懷又可以洗白返。

你睇佢由三無風筒梅菜扣肉假酒羊爸露鳥沬沬一連串醜聞,聲譽再差,第二日搞直播賣美誠月餅仲有五千萬營業額就知,佢啲死忠一直無脫粉,今次停業整改,N個月出返嚟又一條好漢。

李佳琦都係一個例子,無錯佢依家路人綠好差,上綜藝俾人笑俾人罵走,自九月花西子事件之後,一直被全城唾罵過街老鼠,佢雙十一銷售減半仍然係電商Top1,係大小楊哥銷量的兩倍,佢哋啲死忠群體太大,無咁容易玩死。
兔死狗烹
證明大陸水魚多
曾志偉唔知洗唔洗俾錢
你會揀保佢定割韭菜
有時大陸嘅輿論真係迫到啲官做嘢 反觀香港...
呢啲係人性
有時唔好淨係識笑人
世界各地一樣有
香港隊Mirror都係一個好例子
用下腦都知吹出黎
檔野唔係話其實係佢自己架咩?
佢d產品平到咁,差唔多成本價賣出去咁滯,你話老闆一年賺8位數都有可能既,賺幾億真係吹大左,家下6800萬有機會一q清袋
呢個国家好撚癲,直接沒收資產,審都唔需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞