一人一件小學老師仆街事

350 回覆
25 Like 144 Dislike
呢啲教畜唔駛畀面佢
開全名啦
小學做錯事
兩個玩變打架當晚俾見家長
講到我加害者對方就被害者
其中一個星期五閱讀堂係課室叫我出黎企又當面改花名
仲有企左成個學期逢小息都要企教員室外

光頭教電腦既☺️班主任
教畜必須開全名
以儆效尤
啲教畜無社會經驗
無喺商業世界返過工
以為自己喺學校大撚哂
完全無社會智慧
以為成個世界圍住佢哋轉
教畜全名係咩
毁人一生
必須公審
已經唔記得叫咩名,剩係記得係一個好醜樣嘅大嬸
嚟緊強制舉報虐兒
希望可以將更多教畜繩之於法
支持學校設立投訴教畜機制
保護兒童權利
呢招都好常見
其實屬於虐兒
建議新一代唔好啞忍
舉報教畜虐兒
睇呢個post好多小學老師都心理不平衡
小學嗰陣作咗篇文,個老師問作得咁好係唔係抄
死都屈我抄返嚟然後勁低分
試過lunch之後個堂要忍到去放學
On9英文老師 小三☺️
英文科陳玉琼試過
不嬲都有
你可以去投訴有冇人理你係另一件事
報埋警都未必有用
開名啦
教畜要為自己所做嘅嘢負責
嚟緊有強制舉報虐兒機制
對於虐待兒童嘅行為會管得嚴好多
呢個post 其實好多教畜都干犯咗心理虐待
建議新一代小朋友必要時舉報教畜虐兒
保護自己
數學科主任
幫成績差嘅同學仔改花名 將佢地掉係角落頭 叫其他同學杯佢地
我諗都關家庭事
上一代父母係真心覺得老師鬧你係因為你曳/唔啱
前排東張有個小朋友畀老師搣紅咗
佢媽媽係社工有返啲學識會認真咁去睇成件事
追究返個老師
新一代嘅老師同家長都開明啲
帶望虐待小朋友嘅事越嚟越少
我小學讀耶撚學校

嗰陣唔知點解所謂「課外活動」係配給制,唔係依興趣自行決定,而係由班主任強行Assign (不過其實隻教畜某程度上都知每個學生意向係想玩乜嘢活動)

小六嗰年,班主任逐個Assign課外活動時,可能佢覺得我反叛,宣佈到我嗰陣,仲好記得佢用毫不客氣的語氣講:「XYZ (我全名),公教小組!」

我當刻以為係「公民教育小組」,覺得還可以吧……點知開波先至發現係「耶撚傳教組」

當時有另一個男同學本身想去 singing group, 又係被安排去公教小組,即場痛哭不已…
但我眼見有部份同學都入到符合自己興趣的活動,即係隻撚屌班主任根本係知嘅,佢故意咁做…

p.s. 剛剛 search 一下「公教」, 真係耶撚TERM嚟嘅
啲教畜成日恰班細佬
心理虐待小朋友而無後果
要多啲投訴、多啲舉報、多啲傳媒報道
先可以令佢哋知自己做得唔啱
無錯
補充:

本身我對耶撚冇特別感覺, 唔係喜歡不過亦未去到好憎
呢件事之後, 我從此對耶撚深痛惡絕, 覺得佢哋好撚霸道, 自己信嗰樣嘢就恨不得逼世上所有人BUY佢哋

然後升中我自己揀志願嗰陣, 我頭20個志願都故意避開宗教學校
返到去,個班主任叫幾個無間道出黎交擇名次數,我諗當時幾條友應該都呆左
當年升中放榜
有個miss 要人續個企起身講派去邊間中學
有d同學派左去band 3地底泥學校,就唔係好想咁揚
個miss 仲叫人大聲d講比大家聽
佢聽到有人去d band 3學校之後仲陰陰嘴笑
依家d家長惡到仆街
唔比我著裙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞