讀書同考試壓力係唔會因為考試易咗而變細

17 回覆
21 Like 4 Dislike
AL無論時間、課程內容同課程、冇得原校升學同自由揀科(相對DSE而言)係痛苦過DSE
呢點係無容置疑
我亦慶幸AL呢種拔苗助長既垃圾制度淘汰咗
(唔同意既人歡迎另外開Post交流交流)

不過個人面對壓力既反應同承受能力係因人而異,同公開試既難度係冇直接關係

一、考AL aims A同考DSE aims 5**都係要盡全力
冇人會因為DSE易咗而覺得hea溫書/唔使盡全力溫書都可以輕鬆拎5*/5**
最起碼當事人唔係咁睇

同埋大學課程係難過AL同DSE
但好多人都會覺得考公開試大壓力啲
你見到Threads好多AL老鬼都話AL點點點痛苦而唔係講讀大學點點點大壓力就知
AL程度頂盡四年制Yr2
(呢個亦係舊制AL最垃圾既地方,好多人停留咗喺AL,唔記得晒內容,剩係記得AL點辛苦)

所以唔係難同易就解釋到成件事

二、每個人面對公開試既心態都唔同
有人會覺得炒咪炒,冇乜大不了
有人會覺得炒咗好撚大鑊

呢個其實同家境冇太大關係
有錢送去外國讀書同中六畢業出嚟做野都可以覺得炒咗公開試冇乜大不了

亦有人想靠讀書脫貧或者家境唔錯純粹怕入唔到心儀學科同大學既人覺得炒咗公開試好撚大鑊
怕入唔到三大或者想讀既科

三、呢一刻承受唔到壓力,唔等於佢廢,亦唔等於以後出嚟做野都係咁

我地呢啲成年人讀完大學出嚟做野,面對過生離死別
你問我,我當然覺得公開試打後都有好多壓力要承受

而對一個中六學生嚟講,公開試係佢既全部
所以你同佢講「公開試都咁,第時點算?」係冇用

人大咗承受能力都會大咗,但要畀時間人地成長

所以冇得用大人面對既壓力直接同一個18、9歲既𡃁仔𡃁妹比較

不服來辯
就好似以前ce嘅MATH一樣
已經係鬥錯少一條mc就影響個結果出嚟係A定係B
個壓力唔會因為啲數易咗而細咗
反而係相反
完全同意 與公開試難度無關 都係拉curve
唔洗考試 易入大學
IVE入U神科CEE唯一出路
壓力來源係做top 10%先有生活 否則要豪賭

講真
想入大學既話
讀IVE asso都可以好大壓力
唔同你當年啦 依家CEE冇考試
你肯齊交功課都過3入五大
我當年?
係咪認錯人
服左 你都是對的
都唔係既

好多人家境唔錯都會好大壓力
同埋一日未考,一日未知結果

個人都係會好繃緊
你啱 所以每個人都冇資格去評論其他人

結果咪唔洗出聲 關人撚事

基本上你哩個po都唔需要開
我係同啲踩𡃁仔𡃁妹既老patpat講

你唔同佢地講話關佢地撚事?
你咪講左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞