如果冇求真精神,又唔願意理解中大既文化同價值,你根本就唔應該入中大

30 回覆
25 Like 30 Dislike
見到連登同CU Secret話中大特別多通識同必修科,搞到學生冇選科自由之餘仲變晒口講人文精神既Kam撚

我認同中大因為獨有PE、IT同書通所以必修科比其他大學多,但呢個只係中大建校既歷史同教育觀使然,呢點之後再講
而某啲所謂中大人同唔知頭唔知路跟風既人剩係捉住大通嚟屌

依家我就用事實反駁你班柒頭

呢個Post我主要拎HKU同中大既英文系(文科)、CS(理工科)做例子

班柒頭最鍾意不問原由吹奏HKU可以自由選科、雙主修,然後亂屌中大多通識搞到學生冇得自由選科同雙主修

首先要知道中大一科平均要3學分,而港大一科平均要6學分
呢個純粹係數字上既分別,讀既時數係差唔多

一、港大同中大既大學通識修讀數目差唔多,反而係中大既大學中文(大中)、大學英文(大英)數比港大多

港大既必修科目(不計國安):
大中:1科
大英:2科
通識:6科

中大既必修科目(不計國安):
大中:2科
大英:3科(4+3+2cred)
通識:6科(FH+FN+4科不同領域既UG)
書院通識:2科
PE:2科(1cred x2)
IT:1科

有關書通、PE同IT問題稍後再講
認真睇港大同中大既大學通識數目根本就係差唔多
但有班人就好鍾意作故仔串連「中大因為多通識同(懶有)人文精神所以成日出Kam撚」
實際完全唔關事

我覺得屌中大多必修冇問題,呢個係你個人意見
但捉住大通嚟屌有撚用?
真係多過其他大學既必修例如大中同大英就唔提?

二、港大不論文理科,主修最低修讀要求都比中大少一截

港大CS Major Requirement:24科(42+24+30+12+36cred)
港大非BEng of CS學生:14科(84cred)

港大英文系 Major Requirement:13科(78cred)

中大CS Major Requirement:25科(9+16+33+17cred)

中大英文系major Requirement:23科(69cred)

睇完你就明港大既所謂雙主修前提係大幅減少Major Requirement
又或者佢某啲文科本身就係設計畀學生行雙主修

我覺得叫中大引入港大雙主修模式冇問題
但唔好成日叫春賴大通搞到冇得雙主修
你唔係以為大家都係讀四年,港大雙主修等於中大讀兩個主修既份量,又或者冇晒大通嗰6科就可以畀你雙主修呀嘛?

根本就唔關大通事

呢樣野啲人9up咗咁多年都冇人肯Fact Check

三、中大創校打破英國殖民地只有一間大學既慣例,佢本身就係一間打破傳統既學校,點解一定要跟其他大學?

同中大行書院聯邦制
大學證書會寫你邊間書院畢業
要另外讀書通同Assembly滿足書院畢業要求有咩問題?

港大會唔會喺畢業證書寫你係Ricci或者何東?

中大書院係多咗一重身份
港大係冇
根本無可能直接比較

至於PE
我未入中大之前都有玩運動
正因為中大要我讀PE,我反而有契機去嘗試其他運動項目
最後呢項運動畢業之後反而成為我玩得最多既項目
如果佢唔逼我讀,我都未必會有動機去試其他項目

縱觀成個中大課程多主修要求同多U Core既設計
佢就係想學生「通百藝而專一長」
想話畀學生聽呢個世界唔係剩係得主修,唔想你做死書蟲,要接觸下其他野

得罪講句你融入唔到係你自己問題

如果你唔尊重中大既歷史同文化,一開始根本就唔應該揀中大
我睇唔過眼中大有班人成日恃住自己讀過中大,未Fact Check求真就周圍亂作故仔抹黑中大

知唔知呢班所謂中大人喺我眼中似咩?
就係啲落嚟香港又唔肯尊重香港文化既大陸人
當正連登同CU Secret係小紅書日鳩日踩中大
最撚戇鳩係中大高層十足班高官同議員咁玩小紅書治港
真係聽呢班人講走去Cut大通修讀要求
今年入學只需要讀3科UGE

我想同呢班「中大人」講:
講通識Ust唔會少過中大,不過出黎啲人都係kamkam地
支持樓主 唔撚順超咪quit u躝過對面海囉
樓主咪口講人文精神既Kam撚囉
囉嚟打飛機自high
最應該屌既係大英
PE唔係CU獨有
同埋講呢啲 唔該睇下LingU先
你睇到果啲無病呻吟 根本唔洗理
冇記錯Lingu要學埋畫畫

水彩、掃描同水墨畫

唔知呢幾年有冇改到
TLDR
講咁多
現實就ChinU出書蟲、HKU出精英

我親戚話
現實咁睇正常嘅,始終冇料嘅人通常會覺得識得多嘢嘅人係書蟲,同埋會以為吹水友係精英
Kam呢樣野就唔關大學事既

性格呢樣野未入大學之前就已經定咗

與其話大學出Kam撚
不如話Kam撚入大學
我親戚話書蟲入ChinU,精英入HKU
啲人成日話中大好多開口埋口講人文精神既離地撚
其實只係佢地比較關心普通人冇興趣或者唔願意關心既野

當然我唔係話中大大部分都係呢種人,亦唔係話其他大學冇
中大都好多不學無術、沽名釣譽既人
而其他大學一樣有對學術有熱誠既人

只係想講喺香港中大特別多好認真看待學術知識既人
佢地比其他大學更容易聚埋一齊
啲人成日話中大搞大通係為咗保住畢業生就業
UGE既Lecturer都叫做來自唔同Dept
好難做到私相授受既「利益輸送」,因為人地通常兼教Major

同埋UGE加埋都係佔你9cred(今年中大cut剩7cred)
但剩係一個ELTU都要讀9cred

依家仲要Co-teach埋fh fn第一堂管埋人地通識點教
但就冇人話ELTU保住英文系就業

雙重標準到
真,fh同fn其實好撚正
你用文史哲Major既角度去睇無論量同深度都係不可同日而語,口賤啲咪話呢啲係垃圾

但fh fn既內容可能已經係某啲理工人一世有關科學同哲學史觀既閱讀量

同埋上個Po有人話佢兩科都A,但覺得fh fn廢
情況咪好似啲𡃁仔學彈琴學到八級然後成世都唔再掂部琴咁

呢個咪係教育最唔想出現既結果
明明fh fn定位係新手入門同啟蒙
淨係覺得PE計GPA好有問題,其他嘢冇咩所謂
兩睇
唔計分,只計Pass/Fail就會少咗推動力去練
我記得嗰陣我會課餘時間去練
呢個過程先最重要

因為如果練唔練都Pass
我諗自己都係hea上堂
然後上堂求負碌Pass

不過咁,真係轉Pass/Failed我都冇意見

利申先我兩科PE成績都麻麻
我親戚問點解你咁撚得閒日日喺度成個傻西咁追擊cu
我親戚話佢冇野做玩膠
見到班友真係好鬼炆

又要屌又要入嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞