巴士2內地大媽大聲談話騷擾全車 司機響警報廣播「12字」KO獲讚

17 回覆
21 Like 1 Dislike
連登仔會話係巴士司機嘅錯
架車上面明明冇明文規定話唔准講嘢
大媽係有權大聲談話
希望九巴可以盡快對大媽致歉

因為呢個根本就係設計巴士嗰個嘅錯
唔俾講嘢就好心開個真空巴士
柒頭,抽水前睇吓乘客需知先啦
連登仔唔會睇乘客須知
佢只會話係巴士司機嘅錯
支那婆真麻煩
第230A章 《公共巴士服務規例》

13A. 乘客及擬成為乘客的人的一般行為
(1)任何乘客或擬成為乘客的人均不得 ——
(a)故意阻礙或妨礙巴士司機或任何獲授權的人,或故意分散他們的注意力;

25. 罪行及罰則
(3)任何人無合理辯解而違反第11(d)、11A、12(d)或(e)、13A(1)或14A條的條文,即屬犯罪,可處第2級罰款及監禁6個月。
blacklist 佢地搭巴士未?
九巴幾時禁止佢地乘搭
應該終身禁搭,仲要當事人係金紫荊廣場跪低道歉
支蝗=世界毒瘤
巴士兩内地大媽一行為辣㷫全車?
險釀巴士MMA?
乘客同一反應成亮點?
司機一句KO?
網民竟然又咁睇?
律師指出四盲點?
挨後撚:阿姐履行付車資後係巴士講野既權利,你覺得大聲你可以戴耳筒或你都大聲講野囉
巴士例冇話禁止出聲,啫係個設計係可以出聲啦
標準內容農場文
好彩阿叔冇羞辱佢地,有既話唔知會唔會俾九巴禁止佢坐旗下巴士。
挨後撚又搵到內地大媽呢d同類,一樣都係冇公德心
連登仔話如對車上環境不滿
一律叫搭的士或自己揸車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞