城大推特別計劃 容許附近長者出入校園

84 回覆
3 Like 250 Dislike
現時限制公眾出入校園的香港城市大學,開放予居住在附近屋邨的長者或行動不便人士申請通行證出入,明天截止申請。

城大推出「香港城市大學出入通」計劃,讓南山邨及大坑東邨65歲或以上居民,或邨內行動不便人士免費申請,方便他們途經城大校園往返南山邨及又一城。計劃截止申請日期為9月23日。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1771578-20240922.htm?spTabChangeable=0
彩興苑幾時開放條路比我地彩德邨居民?
其實佢當初建校時有冇話土地用途要開放幾多%俾公眾使用?
本身城大地契條款有冇easement依樣嘢?
天橋唔係公家?
我估應該間間封閉咗嘅大學都衰地契
只係冇人去查
收皮啦
明明大學校園就應該開放嘅
城市中學
好似話太多廢佬入去食頹飯
得嗰一日時間申請
Cityu 開比老人家有咩用?
咁咪淨係canteen check學生證
Poly當年都有咁做
今晚公佈, 聽日Deadline
做樣都做好少少啦
真係有起閘封既好似得poly city,偏偏係依兩間會block 左去mtr 條路
Btw 依家poly開放俾公眾未?
食二手飯都見過
比啲老人家日日入去望望貢
得閒屌下啲廢青
南山村去又一城唔駛行斜路
多個地方係canteen 打躉
未,都係仲有閘機
又未去到一日咁少的

合資格社區人士可於2024年9月2日至13日期間,於城大近南山邨出入口處更亭或大坑東邨物業服務辦事處索取申請表格;並把已填妥的申請表格正本連同所需文件副本郵寄至城大,或透過深水埗區議員陳麗紅代交。

跟足政府的21日申請時間
Private university
幾時比埋南山豬出入?
咪又係行餐死
為咗慳果$2?慳埋都唔夠睇醫生
行動不便人士、長者:我點解唔搭$2小巴、地鐵?

呢間嘢,唔怪得校內咁多課程教建築,測量
竟然自身難保,連自己體育館個天花,都可以成個冧落嚟,果次差啲擇死唔少人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞