原來中大班離地高層諗住用大學通識當英文堂咁教

265 回覆
22 Like 125 Dislike
入學嗰陣已經知有咩好嘈?
而家係中大要變先嘈
exactly
我自己讀過晒,一星期睇一篇,10幾人要輪流發言,有乜深度呢
講到上堂好似大學聯校辯論咁精彩
其實好多時候係啲拋書包kam撚自high好想快啲落堂
你講得出證明你冇讀過fh fn

佢嗰種上堂模式同其他uge(即係cc)係唔同
咁你地連英文表達能力都咁冇自信,又真係冇乜可能要人豁免,我諗諗吓其實都支持你哋繼續用中文
事實上就係連cu philo undergrad都係用中文教書 用中文討論 效果一定嚟得比英文大 鬼佬教嗰啲堂有人問嘢都已經好少見 莫講話討論 連本科都無辦法用英文自如討論 點要求非本科可以做到

你可能都係用翻嗰啲論點 話fnfh好淺 無錯啊fnfh你要齋睇唔明啲文本講乜唔難 但fnfh往往真係做得到令學生進入到思辯層次咁去睇文本 培養個精神同思維 而唔係乜嘢齋睇過 第時拋書包之流
Ching有無上過英文嘅ug
我唔敢講fnfh係聯校辯論
但係氣氛一定好過全英授課嗰啲堂
讀個撚屌bba讀到你咁撚柒臭串?
你咁講唔太fair,呢個情況係專科專教,唔通中史我又話一定要英文教?(雖然要上國際conference同publication一定要識用英文寫中史)
中大philo老師有啲係華語地區出身,加上philo同學啲英文程度…
我想問hku philo用英文教係咪會出唔到哲學家?
我玩過joint u debate,其實都只係玩語言偽術
衝出校園關心社會句口號只係比(我地)成班手無綁雞之力嘅書生打個J, 冇咩深度可言
老實講有時上tutorial仲有深度
係呀,去外國唔使使錢考ielts toefl係爽啲
你試下唔好淨係用語言呢個factor睇氣氛好壞
肯講就會講,唔肯講就唔會講,係睇呢班學生對分數有幾著緊,yr 1 sem 2肯定認真少少架,yr 2 sem 1已經唔撚理啦,ug就係多數yr 2後先讀
我上面回應你1844 EPM點用英文講
你一定諗得到,只係下意識想用最舒適嘅母語
第一 我唔係講緊中哲用中文教喎 係基本上識得用廣東話教書嘅prof就會用廣東話教 講緊甚至係形上學知識論邏輯 呢啲學術界英語dominant嘅科都會堅持用廣東話教 甚至見過有外國人學生reg咗 教授係講到明唔會就佢 唔識聽廣東話就好drop

第二 我相信主力培養思維嘅學科 尤其係哲學啦 母語教學一定係有加乘 當然我唔係話非母語教學就一定出唔到勁人 個例呢啲嘢一定有 而且中大亦唔係單只母語教學呢一點做得好 佢Tutorial嘅形式等等都做得好好 所以亦冇辦法淨係抽母語教學做變數嚟講 不過單論討論氣氛 喺我就走訪過香港唔同嘅哲學系嚟講 cu暫時無出其右
唔講AL 就算初代DSE要入CU水泡科 都唔係易事 以前拎21分 冇粒5* 5**墊下底 多數凈係可以祈求lingu收你

而家21分就講緊揀邊間U讀好自然問啲野愈黎愈戇鳩
收嗲啦你
原來啟明走咗,咁而家啲小朋友仲可以reg邊個
「肯講就會講,唔肯講就唔會講」< 有咩證據?(我都無證據prove otherwise,所以我只會用觀察所見講)

所以既然大家都讀過呢間嘢,我問返你anecdotally英文授課個討論氣氛(或者客觀啲,討論多寡)係咪差啲你都迴避?

手稿方面,我唔知ielts 6.5嘅話,揸住「division of labor」同「alienation」兩組字可以點form一個有意義嘅argument
自己都接觸過ielts 6.5嘅人,其實真係唔夠哲學討論(不過你可能覺得fnfh係圍威喂omate聚嚟,咁5.5都夠)
有得去再講?
一個claim唔到嘅benefit有咩用
以前仲以為個名出事
點知真係中文教書出事
on9
其實承認自己學校係少人一個benefit係咪真係咁難
你哋想用中文教書,咁冇得豁免好正常
慘嘅係學生又要再出錢出力考

我更加唔明點解冇得去/ claim唔到個benefit,淨係undergrad exchange都煩少樣野,我當時exchange就係豁免咗,claim到哂個benefit
1. 以前年代哲學系老師係唔使識英文,牟宗三唔使用英文出書,但而家一個cu出身phd幾乎是不可能在學術界搵到tenure,如果近5年有嘅話我知,想認識

2. 我明亦理解點解用母語學得好啲,但想argue嘅係fn fh level唔係咁專業,點解唔可以分多啲quota俾想用英文上堂嘅同學?其實已前嘅分班(廣東話8成、英文普通話各1成左右)係令同學冇辦法揀英文上堂,因為英文班入面9成係外國讀過呢啲經典嘅native speaker,就好似language course屈grade嘅情況。而家只係英文開多啲班,中文減咗啲班,理論上唔會令淨係用中文先學習到嘅人冇咗讀書機會架喎
要就班大陸仔上堂 用廣東話教就會投訴聽唔明
但又唔會全程普通話
所以要用英文
唔難
當年報exchange的確要考
但係我唔會認為無得exempt係因為fnfh用中文教,亦唔認為外國嘅institutions會無聊到睇中大入面咩科用咩language教

而且客觀上中大學生普遍嘅英文程度都不在其他大學之下,learning outcome wise唔覺得ug用中文教對學生嘅英文水平有咩影響
好似講到㩒一個制就轉到咁
你係咪對班教授無要求個d人嚟
不如咁啦你落去觀課,中文睇5班,英文睇5班,返嚟話俾我地知
我大方答你母語係會多人願意發言,但多人又唔等於討論質素高
畢竟,係睇班上學生整體能力同chemistry,隨機成份好高,你搵10個medic學生上英文fh,同10個engine學生上英文fh,個討論方向差天共地啦
唔睇極端例子,每班咪又係靠少數人lead住發言,中文班英文班一樣
讀大學都係拉curve,我當有3x%嘅人英文有5或以上(呢個估計好可悲),點解佢地用英文上堂就係浪費咗個course?
咪話冇影響你reg中文囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞