楊立門:香港的特首選舉雖不是一人一票制 但起碼不會像某些地區 經常爆出「政治獻金」醜聞

154 回覆
8 Like 244 Dislike

金權政治 楊立門

每個國家和地區都因應自己的情況設計一套選舉制度,各有利弊,很難說哪個較好或較差。美國經常誇讚自己是世界的「民主燈塔」,批評別人的選舉制度,其實在美國的選舉制度,最有影響力的未必是廣大選民,而是各個候選人背後的金主。香港的特首選舉,雖不是一人一票制,但起碼不會像某些地區,經常爆出「政治獻金」醜聞,因為候選人的選舉開支明文規定不能超過1,760萬元,捐款的來源、金額和用途都要公布。

但在美國,候選人可以收取多少捐款和花費多少是沒有上限的。以現正進行得如火如荼的美國總統大選為例,特朗普單在那場名為「讓美國再次偉大」的拉票活動便花了1億2500萬美金,到今年八月他的團隊仍有3 億2千萬美金在手。而賀錦麗自宣布代拜登出選,一個月內便籌得破紀錄的5億4千萬美金。美國各級選舉的最大捐獻者大部分是大企業和有影響力的團體,他們的目的當然是政治酬庸,期望他們支持的候選人進入議會或白宮後投桃報李,在制訂法例和政策時會作出對他們有利的決定。例如在今年的一次以虛擬資產行業為主題的拉票活動,最主要的捐贈者就是兩家經營虛擬貨幣的公司。

美國的總統候選人除了接受他人捐款之外,亦可以自資參選,支出也一樣沒上限,所以自己有錢絕對是個優勢。大企業家佩羅在1992年對克林頓的選舉自己出資 6500萬美金;出版業巨子福布斯在2000年自掏腰包7600萬美金出選,一度還成為小布殊在黨內的勁敵。而特朗普在2016年當選總統,自己也花了6千萬。所以或許應該說,主宰美國民主選舉的不是「民主」,而是「金主」才對。

#TVB
北韓選舉都冇政治獻金醜聞
月球從來都冇發生一宗罪案
主席直接割韮菜 直接私有國民財產
直接任用宦官
梗係無金主啦

邊個夠膽叫自己做主席既金主
誅九族啦
仲以為羊生係講台灣
UGL
直頭勁啦
支那都冇
太監教人洞房,佢又確係好似太監。
全民仆街直接俾支那共產黨搶錢
爭在未似新疆集中營咁獻埋器官
太監:經常做愛對身體有害 一滴精十滴血
#TVB
呢個世界民主國家又唔係得美國,覺得美國民主制度有問題可以參考其他國家,正如飲水過量都會中水毒咁係唔係應該唔飲水?吸純氧會死人係唔係唔應該呼吸?
條友係咪柒架? 柯文哲係中共既人黎
你拎柯文哲黎抽水?
呢條閹人
支畜唔係都好憎閹人嘅咩
點解某國啲人核心思想邏輯永遠都係“自己衰就話人地點點點仲差啦”黎反駁。
香港又贏
真開心
冇J所以唔怕J癌
呢個藍屍節目. 做撚完未. 歪理當真理好撚顛.
講到無民主選舉就無貪污
雖然你冇得做愛,但起碼你不會像某啲人得了性病。
在獻金背後 有強大嘅祖國
我哋中國人邏輯:唔講=無
歪理節目嚟,雖然香港股票市場無咩人買賣,但起碼唔會大起大跌
獨裁國家洗咩獻金,全都是國家的
冇人敢駁政治獻金淨係敢顧左右而言他
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞