調查組公佈三隻羊「香港美誠月餅」時構成虛假商業宣傳,決定沒收其違法所得,罰款逾6800萬元人民幣,責令暫停經營

379 回覆
462 Like 5 Dislike
順便割韭菜
廣州出名啲嘅酒家老字號月餅都係大概30蚊盒左右, 呢啲唔撚知乜廠嘅月餅都係15蚊盒已經畀多
決定沒收其違法所得,罰款逾6800萬元人民幣,責令暫停經營

咁樣搞一搞就收左成億人民幣
153 洗唔洗跌錢
園區同老翻月餅都關153事
紅色有咩咁難睇 中國紅噹噹先吉利
根本就係諗搭個雞棚出來
咁岩係佢打擊對象咪快
如果係自己人或者同太多人有關係
新聞報都唔俾你報
On9仔五毛扮正常人太假
佢哋銷量啲水份好重
而家跟帳面銷量數罰再加6800罰金
真係清底袋

除非個集團真係有十億現金

不過黨應該計清楚知道佢哋只比得起呢個數
又係喎 好好地喺大陸冇事 就嚟香港即刻出事
你都on9
你到底有冇睇馬雲個演講?
https://youtu.be/GqyEGhmNoZk?si=RdfKwLroJzx1Nr-t

簡直係自殺演講
未食鐵拳既5毛
共你個產
拉咗153未
真心唔太信咁短時間賺咁多

覺得似搭棚引人入股
大陸啲效率真係高,好似都未夠一個月就查完判埋,香港等三幾年都未審完
曾生呢
頂流主播動輒吸金數億、直播產品「物美價廉」、投資人對直播產業收益滿意,這其實是個「不可能三角」——單靠薄利多銷是賺不了那麼多錢的,事實證明,直播帶貨的利潤點極大程度上是在利用直播平台監管薄弱,透過各種形式的以次充好來賺取超額利潤。

而現在的問題是,潮水雖然還沒退去,但通貨緊縮環境下資本對風口的定義出現了分歧。

同時,體積已經非常巨大的主播集團,因為找不到自己成功的關鍵節點,這些年往往是閉眼復刻來擴張體量——這樣做的結果,是同質化的草台班子越做越大,選品質和宣傳品質都無法保證。

小楊哥就是例子,他不是「變成這樣」的,而是體量越來越大,關注越來越多,本身的不合理性就越容易暴露出來。人們現在覺得「三隻羊」太亂了,無非是從前風速太快,掩蓋了一地亂瓜和混亂管理,如今風聲漸漸小了,輿論也就注意到了這些從前就有的問題。

大陸網譯過黎 可能未必睇得明
英國都好有效率
暴動罪一個禮拜審完判埋
恭喜
點保,全國都知
小楊哥超紅喎
咁樣都可以收佢皮

呢單野係證明左大陸無任何法例可言

帶貨網紅 賣假野 已經好多年, 但大陸政府一直唔理
今次小楊哥想走資, 政府先出擊 沒收哂佢地賺到既所有錢

即係大陸政府搞唔搞你, 係睇心情, 唔係睇你有冇犯法
人治社會就係咁, 無法律可言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞