傳科大擬開設四年制MD學位,供本科畢業生入讀

96 回覆
10 Like 25 Dislike
其實我覺得可以學院最難反而係點樣請clinical staff

一間med school 基本上每個醫學專科都要有full time clinical professor, 仲要冇得海外招聘, 係HA撬走又難,private 又唔會想做full time academic staff
因為人地係screen 家庭背景
費事咁多窮撚入去搞到烏煙瘴氣
搞到engine咁
香港啲名醫9成係高中直入喎
其實poly未來發展有講行medical school
不過唔知佢想發大5寶
定開MD
嚟緊拆學生會嗰棟起高
同埋收返HKCC campus
仲有何文田campus
hku second degree 可以skip year 3 enrichment, cu second degree 可以skip year 1
分唔分到Bachelor degree 同undergraduate ?
應該要淨係比香港人讀
就算唔係MD
起碼要求返UCAT或者MCAT 之類aptitude test
肯操起碼都係有心真係想讀
隔走啲忽然狀元放result先突然想讀醫
Abstract reasoning啲星星箭嘴嚇走唔少人同埋真係唔讀唔會識
UG Agriculture 都見過
嗰d 係錯
Sub degree 黎
同2024 sub degree 除政府外 已經冇乜私人公司認可
D blue blood 無曬後門玩
點肯過你
講講下QE到時都變啟德算近啦
如果何文田去QE,行路應該半個鐘到。Poly其實好奇怪,一早就應該攪Med school開MD,本身有MLS、RD、Nursing、OT、PT、Optometry、Medical Physics…….想平嘅搵間近近地嘅QE做教學醫院又得,再唔係好似美國有啲大學,自己搞一間醫院,研究教學賺錢一站式,為香港嘅醫研發展可以提供最大嘅貢獻
其實唔難嘅,只係一直都係得兩間Med School,大家咪比較少諗教學,本身香港都成7000個專科,其實好多都搵夠,如果退休前十年八年有人搵去教學,我覺得好多人都冇乜問題,唔會托手踭

同埋有陣時啲制度問題,係靠大學本身同政府一齊解決,與其一直搵海外醫生,諗吓點樣推動本地培訓實際好多
唔係咁易嫁葉師傅,兩間U CAP 位長期請人都冇人肯做,HKMA本期刊長期有招聘廣告

honorary professor 就冇所謂姐,clinical professor 要坐得穩本身就已經有一堆high impact factor 嘅publish paper揸手,得本身兩間U 出身嘅人先有resources做到

外國招聘要做clinical,要HKAM為每個candidates開board呀親
其實好多都係行政同政策問題,而家都放寬咗海外醫生,點樣加速處理教學人員海外認證其實都係政府責任。

主要係政府要有心開多幾間醫學院,而家一直都係靠2間Med Schools支撐,呢2間開再多嘅位對個醫療系統同醫學研究都係杯水車薪,而家一年大約得600個學位。香港結構問題就係醫學院太少,醫學院多先至會有競爭,對醫學研究先至會有利,先會有教學人才,更加唔好計香港距離發達國家每1000人有3.4名醫生水平其實差好遠,NY州人口2千萬,有18間Med Schools,扣咗3間DO仲有15間,香港8百萬人得2間,平均1.3m人口1間Med Schools,香港4m人口1間,如果香港開到4-5間Med Schools先勉強叫追到人哋,香港真係落後太多
班ug 入唔到medic 既又有多d機會
大學歡迎(學費收入、保證收生質素、同大陸8年制/美加澳MD接軌)

現況下受打壓嘅都歡迎(中學失意,之後入大學/PG 發奮嘅latebloomer)
只係現況下嘅既得利益者會唔歡迎(中學定勝負,就算degree holder入都count重中學公開試成績)
香港太多後者,覺得中學階段就係一切,之後再點追點飛都唔想有嘢可以"discredit"佢哋中學階段嘅努力
美國cc可能得

兩年制cc > transfer to UC (e.g. UCLA) 讀 premed science major > 考MCAT > 報Med school

例子:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞