王維基:我們的夢想,是成為一家國際性的千億科技企業

75 回覆
22 Like 57 Dislike
企業放榜|香港科技探索8年來首度派息
香港科技探索半年純利減少12.3%;圖為副主席王維基。(資料圖片)
香港科技探索半年純利減少12.3%;圖為副主席王維基。(資料圖片)
ADVERTISEMENT

前身香港電視的香港科技探索(1137)公布6月底止,半年純利減少12.3%,至9,582.6萬元,息稅折舊及攤銷前溢利1.44億元,少9.4%,營業額15.18億元,升13.3%,整體毛利率及混合佣金率達24.5%,按年少0.3個百分點,每股盈利0.1元,中期息8仙,為2012年度後8年來首次派息,並指引今後派息比率為息稅折舊及攤銷前盈利的30%至60%。

集團上半年訂單總商品交易額30.4億元,增加10.7%;平均每日訂單量上升22.5%,至36,500張單,並於今年7月錄新高,平均每日訂單量達40,600張;平均訂單值約為465元,減少8.4%;上半年共有89.6萬名獨立客戶於HKTVmall購物,增長了10.2%;並指上月訂單總商品交易額達5.66億元,預期於8月將達約6.2億元至6.3億元。

另外,香港科技探索自行發展的技術方案Shoalter,支持HKTVmall以外的第一個大型網上購物商場,將於數個月後面世。集團指,由I.T營運的大型網上購物商場「EESE」,定位與HKTVmall不同,主力以不同的品牌及零售商吸納客戶,為香港消費者帶來更多產品選擇及體驗。主席張子建及副主席王維基指,希望5年後,有約50%的盈利來自Shoalter的科技業務;而「我們的夢想,是希望帶領這個集團,成為一家國際性的千億科技企業」。

屌你老母畀返d錢我
探索緊 咪心急
仲低過tvb
又沒人講嘅
千億科技企業OK,但係個方向係咩Domain既科技企業先??
依家係無樣掂,連version 1都無
香港 Elon musk
以前賺咗又唔計
你自己廢 唔識止盈?
收。。。。收嗲啦,死八婆
Go go let's go, CTI 價更low~無底,殺價!
哭出來
注資990億
咪有千億囉
自訂日期
14蚊放果啲唔計啦
牙皮又J擊
等睇連登仔又教wiki做生意
千億,咩貨幣?
你幾錢入
縮骨佬做科技公司注定仆街
縮骨冇問題 做好多傳統業務反而係優勢黎
科技公司R&D expense 最重要 佢啲計縮數既唔啱呢瓣

幾時執柒左佢
個App廢到撚咁 愈用愈撚谷氣
全版廣告焗睇5秒
Check out load勁撚耐
UI又垃圾唔好用
Check返以前訂單要逐下撳,無得keyword search
仲好意思話自己科技公司
淘寶個App都好用過你十條街啦屌你老母
咁講啦 總要有人輸錢嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞