原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
中大好多所謂傳統都on99
真係一半學生揀中文班一半學生揀英文班咪係囉

事實就唔係
屌,根本大學就唔撚想收英文嘅程度讀唔到嗰個科目嘅學生,中文2咗其他科夠分都可以酌情,英文2咗就返歸啦,就算level 3入U都要上增進班,而家冇全面推行全英教學已經對啲英文差嘅人好仁慈
learning outcome wise唔覺得ug用中文教對學生嘅英文水平有咩影響

其實睇到呢句都知唔值得講落去,希望中大一世堅持ug用中文教
抱歉,冇細心睇內文。咁就變做兩個問題,一個係改制分做全英+全中(原本全英+中英夾雜),另一個係增加英文班比例。

至於你問「用得英文寫又一定唔識用英文講咩?」,我唔知你想質疑啲咩,內文都有答到
「就我所知,英文班嘅需求再多,都遠遠唔及一半。而且,多咗人揀英文班,係因為好多學生偏好用英文寫文,例如大多數本地英文中學嘅學生。如果唔係推行咗語言統一政策,或者佢哋會揀中文班,用最熟悉嘅母語嚟聽書、討論,再用英文嚟書寫。過去呢年,我觀察到大部分英文班嘅同學聽寫能力無問題,但講英文就頗為吃力,難以表達一啲高階嘅想法,令課上討論變得單向。而學生圍內嘅討論,其實都係偷雞用緊廣東話。由此可見,呢個語言統一政策,實際上成為咗唔少學生嘅學習障礙。」

如果FNFH係主要為左教概念、教思維,我唔明點解仲要硬生生增加「學語言」作目的。我自己經驗係,fnfh係幫我lower year過渡以英文喺大學學習嘅一科,一方面能用母語更易深入思考討論、理解學術文本,另一方面比機會你去運用英文去嘗試學術寫作,呢個係舊制中英班有嘅彈性同好處。如果你個人想練英文,你大可走去讀fnfh純英班,亦唔係話冇位唔比你讀。我唔明點解宜家會改到咁死板
事實就係你擺精英學生中文上定英文上都屌打啲同學
我自問係一般水平,用中文上呢兩科都A,咁你學習成效又幾高?
俾我當年揀咗英文班,就益撚咗啲中英都唔得嘅人啦
英文能力夠又使乜留喺中文班同啲er er er毒撚討論
你又反對唔俾中文班用英文寫,即係你都知用中文去寫課程內容係奇奇怪怪啦,咁點解唔可以英文講?
英中出黎會驚呢D咩?
點同人競爭呀
就係當年英文班太少嘛,因為教到英文嘅老師大家都知人數幾有限,而且呢啲班全部都係外國native speaker去讀,英文能力有咁上下嘅local學生咪會驚咗,焗住中文討論英文寫作
我唔覺得你用英文討論唔到,只係過渡期用廣東話舒服啲

我同意比例可以彈性啲唔只係50:50,但英文班比例都要多到係local學生可以參與到,每班都總有勁人lead到討論,但你夠多班就唔怕俾一堆人屈機加入唔到
唉,都癲癲地,仲學人叫三大,連用英文講野都驚
再唔講而家啲中產小朋友,叻嗰班分分鐘英文fluent過中文
口口聲聲用英文討論就冇深度,達唔到課程效果,唔用母語教就摺咗佢算
事實就係,呢啲人英文廢啫,好多人唔係
我都睇到拗晒頭大學生唔敢用英文講嘢?
同埋其實敢唔敢同勁唔勁唔係必然關係
咁都有得開post真係分唔到係唔係假膠
大公司傾野, 有時就算成班香港人都係會照用英文傾架,
你唔改變心態 出到黎實輸蝕
好老師
原Post係中大Lecturer開

同埋人地唔係啲所謂中大近親繁殖出身既Lecturer
人地係番書仔
你話討論盧梭依啲鬼佬嘢最多咪睇英文用英文討論
討論孔子依類點用英文嚟傾
咩事 又唔係叫你用普通話學
佢啲reference又全英文
英文差咪練下
大佬讀寫無問題咪當練下口語
出黎做野你都唔可以同老細講我讀寫無問題
我地開會用中文啦
FN FH 浪費時間
第時你會後悔,想搵人講下英文都冇
咁好既practice機會
有咩問題? 中學通識都係用英文教啦
上到大學都唔識英文?
第咩時[sosa

我返工成日同鬼佬講英文
完全係兩回事
+1
唔駛理啲入大學淨係為咗張沙紙嘅on9連登仔
中大engine,三大名氣,嶺大分數

我當年20分入中大已經好癲,18分係入asso,邊有可能正常入到u

只能話而家考生人數咁少,dse分真係會拉低
睇lower quartile 同睇lower 如果係高分區
低一分唔出奇
但係低分區,18分同19分其實估左好多人
唔太認同「普遍」收緊18分。。。

算9數啦
中大engine 除左cs之外都係出名流流地架啦
差個一兩分咪又係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞