原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
番大陸讀囉香港係殖民地餘孽
英文既國際地位又高過中文。

唔通你用少數民族語言又要人地就你咩
當年都係英文讀通識㗎啦 唔係咩
用英文睇論語莊子同心經
睇過英文版但好似譯得唔夠傳神咁
可能小妹英文太廢
gp pj最撚憎啲英文唔合格都升到上嚟asso仔
破壞哂大學精英風氣
中大可以用中文授課都係殖民地餘孽嚟
之前睇文獻睇英文覺得有啲唔明,走去搵中文譯本
發現仲難,之後就懷住感恩嘅心睇返英文
你咩廢科收牙蘇仔?
唔計hon gpa 有咩所謂
未當練習下囉
中大毒L獨有既kam味唔係講笑
其實唔得咁睇的
日文N54321係得一啲有心有興趣嘅人先會take
而英文係好多無心讀書廢人既compulsory
所以同樣9cred既學習機會, 結果都一定差好遠
第一點,你完全冇睇#1,而家係中文班只可以用中文寫paper
英文班只可以用英文寫paper

一路講緊係:用得英文寫又一定唔識用英文講咩?
你咪又係ChinU仔

算罷喇
你點踩中大都洗唔到你中大仔呢個身份

文學院毒男都認撚咗命你見佢收晒聲就知乜料
知道你班世侄之後要移民
所以迫你地講多d 英文
你比唔起錢唔係佢問題係你問題

你英文屎唔係佢問題係你問題

所以講到尾
你都知中大就係比人麻煩,比人少一個benefit
大家都可以exempt就係你唔得
你認為中大英文水平一樣冇9用㗎,人哋唔exempt已經表明立場
不過唔緊要,出錢又出時間補考有乜所謂喎,最緊要死攬中文
其他8大不嬲都係用英文啦
我都唔想再覆,英文好咪讀英文班,英文差咪讀中文班,中學都係用英中同中中分咗banding啦
總有人英文係唔得,又唔係cut晒中文班,大部份文本都英文,係都要全人類用母語討論做乜
點解學生唔可以有選擇權利
係唔係引戰po
入得中大嘅都唔怕講多幾句英文啦
90%嘅course 都係英文上堂㗎啦
你試下叫啲professor 用中文教chemistry?
中文先係佔少數喎
不要說屌人老母
試著說motherfucker
擺明引戰同派膠
連登依排真係太多依啲低質po
勞煩睇返 #1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞