原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
fh fn真係好野黎
你個人無文化,讀完咩都係垃圾。

當年讀fn係人生第一次思想啟蒙, 所謂啟蒙,即係開啟你蒙蔽既雙眼。 第一次係課堂掙論唯物主義同唯心主義。

大學唔係職業學校,我認為大部分人根本唔知大學係咩地方,大學係解放思想,幫助普通人接觸世界最頂尖知識既地方。
見到你段野都尷
第一 我以為一路都係討論緊undergrad用母語教學嘅成效 唔知你突然間講PhD係咩意思

接續 咩年代仲唐牟勞 早幾年已經有一批外國返嚟嘅廣東話教授退咗休 又或者走咗 包括劉國英 王啟義 張錦清 系內仲有劉創馥 呢幾個全部係教英美哲學或者歐陸哲學 但係堅持用廣東話教書嘅教授 佢哋嘅bachelor/ MPhil都係中大讀 PhD全部都喺外國讀 我唔覺得用中文作為基礎去讀有問題 甚至應該調返轉講係有益處

第二 老實講我認為冇需要喺fnfh呢啲位去訓練自己嘅英文 呢兩科嘢本身係為咗訓練思維同feel吓人文精神 特登用呢兩科嘢去訓練英文係玩鳩自己 如果真係想用相關話題去訓練英文 我覺得就係eltu嘅責任 睇吓有冇辦法開一啲類似嘅course 將唔同嘅課程目標分返開咁樣去教 都容易啲將唔同程度嘅人分開
而家係你覺得用中文教同討論水平無correlation,我覺得有
而雙方都無data嘅情況下,個burden of proof喺我度?

更何況我咪講咗盡我有限觀察所得英文堂嘅討論係弱好多,問你覺唔覺,係你無回應
好怕啲獨醒kam撚上堂好多偉論,讀個fn fh好似識晒文史哲理,跑完10000米想通了要和世界接軌
佢地真係唔能夠正正常常講野
唔係話咩都學唔到,咪又係入門course
有心睇多兩本書好過
咪回應咗 fn fh同ug根本上分別係修課時間不同,呢個因素影響都好明顯,你地問啲老師,佢地都會話sem 2啲學生乖啲,冇呃你
咁你反駁我個論點係咩呢,請問
你誤會咗,一路上面第2頁都講緊而家唔用英文又要迴避上英文堂不合時宜,冇去到好遠嘅論述,我冇反對母語教學,我係反對唔俾英文堂佔多啲,原因就係有同學handle到亦有需要用英文上堂,phd係個例子點解要英文exposure,因為前面我講過中史都要寫英文paper

我唔係哲學人唔能夠同你討論哲學,我唔係話fn fh有義務訓練所有人嘅英文,我係話,有相應比例同學能夠適應用英文讀書嘅世界,用英文論述
有人話讀中大講中文就得,但呢個世界唔係咁玩,點解一定要8成人用廣東話上fh fn呢?
當然你話比例可以改中英6:4,但因為學生能力分佈唔同,我唔同意英文就唔會有good quality嘅教學同討論
又見到你
下你學人論證?你想點論法
就講你覆我第一句:你個人無文化,讀完咩都係垃圾。
你點定義無文化?點定義垃圾?讀咩叫有文化?你點論證個人無文化就讀完咩都係垃圾?如果無文化讀咩都係垃圾,咁讀完呢科係咪都係垃圾?
簡簡單單打句野都咁撚樣,你想我同你論乜春,學下logic先啦😂😂😂
仲講撚到讀完個人幾鳩屎咁,你讀撚完都係咁我又幾好奇你未讀之前幾柒
呢一兩年連登係咪多左好多中學生

以前大家多數都大學生,成日同人係到辯論,大家立場唔同互相尊重,呢兩年多左好多無文化,淨係識講一大堆粗口發洩情緒
夜媽媽晒鳩埋我d力打字,屌你老母。死弱智
辯論既前提係雙方都要了解個論題,而家講緊點解fnfh係垃圾科, 你係正方我係反方, 你連個論題係咩都唔知仲話自己有文化

其實與人文對話同與科學對話最大嘅問題就係因為客觀限制,搞到篇篇文都淨係可以蜻蜓點水,都未睇完又要下一篇。不過冇辦法,呢個都係因為冇咗alevel 去補習返啲dse雞嘅嘢嚟,唔補就重撚衰
你都識講啦,前題丫麻,而家無前提即係我唔係同你辯論緊啦,我就咁覆你尷尬你叫我比論點?你logic係真係唔得嫁喎
算啦 同你講野曬氣,我唔係去緊歐洲旅行好得閒架話你真係無咩資格同我呢個階層既人交流
真係救命 你好似啲唯我獨清撚咁不停洗自己腦
唔理你畢左業未啦 大個啦你 唔好再睇翻依啲白痴野轉頭
大學想點改咪點改 啲人讀唔讀得識 學唔學到野關你咩事

不如你分享下 讀fh fn對你自己事業學業有咩得益,唔好淨係話一句有研究經典同學術,又或者學到古人點樣研究永恆問題;讀大學本身就唔一定係個個為左做研究,好多人只係為左當職業訓練所,本身依樣野唔應該當係錯,每個人有自己選擇同步伐,點解要咁傲慢幫啲學生諗埋?另外,我唔明點解一定要學生嘗試去為what is the meaning of life依啲問題尋找答案,仲要根據某個人喺tutorial上面同其他人分享對人生既想像係啲咩,黎評定拎啲咩grade。老實講,其實好多人人生過左幾十年都唔知到底為左啲咩。

係呀,你地讀多左哲學概念,之後不斷諗自己唔想做西西弗斯淨係推舊巨石上山。但又唔肯擁有適當既語言能力去令自己成功。至少你要有能力同其他外國人share中大依個咁好既fh fn政策下話?但好多人連用英文讀都驚,不斷用影響學習效能黎做藉口,最終咪等於塘水滾塘魚成件事唔係好諷刺咩?

仲有,我深信中英文都讀得掂既人一定有方法同意願去overcome人生啲challenges。只有losers and suckers先會用類似「語文會影響到某個人思考/用英文唔識點樣精準表達whats the meaning of life比啲同班同學聽,繼而影響學習效益」既藉口黎推搪

利申fh fn都A range,但讀得好撚痛苦 垃圾科黎
哇去緊歐洲旅行咁勁

你咁既水平係應該去多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞