原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
中大作為香港第二大
但係最戇鳩嘅學生永遠都係中大黎
你講得好好,我冇你表達得咁精準,可能因為我冇受到啟蒙
同埋件事根本冇扼殺到英文差同學嘅生存空間
唔知做咩係咁spin去母語教學就一定好過英文
我唔否認母語教學學習成效好啲,咁係咪要全部學科轉母語教?
唔work架嘛,而家咪算係平衡咗中英教學比例
真係同你講都浪費時間
返屋企訓覺啦屌你老母
無改過一隻字都唔係叫由頭喇屌你好未?
你份功課用中文交,家下叫你轉英文,你記得唔好同人講話係由頭再做過囉,咬文嚼字得咁緊要
你出返篇論文先啦咁

唔撚洗再覆我,完全Block左你呢個on9弱智仔喇
浪費時間
我想將個討論資料擺返undergrad 因為講MPhil PhD意義不大 本身呢一個學位嘅功能就係面向學術界 學術界英文主導 自然呢個學位都係英文主導

我基本可以同意你嘅就係如果學校裏面有相應比例嘅native speaker 咁我覺得就可以開返相應比例嘅fnfh 即係譬如今年有兩成英語native speaker 咁就開返兩成全英嘅fnfh

我唔同意嘅係無視呢一個比例實行全英教學
這就是ChinU
睇黎你無見過有人讀史哲除左ELTU上果9credits同fh fn睇過英文篇章之外 四年一個英文course都唔reg 全部用中文讀 肯定依類人有份屌日日話fh fn逼人用英文讀依啲人簡直係破壞CU學生employer reputation既一大主力 ielts 6都未必有 你果班教fh既老師 尤其係讀史哲又留喺中大學術近親繁殖果班都有份
唔想讀英文可以番大陸讀
睇下樓上條歐洲旅行傻仔,中二病到,上個撚屌course,去個「歐洲」旅行,直頭ff到自己人上人行出街有光咁,kam 撚到出汁…
我唔係native speaker都簡用英文讀啦 點解唔可以比人簡 要限比例依家又唔係想讀中文既人被逼讀英文 想讀英文既人被逼讀中文 凡存在即合理 唔合理既話市場會調節架啦 i.e. 英文好多quota剩 中文班滿曬都仲有waiting list 通識unit自然會調整下年班數

依件事入便唯一被逼既利害者,只有果班用英文講野都柒下柒下既fh fn老師要用英文教學生 備課時間長左無得打下牙較又出糧
undergrad是否英文主導呢?可能我讀fn fh時先yr 1 2感受唔深
再讀多兩年,加上畢業出社會,發現真係好多人連用英文自我介紹都有難度,寫英文啲grammar錯到七彩,等於同事要由頭幫寫過
唔係話fn fh一定頁有訓練英文功能,但英文水平太低真係稱為受過全人教育嘅大學生咩,呢個係門檻問題

門檻低,又係咪一定要課程上遷就差嘅學生?係咪我一定要母語上fh fn最好,唔能夠有個空間俾我嘗試大學初期用英文做學術討論,一定要去到eltu/得英文嘅科先?呢度唔想再浪費大家時間重覆,我覺得針對native speaker人數開班係唔可行,因為啲老師就固定咗,唔能夠呢個sem中文下個sem英文
調節班數呢個係基本 限比例係因為課程要符合目的 就等於你唔係major嗰科 有啲course你係唔揀得 又或者你要申請咗minor嗰科先揀得 因為你本身唔喺個Pool度 你唔係major嗰科人哋唔expect你揀

Fnfh同理 我本身就係想用母語教學 冇理由無啦啦開多於或少於比例去搞鳩自己 造成我收咗啲我唔想收嘅學生 又或者本應我想收嘅學生reg唔到 如果真係錯撚晒嘅咪再寫紙申請 下年調整
見到你班人鬼打鬼,我係高層就放心推埋普通話喇
我覺得唔一定 不過都睇吓你讀咩科 如果你讀medic law嗰啲 都冇辦法唔係英文主導

如果你話出到嚟社會連英文自介都有問題 將呢個訓練擺喺fnfh到又有啲無謂 fnfh語言門檻低 係為咗去test同培養其他能力 盡量將語言呢個變數降到最低 如果真係想學生整體英文好啲 點解好地地有個eltu唔善用翻
ching好有人文精神
點解要有restriction?一定要母語讀先最好?我香港人中意用英文讀唔得?要啲泰仔用泰文讀;韓妹用韓文讀?

直接開中英文course等市場自己反應咪得 咁都唔支持 你計劃經濟支持者黎架? 咩搞鳩老師姐 首先佢地不嬲都無得選擇收唔收某個學生 邊個排隊先咪邊個有權利reg 遑論某個想收既學生收唔到(?)

仲有 讀到PhD 係香港依個中英文均為法定語言既地方 都唔可以bilingually express your views既話 咁不如辭職去教政大呀 中山呀 又或者果啲私立學校啦 哲學系都唔少人走過去果便架
樓主考唔上大學?
見到你段野都起雞皮 希望你同你啲中大近親繁殖老師多多交流 等佢地繼續自我感覺良好 尋找到佢地既meaning of life
B
因為佢係必修 必修科就要一定restriction 如果你係香港人想用英文讀 但係你英文嘅程度根本就讀唔到嗰個科目嘅內容 本身佢作為一個必修嘅科目就失去咗功能 失去功能嘅必修科其實可以取消 或者至少需要調整

除非呢兩科變成選修 選修都仲有得賴係個人選擇 咁我對你講嘅嘢都冇乜意見 睇餸食飯 有幾多人想讀就開返幾多
拿我地唔好又mix埋收生門檻低同埋fh fn嘅功能嚟講
我當文史哲可以零英文上堂,咁人類學都已經唔得啦
社科商科工程呢啲更加係唔會有中文教材
你可以話有啲老師用廣東話講書,但係非常少數
咁都唔算英文主導?

然後,fn fh係訓練思考嘅學科,點解唔可以開多啲訓練用英文主導思考嘅班,一定要全母語?母語教學好還好,係唔係one size fits all,人人都係母語先學習效益最高,而唔係同英文相若?
講緊係而家學生多咗選擇用母語or英文,係我地呢啲英文正常水平啲嘅人樂見
如果有得揀,我都係會英文上
一、咁其實哲學係大部份course都係全英文教材 但係縱使用晒英文教材 廣東話教授嘅科目 聽唔明廣東話嘅人都上唔到 全英文教材唔等於英文主導 除非你覺得英文母語者聽唔明嘅course都可以算係英文主導啦 咁我就唔知你點樣定義英文主導

二、我唔反對存在用非母語主導去訓練思維嘅course 我只係質疑呢一個未必係fnfh嘅功能 大可以開electives去滿足呢個需求 唔需要喺必修裏面做
分數有高低 人有高低
就算係必修 你都有餘地選擇簡上中文定英文
如果真係用英文讀唔掂 咁咪拎C+ C囉 無問題架wor
個個都要拎B range or above?

「失去功能既必修科其實可以取消」依句野真係好白痴
唔想咁講 但由上一代張燦輝開始洗腦落黎既徒子徒孫
做左班象牙塔老師 成世人無出過社會做野
中學AL畢業後喺中大做左半世人所教出黎既學生
真係好恐怖

成班人理想主義過頭 無人諗過點樣善用啲credits黎令啲學生可以得益更多 淨係識black and white諗野 唔係話你地唔溫良恭儉讓 但真係好有問題
Pin this
讀得差唔係問題 但係要諗讀得差究竟係課程有問題定係學生有問題 假設fnfh最終目的係想訓練思維 但係有一堆學生做唔到唔係因為佢哋思維能力上有問題 而係語文有問題 根本門檻都去唔到 但係其實呢個門檻個課程本身唔想有 咁會唔會係課程有問題 又或者係課程同學生嘅配對上有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞