諗諗下,Retake公開試真係好容易令人玩上癮

19 回覆
18 Like 15 Dislike
派左成績唔理想又唔想讀ASSO IVE果啲哂錢課程
梗係諗retake 自己仲有成8個幾月時間溫
到時仲唔拎哂啲星星入神科
點知又hea下hea下...到考果時先知驚...
結果又炒左...但係無灰心...仲同自己講
再用多一年自修入神科 用多一年時間為左自己未來梗係值得啦
結果考完一年又一年...都畀左HKEAA成皮野....但自己就成個孔乙己咁樣
所以話...公開試真係好容易令人玩上癮
都知你睇唔起,不過真係好多人讀Asso轉返上UGC,其實都差唔多,除非你想讀神科
依家人數少左咁多唔係人人都入到大學喇咩?
@金思行
當年讀緊中六,有條友22 分 因為想讀醫,結果走咗去重讀中五。好似最終都炒咗粉
勁on9
結果佢點?
入去大學再trans科算數啦
聰明既 第一次考就得左啦

所謂既失手只係apply係差1-2分入唔到理想degree 或者真係overall 升返7-8分
識得有條傻閪dse加埋十分都冇仲炒咗科中文
仲要唔肯面對現實話想入大學
咩比多個機會自己
結果retake咗三年
都係炒科中文
最後要入ive
仲要折墮到係fd讀起
陰公佢讀完都差唔多20尾30歲
人生玩完咁就一世
仲要佢retake嗰幾年係完全失咗蹤咁樣
個個都搵佢唔到
係而家柒撚咗認命讀ive先至上返水
成班friend笑咗佢幾年
傾親都攞佢出嚟笑
詳細d , 本身佢係外校生,名校黎,但22 分入唔到原校
黎到我讀依間band 5 (以前分band 1 - 5)
讀左一個月中六,十月決定唔讀中六,專心重考哂所有科目

條友係勁,所以有少少睇唔起原校中六生
我聽返d 人講 佢重考英文作文炒左(好似係E9, 但佢第一年係D7),好似25分,走左去莊啟程
最尾AL 好似港大土木工程

但浪費左一年,本身成件事錯哂,直接去莊啟程讀AL 仲好啦
我發覺外校黎低banding 中學升中六都睇唔起原校果班
莊啟程同恒商係Al 時代係勁野
用一年換莊啟程都抵既其實
年代久遠唔記得左莊啟程收幾多分
如果22唔收 25收 用一年升3年入莊啟程 實係博得過
當年莊啟程應該19 分就收架啦,但唔知點解佢冇考慮。但當年同佢有同校生一齊黎,唔知係咪一齊想挑戰吓Band 5 學校讀AL / 或者俾我間中學呃咗入黎讀
贏了經驗 沒有輸尊嚴
一面番pt一面自修dse
誓要完醫生夢
讀緊神科嗰啲都唔敢講重考一次仲可以考返入去唔好咁有自信
咁band 5 睇唔起係正常
ive入u神科升三大ugc仲易過asso喎
22 分入到莊啟程?
入到,個時未算好出名。幾年之後出左名,勁多人想入去讀中六。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞