的士總會陳州澄清:我哋唔係咁嘅意思,啲記者亂咁寫我都冇辦法,點樣夾錢都歡迎,冇理由唔歡迎學生哥。

111 回覆
9 Like 320 Dislike

商會澄清想表達的士車費平:點樣夾錢坐都歡迎

商會被指揶揄學生坐的士上學的言論,引起網民熱議,有人形容商會為業界「倒米」,又笑言「起錶價加到$100就實行到」。

陳洲接受《香港01》訪問時說是誤會,他解釋是想表達的士車費定價較巴士等交通工具差距收窄,「冇理由幾個人坐的士夾單仲平過坐巴士。」他強調任何客人乘的士都歡迎,「歡迎大家點樣夾錢都好,坐的士冇理由唔歡迎,冇理由唔歡迎學生。如果唔歡迎學生哥坐車,咁咪俾人鬧,冇可能嘅事嚟。」

陳洲:我哋唔係咁嘅意思,啲記者亂咁寫我都冇辦法

陳洲強調不支持拒載,憶起當時與記者訪問時的情況,「好似傾偈咁講,寫到咁樣都冇得好講」「我哋唔係咁嘅意思,大家點樣諗我都冇辦法,啲記者亂咁寫我都冇辦法。點坐都好,冇理由唔歡迎嘅」,明白市民對的士業界有誤會,重申歡迎大家坐的士。
賓洲不敵大公報
「冇理由幾個人坐的士夾單仲平過坐巴士。」

幾時都話,一百蚊起錶啦
的士廢老
又屈記者
玩一個GOOD COP 一個BAD COP , 你地自己搞好份犒先出黎講啦
原來係假新聞
你咁講人地咪咁寫
又話人屈你

點解𠵱家唔事無大小都報國安

係唔係因為想移民
播返條錄音啦
啫喺呢段喺真心話:
例如有司機在的士站排隊半小時後,接載到「行兩條街就落車」的客人,「你諗佢心情點先?」
要防範港獨思潮,見疑即報
明明係佢自己講
唔得啦,最貴條巴士線52.6 ,如果 *5=263,咁起碼270起錢啦
又亂寫,家陣做記者慘過食屎
回力鏢再回力鏢
唔好講咁多 上車交低500蚊 辛苦司機叔叔
佢含沙射影話大公報亂寫?
搭巴士都係人頭計,無理由搭的士係一車計,建議的士按標乘人頭收費
有無片
係咪真係咁講
我屌你老母啦的士狗
鑊鑊俾記者寫完就縮沙,話唔係咁既意思

好撚心喇,咁大個人講完又要驚社會反應,正垃圾
的士陳縮到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞