係街市買一磚豆腐, 已經對香港絕望...............

99 回覆
1458 Like 43 Dislike
是咁的, 話說頭先去街市買餸, 去到豆腐舖
"亞姐俾磚豆腐黎丫"

"三個半丫"

仆你個街我又黎心諗 "唔通我又聽錯? 上個星期買先兩個半一舊咋喎"

我決定再問一問 "亞姐唔係兩個半咩? 加左價呀"

"係呀, 俾貨我果間話要加價, 我地都唯有跟住加呀"

"哦.....冇辦法啦, 乜都加......." 果陣我己經有少少難過

跟住去菜檔, 見到D菜價, 仆你個街又貴左, 16蚊斤菜

你老味上個星期先12-14蚊, 今日就16蚊. 叫人點買?

你話大可以咪唔食囉, 有乜咁大不了係度嫌貴. 我最撚憎就係講呢D說話既人既態度

家陣我地平民百姓俾富人打劫, 日日俾領匯, 地產霸權賺到盡, 你啍都唔啍一聲

係度永遠踩自己人一腳, 助紂為虐先安樂, 百物騰貴你又唔嘈, 見到最低工資, 最低工時就

反而走去嘈, 去鬧幫人爭取權益既果班人. 話佢地唔岩搞亂香港, 屌你老母你班撚樣個腦裝屎架?

最撚討厭政治果班又係, 而家連入口牛肉, 豬肉都係政治角力, 五豐行壟斷鮮肉市場, 香港都

冇力去同大陸拗之餘, 根本都唔想啋你幫你去拗, 因為怕得罪大陸果面D人, 你可以話我純粹買舊

肉都可以提升到去政治層面鬧我都多鳩餘, 叫我呢條小學雞快D做晒D功課佢. 但係事實又係點?

呢個政府除左除左出黎講左兩句話表示關注之外, 仲同你做過D乜野?

下下關注就係叫政府做左好多野架拿? 想係屋企煮個飯, 除左乾淨D之外, 就係想平D

但係如果連平都平唔到, 係貴撚到喊既時候, 香港人你地點解仲可以有能耐去忍落去?
正評
點解香港會變成咁....
當一磚豆腐貴到咁,就算個街市幾有錢都無用
衣食住行本來就是人類基本需求,但政府乜都保障唔到,都唔知要政府體制黎做乜春......
打完風菜係會貴一輪
打完風菜係會貴一輪

岩。
衣食住行本來就是人類基本需求,但政府乜都保障唔到,都唔知要政府體制黎做乜春......

撚有用咩, 政府而家淨係 掛住奶呀爺鞋底, 同 打壓香港人昨嘛 ? 生活 一早唔撚你班小市民啦
點解香港會變成咁....

打風之後瓜菜唔係會貴啲咩
打風之後瓜菜唔係會貴啲咩

前日女朋友叫我去街市叫我幫佢買4兩豆苗
一返到去佢問你俾人搵笨?點解咁細包
屌你老母!跟住去惠康個d磅磅一磅!
仆街!得個二兩....足足呃撚左我一倍
會有報應架仆街!
以前話無錢就食罐頭
宜家啲罐頭貴到痴線
喺屋企煮分分鐘貴過出街食
以前話無錢就食罐頭
宜家啲罐頭貴到痴線
喺屋企煮分分鐘貴過出街食

去超級市場望住罐豆豉鯪魚...
呀哥,打風呀,未落過街市咩
我都知百物騰貴,但都唔洗咁夾硬嘛
呢篇文個作者生左孫未
物價升唔係問題
但係人工唔撚夠追先係問題
家陣屋企樓下個街市牛肉又冇咸水魚又冇,汁嘅汁搬嘅唔知搬得去邊,屌你老母地產霸權
好似睇過
物價升唔係問題
但係人工唔撚夠追先係問題

永無止境咁追咩?諗下問題根源係乜
自從係街市買水果俾佢哋昆咗之後,以後都落惠康,真係好仆街,全部唔食得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞